Ons laatste Nieuws


Bekijk alle nieuwsberichten op farmaactueel.nl 

30

mei

Spotgoedkope jichtpil Colchicine helpt tegen artrose

Een eeuwenoud, spotgoedkoop medicijn tegen jicht lijkt ook zeer effectief tegen artrose. Nader onderzoek moet dat nog definitief bevestigen, maar het ziet ernaar uit dat daarmee een middel is gevonden tegen deze vorm van reuma.(AD)

16

mei

Artsen gaan minder nieuwe kankermedicijnen voorschrijven

    Nederlandse oncologen gaan kritischer oordelen over meerwaarde van nieuwe medicijnen.     Patiëntenorganisaties zijn ongerust, voor patiënten is kleiner aanbod aan medicijnen moeilijk te aanvaarden.     Voorstanders denken dat aanscherping farmabedrijven zal dwingen betere medicijnen te ontwikkelen.  

24

mei

Moet levensverwachting rol spelen bij dure geneesmiddelen?

Nederlandse oncologen gaan strenger kijken of ze nieuwe levensverlengende kankermedicijnen nog wel voorschrijven bij kankerpatiënten die ongeneeslijk ziek zijn. Als zulke nieuwe medicijnen het leven gemiddeld maar een paar maanden rekken, dan zouden patiënten die niet meer mogen krijgen. En die beslissing leidt tot flinke onrust. In Dit is de Dag een debat met oncoloog Hans Westgeest, verbonden aan het Bredase Amphia Ziekenhuis, en Tweede Kamerlid Liane den Haan.

15

mei

Beeldverhaal Apotheek Ziekenhuis Beatrix

BEELDVERHAAL APOTHEEK | De apotheek van ons ziekenhuis bestaat uit twee onderdelen: de ziekenhuisapotheek en de polikliniek apotheek, ook wel de Beatrix apotheek genoemd. In de hele apotheek werken 60 medewerkers, waaronder 5 apothekers.

19

mei

Prijsherziening geneesmiddelen van de baan

Zorgminister Ernst Kuipers ziet helemaal af van een herziening van de geneesmiddelenvergoeding, na die eerder al te hebben uitgesteld. Een herberekening van de vergoedingslimieten voor verschillende medicijnen brengt te veel risico's met zich mee, concludeert de minister in een brief aan de Tweede Kamer. (FD)

15

mei

Flinke verschillen bij voorschrijven opioïden ziekenhuizen

Pijn na operatieve ingrepen is de meest voorkomende reden om opioïden voor te schrijven door medisch specialisten. Dat blijkt uit onderzoek dat het Instituut Verantwoord Medicijngebruik en LOGEX uitvoerden op data van 15 ziekenhuizen. Tussen de deelnemende ziekenhuizen waren verschillen zichtbaar in aspecten als voorschrijven en behandelduur. Afhankelijk van het ziekenhuis krijgt bij een heupfractuur tussen 20 en 72% van de patiënten een recept voor opioïden voor gebruik buiten het ziekenhuis. Het laat zien dat er forse winst te behalen valt in het verantwoorder voorschrijven van opioïde pijnstillers in ziekenhuizen.

Blijf op de hoogte

Wilt u altijd op de hoogte blijven van de laatste veranderingen en nieuws over Farma-actueel? Vraag de nieuwsbrief aan door uw e-mailadres hieronder in te vullen.