Ons laatste Nieuws


Bekijk alle nieuwsberichten op farmaactueel.nl 


13 okt

Nederlandse apotheken leveren internationale topprestatie

Nederlandse apotheken behoren tot de internationale top. Dit  concludeert adviesbureau Eden McCallum in een onderzoek naar de prestaties van de Nederlandse farmaceutische branche dat uitgevoerd is in opdracht van BENU.

Nederlandse apotheken behoren tot de internationale top. Dit  concludeert adviesbureau Eden McCallum in een onderzoek naar de prestaties van de Nederlandse farmaceutische branche dat uitgevoerd is in opdracht van BENU. In vergelijking met de buitenlandse collega’s zijn Nederlandse apotheken efficiënt en  innovatief in het continue verbeteren van de geleverde zorg. Het is echter de vraag in hoeverre de Nederlandse farmaceutische branche de huidige topprestatie kan vasthouden in de toekomst.

 

Focus op waarde creatie

De werkdruk neemt toe en zal - gezien de groeiende zorgvraag als gevolg van onder andere vergrijzing  - alleen maar blijven toenemen, terwijl de grenzen aan efficiëntie bij apotheken bereikt lijken te zijn. De apotheek heeft veel te bieden. Nu is het tijd dat naast kostenbeheersing de focus ook komt te liggen op de toegevoegde waarde van de apotheek.  Zorgverzekeraars en de overheid moeten samen met apothekers meer gaan sturen op waarde en opbrengst dan op kosten om zo de bereikte koppositie op het gebied van kosten en kwaliteit te behouden.

 

Geïntegreerde Farmaceutische Zorg (GFZ) is volgens BENU  het antwoord op de vraag hoe de farmaceutische zorg de kwaliteit  verder kan verbeteren gebruikmakend van de bestaande efficiëntie. Ook de KNMP geeft aan binnen de branche de focus te willen verleggen van kostenreductie naar waarde-creatie in de vorm van een meer mensgerichte benadering van de patiënt, optimale samenwerking binnen de zorgketen, veilige en doelmatige farmacotherapie en geïntegreerde organisatie van zorg en zorgdossier.  

 

Optimalisatie van persoonlijke farmaceutische zorg

Programma’s als GFZ zorgen er voor dat de patiënt optimaal wordt ingesteld op het gebruik van zijn of haar medicijnen. Het brengt diverse gegevens bij elkaar en bevordert met verbetersignaleringen de samenwerking tussen diverse professionals in de zorg zoals tussen apotheker, huisarts, medisch specialist etc. Zo maakt GFZ inzichtelijk of een patiënt het juiste medicijn krijgt, therapietrouw is en of de farmaceutische behandeling aan de meest recente richtlijnen en wetenschappelijke inzichten voldoet. Dit bevordert het doelmatig voorschrijven en levert zoals uit onderzoek blijkt naast een betere kwaliteit van zorg ook een jaarlijkse besparing op van 300 miljoen euro aan gezondheidszorgkosten waarvan 80% in minder ziekenhuiskosten. Apothekers voorkomen hiermee in samenwerking met voorschrijvers en patiënten dus daadwerkelijk vermijdbare ziekenhuisopnames.

 

Met de conclusies uit het Eden McCallum rapport, GFZ en uitkomsten uit een groot klantonderzoek  hoopt BENU als marktleider het debat over de toekomst van de farmaceutische zorg in Nederland constructief te voeren en zo bij te dragen aan de uitbouw van de internationale topprestatie van Nederlandse apotheken. 

 

ANH JANSEN 15-10-2017 19:06
KNMP en BENU (maar ook de andere Collectieven) missen de essentie van de Akkoorden op Hoofdlijnen, HLA in het Regeerakkoord; de overheveling van Tweede Lijn naar Eerste Lijn is gemaximeerd op 75 miljoen. Dat is het maximum bedrag dat de Tweede Lijn moet afstaan aan de Eerste lijn.

Dan kan je wel berekenen dat de Eerste Lijn Extramurale Farmacie 300 miljoen kan besparen met dit soort projecten, zie ook Service met het Nier project; de Minister vindt dit helemaal niet nodig! 75 miljoen. Budgettering! Per sector. En opkomen voor je eigen budget!

KNMP, Collectieven en BENU hebben nu al ruim 3 miljard van het toegestane budget laten lopen. En dus pakken ZN en VWS nogmaals 460 miljoen!
henricop 15-10-2017 16:15
Het rapportje - boekje(reclamefolder) is hier te vinden:
http://www.brocacef.nl/site/binaries/content/assets/bcfh-corporate/nieuws/defbenu-boekje-emc_spreads.pdf

kinderlijk onderzoekje van duurbetaalde mannetjes die appels, peren en ander fruit op een hoop vegen. Reclame voor GFZ.
Op bladzijde 21 staat de uitsmijter! Eerst valt de enorme bandbreedte van een besparing op, die vraagt om echte uitleg. Dan volgt de dodelijke zin:
" Bij huidige bekostigingssysteem is voor verzekeraars het kwantificeren en verzilveren van de besparingen in de tweede lijn echter complex."

Wij dragen GFZ ten grave had men ook kunnen schrijven. BENU leert het nooit.
henricop 14-10-2017 21:59
GFZ levert 240 miljoen op aan besparing zegt het persbericht. Op 22 miljard kosten. Peanuts dus.
ZN klonen lachen zich binnenste buiten om zoveel ophef over niets.
GFZ is niets anders dan MFB. Ook dat lijkt een doodgeboren traject.
Zondegeld dit rapport, net als het BOOZ rapport enkele jaren geleden.
De apotheker is de melkkoe in ons zorgsysteem. Ook nu weer.
Johan Kortekaas 14-10-2017 13:23
ANH JANSEN 14-10-2017 11:17
https://www.knmp.nl/actueel/nieuws/nieuws-2017/oplossing-verkeersdeelname-gebruikers-dexamfetamine-morfine-en-medicinale-cannabis-gaat-nog-lang-duren

'Minister Blok acht de kans klein dat een medicinaal gebruiker van deze middelen het strafrechtelijk proces doorloopt, zo blijkt uit de Kamerbrief. Dit omdat automobilisten worden geselecteerd voor de speekseltest op basis van uiterlijke kenmerken die kunnen wijzen op drugsgebruik'.

-Bleek om de neus? Dun lopend langs de broekspijpen?

Drugsgebruik of KNMP bestuurder?

Of donker met gekruld haar? Welkom in Nederland. Uitvinder van de Apartheid. Lombroso land.
ANH JANSEN 14-10-2017 09:57
https://www.knmp.nl/downloads/HuishoudelijkRegelement.pdf

Ambtsperiode
Artikel 28
3. De leden van het KNMP-bestuur die eenmaal direct herkozen zijn ingevolge lid 2, zijn bij hun tweede periodieke aftreden niet direct herkiesbaar, tenzij hun kandidatuur is gesteld door ten minste driekwart van het aantal Districtsafgevaardigden. Deze verzwaarde eis aan hun herkiesbaarheid vervalt na het verstrijken van een periode van drie jaren na hun tweede periodieke aftreden ingevolge lid 2.

-Zit je er eenmaal in, dan kom je er niet meer uit.

GKN is een blijvertje. Hij zal zeker Marc's visie op de extramurale farmacie gaan waarmaken.

Zo is een rechterhand nu eenmaal. 2de man werk.
Johan Kortekaas 14-10-2017 08:14
Noord Korea aan de Alexanderstraat.

GKN is beschikbaar voor een tweede termijn per december 2017. Mededeling AV

Tegenkandidaten kunnen niet meer worden gesteld omdat de termijnen zijn verlopen.

https://www.knmp.nl/downloads-voor-leden/stukken-av-dec-2017/conceptverslag-171e-algemene-vergadering.pdf

De tekst staat bloosloos in het zo juist gepubliceerde verslag van de AV van 28 juni 2017.


GKN is geschrapt uit het BIG-register per 1-1-2017

KNMP wordt een vereniging zonder leden; in Nederland heet dat een Stichting.


ANH JANSEN 13-10-2017 19:46
Ave Maria
Gratia plena
Maria, gratia plena
Maria, gratia plena
Ave, ave dominus
Dominus tecum
Benedicta tu in mulieribus
Et benedictus
Et benedictus fructus ventris
Ventris tuae, Jesus.
Ave Maria
Ave Maria
Mater Dei
Ora pro nobis peccatoribus
Ora pro nobis
Ora, ora pro nobis peccatoribus
Nunc et in hora mortis
Et in hora mortis nostrae
Et in hora mortis nostrae
Et in hora mortis nostrae
Ave Maria
ANH JANSEN 13-10-2017 19:45
https://www.knmp.nl/actueel/nieuws/nieuws-2017/benu-rapport-nederlandse-apotheken-koploper-in-efficientie-en-kwaliteit-van-zorg

Lessen in hoe je dit niet moet communiceren of lessen hoe je je eigen glazen in gooit of lessen hoe je andermans leven goed kan verzieken.

Ave Maria,
ANH JANSEN 13-10-2017 19:42
Nederland telt het laagste aantal apotheken (12) per 100.000 inwoners en de laagste farmaceutische uitgaven per persoon per jaar (362 euro) na Portugal (361 euro).

Waarom doet de KNMP dit nu? Is dit de schrijvende hand van de directeur van de KNMP/SFK? Getallenman?

Deze informatie zegt helemaal niets en geeft de zorginkopers van VWS en ZN/ZN-leden alleen maar meer redenen om die apothekers aan te pakken; wie komen er voor Portugal?

De Denen wellicht? Nog minder en nog lager en nog goedkoper. En dan de Hongaren, de Bulgaren, de Roemenen.
En waar blijven de Polen?

PPP of DDD. Appels en Peren. Huur nu eens een NEVI man/vrouw in en een ex-ZN PR man/vrouw.
ANH JANSEN 13-10-2017 19:37
Persbericht BENU. Leg dit eens naast het persbericht van de KNMP over ditzelfde onderwerp.

Het aantal verstrekkingen is in 15 jaar tijd toegenomen van 130 miljoen naar 240 miljoen in 2016. Toch zijn de apotheekkosten per pati�nt de afgelopen jaren fors gedaald. Met andere woorden: apotheken doen meer verrichtingen voor minder geld. BENU pleit in het rapport voor een meer waarde- dan kostengestuurde aanpak door de zorgverzekeraars.

-Nou, dat gaat wel lukken. Die apotheken kunnen vast nog harder werken voor hetzelfde of hetzelfde doen voor minder! Maar nog beter; nog harder voor nog minder.
Er zijn er sinds 2001 toch geen failliet gegaan?

Waarom KNMP? Waarom?

Blijf op de hoogte

Wilt u altijd op de hoogte blijven van de laatste veranderingen en nieuws over Farma-actueel? Vraag de nieuwsbrief aan door uw e-mailadres hieronder in te vullen.