Ons laatste Nieuws


Bekijk alle nieuwsberichten op farmaactueel.nl 

10 okt

KNMP: apothekers uit spagaat medische noodzaak

De KNMP is blij met de erkenning vanuit de Patiëntenfederatie Nederland, dat een belangrijke oorzaak van steeds wisselende geneesmiddelen het beleid van zorgverzekeraars is.

 

 

De KNMP is blij met de erkenning vanuit de Patiëntenfederatie Nederland, dat een belangrijke oorzaak van steeds wisselende geneesmiddelen het beleid van zorgverzekeraars is. Voorzitter Dianda Veldman van de Patientenfederatie sprak zich hier gisteren over uit bij de NOS na de verschijning van een flitspeiling onder patiënten over medische noodzaak.

Er moet een einde komen aan de spagaat die de term medische noodzaak op een recept de apothekers oplevert. Dit stelt het bestuur van de KNMP in een reactie en voorafgaand aan overleg met betrokken partijen over het wisselen van medicatie. ‘Het knelt en voelt niet goed’, stelt voorzitter Gerben Klein Nulent.

‘Het bestuur van de KNMP realiseert zich dat discussies met patiënten over medische noodzaak aan de balie veel geduld vragen van de apothekers. Zeker in het besef dat apothekers te maken hebben met contractuele afspraken tussen zorgverzekeraars en patiënten. Preferente middelen wisselen soms per maand. Omdat dit weerstand oproept bij veel patiënten zien de apothekers in Nederland te pas en te onpas de term medische noodzaak op recepten verschijnen. Met de zorgverzekeraars is ook de afspraak gemaakt dat de apothekers deze noodzaak zelf en vanuit hun eigen professionele verantwoordelijkheid moeten beoordelen. Dat is de reden waarom apothekers deze wens dan ook lang niet altijd honoreren.’

De KNMP is ervan overtuigd dat het noodzakelijk is deze discussie te agenderen in breder verband. De KNMP legt daarom de contractuele afspraken op tafel in een komend overleg over het wisselen van medicijnen eind deze maand. Hierbij zijn op uitnodiging van VWS de voorzitters van de KNMP, ZN, FMS, LHV, CBG, Patiëntenfederatie Nederland en Longfonds aanwezig.
 
De KNMP is vanuit de professie geen voorstander van wisselende medicatie. Het komt de therapietrouw en medicatieveiligheid niet ten goede. ‘Medische noodzaak is een buitengewoon ingewikkeld onderwerp’, stelt Klein Nulent namens het bestuur. ‘Dit vergt secure afstemming en goede samenwerking met onze partners in de zorg. Op heel veel plaatsen in Nederland vindt er goed en professioneel overleg plaats tussen apothekers en huisartsen. Dat moeten we koesteren en waar nodig verbeteren.’

De Patiëntenvereniging Nederland maakte gisteren, op de dag van het KNMP Najaarscongres, een flitspeiling onder een aantal patiënten openbaar. Namens de KNMP reageerde sectiebestuurder Aris Prins, openbaar apotheker in Poeldijk, in de media.

Lees het artikel in de Volkskrant
Kijk naar de NOS
Luister naar Standpunt.nl

Blijf op de hoogte

Wilt u altijd op de hoogte blijven van de laatste veranderingen en nieuws over Farma-actueel? Vraag de nieuwsbrief aan door uw e-mailadres hieronder in te vullen.