Ons laatste Nieuws


Bekijk alle nieuwsberichten op farmaactueel.nl 

16

okt

Politie beëindigt gijzeling apotheek Keulen, dader gewond

Op het Centraal Station in het Duitse Keulen is rond 15.00 uur de gijzeling door de politie beëindigd. Dit melden de Duitse media maandagmiddag.

14

okt

Medicijnen zijn eerder te goedkoop dan te duur, hier althans

Het is verleidelijk om farmabedrijven van onverantwoorde inhaligheid te betichten als je de prijzen van nieuwe medicijnen ziet. Maar achter die hoge prijzen ligt een complexe werkelijkheid. En die zou ons best zorgen mogen baren. (FD)

16

okt

In de mist bij de drogist

Onlangs stond ik bij de kassa van een drogist toen ik tot mijn verbazing een klant hoorde vragen om advies bij stijfheid in de nek sinds een dag. Op zich niet gek, als je bedenkt dat je iets wilt voor je klacht en niet goed weet wat de opties zijn. Ik had me alleen nooit gerealiseerd dat mensen dat ook echt zouden vragen in de drogist. Als je weet wat je nodig hebt, haal je het bij de drogist en als je vragen hebt ga je naar de apotheek. Naïef van mij waarschijnlijk. (Medisch Contact)

12

okt

Oproep: ‘Maak algemene richtlijn afbouw medicatie’

In een open brief doen onderzoeker/ervaringsdeskundige Peter Groot en hoogleraar psychiatrische epidemiologie Jim van Os een oproep aan wetenschappelijke verenigingen en beroepsverenigingen om verantwoord afbouwen mogelijk te maken voor alle medicijnen waarbij stoppen een probleem kan zijn. (Medisch Contact)

16

okt

Behandelstrategie bij astma

De inzet van dure immuunmodulerende geneesmiddelen bij patiënten met ongecontroleerd astma zonder dat vastgesteld is dat zij ernstig astma hebben, is een behandelstrategie voor luie dokters. Een alfabetisch acroniem (A-I) kan behandelaars in eerste en tweede lijn helpen het onderscheid te maken met een gestructureerde, integrale benadering (tabel).  (NTvG)

12

okt

Overstappen op een generiek geneesmiddel: Ramp of zegen?

Patiënt A, een 52-jarige vrouw, heeft al jaren het syndroom van Zollinger-Ellison. Patiënte wordt hiervoor behandeld met Nexium 40 mg 5 dd. Na het patentverval van Nexium, komt ze alleen nog in aanmerking voor behandeling met esomeprazol 40 mg. Hierbij stuit de apotheker direct op grote weerstand van patiënte. Hoewel haar voorgeschiedenis onbekend is bij de apotheek, heeft haar internist gezegd dat zij deze tabletten moet blijven gebruiken. (NTvG)

Blijf op de hoogte

Wilt u altijd op de hoogte blijven van de laatste veranderingen en nieuws over Farma-actueel? Vraag de nieuwsbrief aan door uw e-mailadres hieronder in te vullen.