Ons laatste Nieuws


Bekijk alle nieuwsberichten op farmaactueel.nl 

26 apr

Open brief NMVO over FMD 2D-scannen in apotheek/ groothandel

Sinds 9 februari 2019 worden FMD 2D-codes op verpakkingen gescand. Het aantal scans is erg laag. Nog niet iedere verpakking in de apotheek of groothandel heeft op dit moment een FMD 2D-code. Het aantal scans per dag is echter zó laag, dat dit niet de oorzaak kan zijn. Het lijkt dat niet alle verpakkingen met FMD 2D-code op dit moment worden gescand.

Aan alle gebruikers en andere  betrokkenen bij het NMVS,
 
Stichting NMVO is in 2016 opgericht om de introductie van het NMVS in Nederland te begeleiden. De oprichting vloeit voort uit de Gedelegeerde Verordening (EU) 2016/161 van de Europese Commissie van 2 oktober 2015. Met het NMVS kunnen mogelijk vervalste geneesmiddelen in de reguliere distributieketen worden gesignaleerd voordat ze bij de patiënt terechtkomen
 
NMVS werkt naar behoren
Het NMVS is nu ruim twee maanden in gebruik. NMVO heeft het gebruik en de werking van het NMVS de afgelopen 2 maanden geanalyseerd. Het NMVS zelf werkt naar behoren. Enkele zaken waarvan de oplossing buiten NMVO ligt vallen echter op, daarvoor vragen we via deze brief graag uw aandacht.
 
Aantal scans en eindgebruikers
Sinds 9 februari 2019 worden FMD 2D-codes op verpakkingen gescand. Het aantal scans is erg laag. Nog niet iedere verpakking in de apotheek of groothandel heeft op dit moment een FMD 2D-code. Het aantal scans per dag is echter zó laag, dat dit niet de oorzaak kan zijn. Het lijkt dat niet alle verpakkingen met FMD 2D-code op dit moment worden gescand. Het aantal eindgebruikers dat de FMD 2D-code op verpakkingen scant is eveneens laag, minder dan de helft scant de code op de verpakking. Door de FMD 2D-code op de verpakking te scannen voldoen gebruikers niet alleen aan de Verordening, maar kan ook het systeem worden verbeterd.
 
Scanner issues
NMVO moet onderzoek doen naar iedere alert die het NMVS genereert. Uit onderzoek naar de alerts blijkt dat grote aantallen alerts terug te voeren zijn op onjuiste werking van de scanner(s) in de apotheek. Deze alerts zorgen voor het merendeel van alle alerts. Een foutieve configuratie van de scanner zorgt er voor dat een verkeerde code aan het NMVS wordt doorgestuurd vanuit de apotheek. Omdat het NVMS deze code niet herkent volgt een alert van een mogelijk vervalst medicijn. Alleen gebruikers van het NMVS kunnen deze problemen oplossen.
 
Nadere informatie van NMVO
NMVO geeft u  graag nadere informatie, we komen van harte langs bij een (leden)bijeenkomst. Mocht u hierin geïnteresseerd zijn of andere vragen hebben naar aanleiding van deze brief, aarzelt u dan niet om contact op te nemen, via info@nmvo.nl.
 
Wij danken u voor de aandacht.
 
Hoogachtend,

Jean Hermans
Voorzitter NMVO

Blijf op de hoogte

Wilt u altijd op de hoogte blijven van de laatste veranderingen en nieuws over Farma-actueel? Vraag de nieuwsbrief aan door uw e-mailadres hieronder in te vullen.