Ons laatste Nieuws


Bekijk alle nieuwsberichten op farmaactueel.nl 

11 aug

Ingezonden: EMVO alerts

Zoals gebruikelijk ben ik vandaag mijn werkdag begonnen met het controleren van de “EMVO-alerts”, berichten van de EMVO dat er mogelijk vervalsingen van onze medicijnen zijn ontdekt in een apotheek of bij een distributeur. Deze morgen waren het, zoals eigenlijk iedere dag, enkele tientallen meldingen.

Bij het controleren van de meldingen blijkt telkens weer dat een aantal apotheken de serienummers en de batchnummers van de medicijnen melden in cijfers en kleine letters, maar onze serienummers en batchnummers gebruiken uitsluitend hoofdletters en cijfers. Omdat voor het NMVS hoofd- en kleine letters echt verschillende tekens zijn, leidt dit direct tot een melding van een mogelijke vervalsing omdat de betreffende nummers niet in de NMVS database voorkomen (en krijgt de apotheek de melding dat de barcode niet geldig is).

 

Ongeveer 6 maanden na invoer van de FMD zijn er kennelijk nog steeds verkeerd ingestelde scanners  in gebruik in een aantal apotheken (scanners kunnen worden ingesteld om alle lettertekens te “vertalen” naar hoofd- of kleine letters of ze doorgeven zoals ze gescand worden). Een verkeerde instelling leidt tot frustratie in de apotheek, omdat er constant meldingen over mogelijke vervalsingen komen bij het uitscannen. Wanneer ik in een apotheek kom en de assistenten vraag naar hun FMD ervaringen, blijkt maar al te vaak dat FMD tot frustratie lijdt (spelligfout is zo bedoeld)

 

Naast het automatisch “vertalen van hoofd- en kleine letters, ontstaan er ook de nodige problemen door “negatieve” matrixcodes (lichte blokjes op een donkere achtergrond). Ook hiervoor moet de scanner meestal apart ingesteld worden.

 

Aan de meldingen van het EMVS kan ik niet zien welke apotheek de scanproblemen heeft (privacy!), vandaar mijn beroep op u allen: heeft u vaak problemen met scannen, neemt u alstublieft contact op met de leverancier van uw scanner en software. Wanneer het probleem opgelost is, raken uw medewerkers niet meer gefrustreerd door de zoveelste vergeefse poging om een artikel uit te scannen. Mijn mailbox blijft dan ook een stuk leger en ik kan weer andere zaken oppakken.

 

Piet Meindertsma

FMD  consultant

Blijf op de hoogte

Wilt u altijd op de hoogte blijven van de laatste veranderingen en nieuws over Farma-actueel? Vraag de nieuwsbrief aan door uw e-mailadres hieronder in te vullen.