Ons laatste Nieuws


Bekijk alle nieuwsberichten op farmaactueel.nl 

25 jun

Miljoenen medicijngebruikers lopen tijdens hitte extra risic

Minimaal 1,3 miljoen Nederlanders van 65 jaar en ouder lopen tijdens de hitte door hun medicijngebruik extra risico op uitdroging en een ontregelde lichaamstemperatuur. Dat stelt de apothekersorganisatie KNMP.


‘Vooral oudere medicijngebruikers moeten opletten tijdens de warmte. Vanaf 65 jaar wordt de regulatie van de temperatuur in het lichaam minder. Als je dat combineert met bepaalde medicijnen, kun je bovendien gemakkelijk te veel zout en vocht verliezen. Dat kan gevaarlijk zijn’, waarschuwt Ka-Chung Cheung, manager van het Geneesmiddel Informatie Centrum (GIC) van de KNMP.

 

Waarschuwing voor miljoenen mensen

 

Veel medicijnen kunnen zorgen voor uitdroging en het ontregelen van de lichaamstemperatuur. Zoals: plaspillen, laxeermiddelen, medicijnen voor hart en vaten, medicijnen tegen hoge bloeddruk, antipsychotica, pijnstillers en antidepressiva. Bij mensen die een combinatie van deze medicijnen gebruiken, neemt het risico verder toe.

 

Advies

 

De apothekersorganisatie adviseert het volgende tijdens hitte:

  • Bij twijfel of medicijnen een risico vormen tijdens hitte: benader de apotheker voor advies. De apotheker is de geneesmiddeldeskundige bij uitstek.
  • Eet gezond, regelmatig en gevarieerd. Groente en fruit bevatten veel water, vitamines en mineralen.
  • Drink daarnaast minimaal 2 liter vocht per dag: regelmatig kleine beetjes, telkens een kopje of een glas. Houd het drinken bij de hand. Neem kraan- of flessenwater, melk, karnemelk, thee, koffie of vruchtensap.
  • Vermijd de hitte en grote inspanningen. Ga alleen ‘s morgens naar buiten als het nog redelijk koel is, draag luchtige kleding en gebruik een zonnebrandmiddel met een hoge beschermingsfactor.
  • Bekijk Apotheek.nl/hitte voor meer informatie.

Blijf op de hoogte

Wilt u altijd op de hoogte blijven van de laatste veranderingen en nieuws over Farma-actueel? Vraag de nieuwsbrief aan door uw e-mailadres hieronder in te vullen.