Ons laatste Nieuws


Bekijk alle nieuwsberichten op farmaactueel.nl 


02 jan

Ingezonden: Faxen over patiënten moet écht voorbij zijn

Ingezonden brief in NRC van Jan Trooster, apotheker.

Als apotheker kan ik mij helemaal in deze stelling vinden. Sinds het van kracht worden van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) zijn wij hiermee dan ook gestopt. Dit tot grote verbazing van ziekenhuizen en poliklinieken.

Faxen over patiënten moet écht voorbij zijn (NRC 22 december)

Publicatie met toestemming van de auteur

 

Als apotheker kan ik mij helemaal in deze stelling vinden. Sinds het van kracht worden van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) zijn wij hiermee dan ook gestopt. Dit tot grote verbazing van ziekenhuizen en poliklinieken. Deze zorgverleners adviseren wij om de informatie te betrekken van het Landelijk Schakelpunt (LSP) dat overigens niet regionaal, zoals de bedoeling was, maar landelijk werkt. Het huidige zorgstelsel is een belemmering in het goed functioneren van het LSP omdat er geen inschrijving op naam van de apotheker-dossierhouder mogelijk is. Het zogenaamde concurrentiemodel zou dit niet toelaten, en dat is vreemd want bij huisartsen bestaat wel inschrijving op naam.

Uw constatering dat apothekers nog steeds recepten via de fax ontvangen is helaas juist, maar gelukkig worden het er steeds minder en zijn ze vaak geprint i.p.v. geschreven. Overigens zijn het vooral de ziekenhuizen die faxen náár apotheken. Het probleem zit dan ook bij de automatiseringssystemen van ziekenhuizen die slecht met de buitenwereld communiceren. Het ministerie zal dan ook het voortouw moeten nemen om de automatiseerders in het gareel te krijgen. Door gebrek aan concurrentie gedragen deze zich als monopolist.

Jan Trooster, Goorse Apotheek, Goor.

Blijf op de hoogte

Wilt u altijd op de hoogte blijven van de laatste veranderingen en nieuws over Farma-actueel? Vraag de nieuwsbrief aan door uw e-mailadres hieronder in te vullen.