Ons laatste Nieuws


Bekijk alle nieuwsberichten op farmaactueel.nl 


05 jun

Een op de vijf medicijngebruikers bestelt online

Eén op de vijf dagelijkse medicijngebruikers bestelt medicatie online. Nog eens één derde verwacht in de toekomst medicijnen online aan te schaffen. De helft van de Nederlanders die dagelijks medicatie gebruikt is nog wel terughoudend als het gaat om het digitaal plaatsen van orders. Het missen van vertrouwen in de webshops (22%) en het gebrek aan persoonlijke informatie en advies (21,8%) hebben hier invloed op. Opvallend is dat meer 65-plussers medicatie thuis laten bezorgen dan jongeren. Dit blijkt uit onderzoek onder ruim 1.200 medicijngebruikers in Nederland, in opdracht van PostNL.

65-plussers laten meer thuis bezorgen dan jongeren

Den Haag, 5 juni 2019 – Eén op de vijf dagelijkse medicijngebruikers bestelt medicatie online. Nog eens één derde verwacht in de toekomst medicijnen online aan te schaffen. De helft van de Nederlanders die dagelijks medicatie gebruikt is nog wel terughoudend als het gaat om het digitaal plaatsen van orders. Het missen van vertrouwen in de webshops (22%) en het gebrek aan persoonlijke informatie en advies (21,8%) hebben hier invloed op. Opvallend is dat meer 65-plussers medicatie thuis laten bezorgen dan jongeren. Dit blijkt uit onderzoek onder ruim 1.200 medicijngebruikers in Nederland, in opdracht van PostNL.

Als het gaat om medische hulpmiddelen, zoals krukken en incontinentiemateriaal, zijn mensen sneller bereid om deze online te bestellen. Slechts 18% geeft aan bedenkingen te hebben, wat met name komt door het gebrek aan persoonlijk advies. 12% maakt gebruik van de online bestelmogelijkheden en nog eens 13% maakt gebruik van de bezorgservice. Huub Zijlstra, sectormanager Health bij PostNL: ‘Het online bestellen en thuis bezorgen van medicatie en medische hulpmiddelen biedt een uitkomst voor mensen die slecht ter been zijn. Maken de meeste zorgbehoevenden nu vooral gebruik van de traditionele kanalen zoals de apotheek of de zorgwinkel, in de toekomst zal deze informatievoorziening volledig digitaal verlopen. Het ontwikkelen van een digitale infrastructuur in de zorg is daarbij van belang. Als de positieve ontwikkelingen op dat gebied doorzetten, verwachten we dat de online medicatie bestellingen met 30% zullen groeien de komende 5 tot 10 jaar.’

 

Digitale zelfzorg steeds populairder

De digitale opmars is ook terug te zien in het gebruik van zelfzorgoplossingen. Ruim één derde van de ondervraagden maakt gebruik van digitale zorg vanuit huis en monitort de gezondheid door middel van smart health of domotica. Dit zijn slimme apps en apparaten waarmee men thuis de gezondheid kan monitoren zonder fysieke afspraak met de arts. Een ruime meerderheid van de respondenten (63%) verwacht komend jaar een smart health app of domotica aan te schaffen. Huub Zijlstra van PostNL: ‘De belangrijkste redenen voor het gebruik van smart health apps en producten zijn volgens de respondenten het stimuleren van beweging, het verbeteren van de lichamelijke gezondheid en monitoren van lichaamsfuncties.’ Het gebruik van zelftesten is eveneens populair onder Nederlanders: 50% neemt liever thuis een test af voor het vaststellen van een ziekte, virus of bacterie en stuurt dit zelf per post naar het lab.

 

Over het onderzoek

Het onderzoek is in opdracht van PostNL uitgevoerd door Multiscope onder 1.264 respondenten. Het onderzoek geeft onder andere inzicht in het online bestelgedrag van medicijngebruikers en mensen die gebruik maken van medische hulpmiddelen. Meer informatie vindt u in de whitepaper: https://www.postnl.nl/zakelijke-oplossingen/dossier-e-commerce/innovatie-in-health/whitepaper/

Blijf op de hoogte

Wilt u altijd op de hoogte blijven van de laatste veranderingen en nieuws over Farma-actueel? Vraag de nieuwsbrief aan door uw e-mailadres hieronder in te vullen.