Ons laatste Nieuws


Bekijk alle nieuwsberichten op farmaactueel.nl 

11

aug

Kabinet geeft pillenfabriek staatssteun om onafhankelijkheid

Mede vanwege ervaringen in de coronacrisis voorkomt het kabinet dat de grote pillenfabriek Apotex dicht moet. Het bedrijf maakt met een lening van de overheid een doorstart. Nederland en de EU moeten zo minder afhankelijk worden van medicijnen uit India en China. (Volkskrant)

11

aug

Column Carlo: Wil je um ff zien?

Nu mag u even nadenken wat de context was waarin deze vraag tijdens een huisbezoek aan mij werd gesteld. Wij zijn in Laren in de loop der jaren wel wat gewend. Broeken uit, topjes omlaag, verzoeken om een rug in te smeren, een teek verwijderen, wespensteek behandelen, EpiPen erin jassen, naar de SEH rijden, 1-1-2 bellen, splinters eruit halen, verbandjes aanleggen, verzoek om suspensoir aan te meten, op luizenzoekjacht, reanimeren. Je ken het zo gek niet bedenken of we hebben het meegemaakt. (Apotheekkennisbank)

11

aug

Pfizer maakt voor Gilead virusremmer remdesivir

Farmaceut Pfizer gaat grote hoeveelheden van de virusremmer remdesivir maken voor branchegenoot Gilead. Remdesivir, oorspronkelijk een medicijn tegen ebola, zorgt ervoor dat sommige coronapatiënten sneller herstellen. Beide farmaceutische bedrijven hebben een meerjarige overeenkomst met elkaar gesloten. (FD)

07

aug

Over welke bijwerkingen informeer ik de patiënt?

Een dilemma zoals wij hierboven beschreven, doet zich zowel in de eerste als tweede lijn meerdere keren per dag voor. Over welke bijwerkingen informeren wij de patiënt bij het voorschrijven, verstrekken en toedienen van een nieuw geneesmiddel? Sommige zorgverleners informeren de patiënt uitgebreid en sommige laten dit over aan de apotheker. Een ander bespreekt bepaalde bijwerkingen juist niet om de kans op het nocebo-effect te verkleinen.(NTvG)

11

aug

Vreugde én kritiek om doorstart medicijnfabrikant Apotex

Een onbekende start-up krijgt overheidssteun om een medicijnenfabriek over te nemen. Waarom, vragen concurrenten zich af. (NRC)

07

aug

Geen werking zonder bijwerking

Wat vertel ik patiënten wel en niet over bijwerkingen? Een herkenbaar dilemma waarover Reumerman en collega’s proberen u iets bij te leren (D4113). Vertrouwen op de bijsluiter is niet verstandig. Die blijkt voor een leek vaak lastig te lezen. Voor wie zou die dan bedoeld zijn? Om regulerende instanties tevreden te houden? Waarschijnlijk doet de apotheker het om die reden nog eens dunnetjes over met een nieuwe stapel papier. Zo jaag je patiënten wel naar internet om even een vermeende bijwerking na te zoeken.(NTvG)

Blijf op de hoogte

Wilt u altijd op de hoogte blijven van de laatste veranderingen en nieuws over Farma-actueel? Vraag de nieuwsbrief aan door uw e-mailadres hieronder in te vullen.