Ons laatste Nieuws


Bekijk alle nieuwsberichten op farmaactueel.nl 

01

okt

Man kan weer bewegen door slaappil; medici vinden verklaring

Een Nederlandse jongeman die al acht jaar niet kan bewegen en praten door hersenschade, kan dat korte tijd weer wel telkens nadat hij het slaapmiddel Zolpidem toegediend heeft gekregen. Uit hersenscans blijkt dat dit mogelijk is doordat de slaappil een belemmering voor deze handelingen wegneemt.

25

sep

Nivel: onderzoek communicatie apotheek bij medicatiewissel

Hoe kunnen apotheekteams – vaak lastige – gesprekken over een medicatiewissel met de patiënt op een prettige wijze voeren? Samen met SIR Institute for Pharmacy Practice and Policy en UPPER (Universiteit Utrecht) houdt het Nivel twee communicatiestrategieën tegen het licht om te komen tot praktische handvatten voor het apotheekteam.

26

sep

Galapagos mag Europese markt op met reumamedicijn filgotinib

Biotechbedrijf Galapagos heeft van de Europese toezichthouder EMA toestemming gekregen om de Europese markt op te gaan met zijn reumamedicijn filgotinib.(FD)

25

sep

Concurrentiewaakhond tikt farmabedrijf AbbVie op de vingers

Volgens de Autoriteit Consument & Markt heeft het bedrijf de concurrentie op de markt voor lucratieve reumageneesmiddelen bemoeilijkt. (NRC)

25

sep

NZa: ruimte om dure apotheekbereiding apart te declareren

De Nederlandse Zorgautoriteit maakt het per 2021 mogelijk om voor dure apotheekbereidingen een add-on prestatie vast te stellen. Het gaat om bereidingen waarbij de ziekenhuisapotheek zelf vanuit grondstoffen een geneesmiddel bereidt.

25

sep

Alkmaar gaat medicijnafval toch weer ophalen bij apotheek

Alkmaar gaat het medicijnafval weer ophalen bij de apothekers. Dit ligt al maanden stil. Apothekers zitten met bomvolle tonnen met oude medicijnen, gebruikte injectienaalden enzovoorts. Patiënten kunnen op dit moment hun pillen niet meer terugbrengen.

Blijf op de hoogte

Wilt u altijd op de hoogte blijven van de laatste veranderingen en nieuws over Farma-actueel? Vraag de nieuwsbrief aan door uw e-mailadres hieronder in te vullen.