Ons laatste Nieuws


Bekijk alle nieuwsberichten op farmaactueel.nl 


03 jun

'Europese consument betaalt tot 20 procent te veel voor medicijnen'

Diverse medicijnfabrikanten krijgen een boete van de Europese Commissie omdat ze de toegang van goedkopere imitatiemedicijnen op de markt vertragen (Volkskrant)

Diverse medicijnfabrikanten krijgen een boete van de Europese Commissie omdat ze de toegang van goedkopere imitatiemedicijnen op de markt vertragen (Volkskrant)

Meijer Apeldoorn 04-06-2013 23:08
Wellicht kunnen ze ook eens kijken naar het niet bestaande "vrijhandelsverkeer". Bestaat gewoon niet voor geneesmiddelen. Door het instellen van quota verhindert men effectief een europese eenwording qua prijzen.
Bij quota denk je meestal aan visquota, dit is erger en stinkt nog meer.
henricop 04-06-2013 16:19
http://www.law360.com/articles/439775/abbvie-teva-pay-for-delay-deal-draws-more-antitrust-claims

http://www.losangelespatentattorney.pro/2012/10/union-sues-glaxo-teva-over-lamictal-pay-for-delay-patent-deal.html

even zoeken op pay for delay en je komt er achter dat dit het businessmodel is van alle partijen!
Volgens mij kun je iedereen in de branche boetes opleggen voor
pay for delay
suggestieve verboden marketing
reisjes en andere zaken
ANH JANSEN 04-06-2013 13:47
Is in feite een kartel tussen generieke leveranciers en innovatieve specialite fabrikanten; ook Ranbaxy zit er weer bij. Die krijgt betaald om een generiek nog niet op de markt te brengen. Maar is dat gezien de kwaliteit bij Ranbaxy dan geen voordeel voor de consument?

20% teveel is macro gerekend. Patent en ex patent op 1 hoop. In Noorwegen is de prijs van generiek nog lager, idem Engeland. Maar ja, daar koopt de Overheid centraal in, transparant en ten bate van de samenleving en bij de NL onderhandse inkoop door private verzekeraars weet je nooit waar er een strijkstok is blijven rondslingeren.

De farmaceuten krijgen de boete, omdat ze gezamenlijk de toetreding van goedkopere medicijnen hebben gedwarsboomd. Dat schrijft persbureau Reuters. De hoogte van de boete, is niet bekend.

Lundbeck

'Met name de boete voor Lundbeck is aanzienlijk, de anderen moeten minder betalen', aldus een anonieme bron tegen het persbureau.

De andere bedrijven zijn het Engelse Generics, Arrow, Resolution Chemicals, Xelia Pharmaceuticals, Alpharma, A.L. Industrier and de grootste farmaceut uit India, Ranbaxy. Dit laatste concern raakte vorige week in opspraak toen bekend werd dat het bedrijf op grote schaal met testresultaten heeft gesjoemeld.

Pay for delay

Het zijn de eerste boetes die de Europese Commissie uitdeelt, sinds de zogeheten 'pay for delay' afspraken in 2009 zijn intrede deden. Deze afspraken houden in dat grote farmaceuten geld betalen aan bedrijven om het goedkoper produceren van dezelfde medicijnen uit te stellen. Dit heeft er volgens een rapport van de Commissie voor gezorgd dat consumenten 20% meer moeten betalen voor dezelfde medicijnen.

Blijf op de hoogte

Wilt u altijd op de hoogte blijven van de laatste veranderingen en nieuws over Farma-actueel? Vraag de nieuwsbrief aan door uw e-mailadres hieronder in te vullen.