Ons laatste Nieuws


Bekijk alle nieuwsberichten op farmaactueel.nl 

26

nov

Verkeerslicht wijst meest risicovolle patiënt ASZ Dordrecht

Een 'verkeerslicht' met drie kleuren helpt sinds deze maand in het Albert Schweitzer ziekenhuis in te schatten hoe de toestand van een opgenomen patiënt zich zal gaan ontwikkelen. Een computer kijkt mee naar de gemeten vitale functies en informeert de zorgverleners met een rood, oranje of groen bolletje voor elke patiënt.

26

nov

Medicijn voor de Maatschappij gaat live

Vandaag is Medicijn voor de Maatschappij live gegaan! Medicijn voor de Maatschappij is een platform voor duurzame en betaalbare beschikbaarheid van medicijnen voor zeldzame ziekten. We zijn een kennisplatform en we voeren projecten uit om specifieke medicijnen voor patiënten langdurig beschikbaar te maken. Ook doen we onderzoek naar de wetten en regels over medicijnen voor zeldzame ziekten.

26

nov

Onrust over coronavaccin van AstraZeneca

Er is onrust ontstaan over het coronavaccin van AstraZeneca en vooral over de manier waarop het concern verslag heeft gedaan van tussentijdse onderzoeksresultaten. Het onderzoeksresultaat dat wijst op een bescherming van 90% is mogelijk te rooskleurig doordat oudere proefpersonen niet aan dit onderzoek deelnamen. (FD)

25

nov

Terugroepactie medicijnen vanwege kankerverwekkende stof

Opnieuw worden vervuilde medicijnen teruggeroepen omdat er kankerverwekkende stoffen inzitten. In Nederland slikken 655.000 patiënten metformine. (NRC)

26

nov

Begeleid ouderen beter bij hun medicijngebruik

Een ontbijtbord vol met pillen tegen verschillende chronische aandoeningen. Vooral voor veel ouderen is dat de dagelijkse praktijk. En dat gaat niet altijd goed. Soms met een ziekenhuisopname of zelfs overlijden als gevolg. Uit onderzoek van Vivianne Sloeserwij aan het UMC Utrecht blijkt dat speciaal opgeleide apotheker-farmacotherapeuten in de huisartsenpraktijk hierin een belangrijke positieve rol kunnen spelen. Op 24 november promoveerde zij op haar onderzoek.

24

nov

Medicatiegebruik bij patiënten met ernstige infecties

Van geneesmiddelen met een smalle therapeutische breedte die renaal worden geklaard moet de dosis meestal worden verlaagd of deze middelen moeten tijdelijk worden gestopt. (NTvG)

Blijf op de hoogte

Wilt u altijd op de hoogte blijven van de laatste veranderingen en nieuws over Farma-actueel? Vraag de nieuwsbrief aan door uw e-mailadres hieronder in te vullen.