Ons laatste Nieuws


Bekijk alle nieuwsberichten op farmaactueel.nl 


03 apr

De Beste apotheek in 2019 is Apotheek Stevenshof Leiden

Apotheek Stevenshof heeft in 2019 de hoogste score behaald in het Onderzoekprogramma Kwaliteit Apotheken (OKA) van onderzoeksbureau AMP te Vught en mag zich daarom een jaar lang 'Beste Apotheek van Nederland' noemen.

 

Apotheek Stevenshof is in 1985 opgericht als een academische apotheek vanuit de universiteit. In deze apotheek experimenteren we graag met nieuwe vormen van begeleiding van het gebruik geneesmiddelen met als doel de farmaceutische patiëntenzorg te verbeteren (“innoveren’’).

 

In 2019 hebben meer dan 200 apotheken deelgenomen aan het OKA van AMP. Apotheken worden daarbij beoordeeld op de kwaliteit van hun farmaceutische zorg- en dienstverlening. Sinds 1994 kunnen apotheken op basis van vrijwilligheid meedoen aan dit onderzoek. Zij stellen zich op deze manier toetsbaar op en kunnen zo hun eigen prestaties vergelijken met die van andere apotheken. Dit is uniek binnen de gezondheidszorg in Nederland en misschien wel wereldwijd. De apotheken betalen hun deelname aan het OKA zelf.

 

Bij de deelnemende apotheken zijn het afgelopen jaar zes onderzoeken uitgevoerd. Zes keer kwam er een mystery guest langs met een zorgvraag. De getoetste onderwerpen waren:

  • Kind met koorts;
  • Droge ogen;
  • Kiespijn (trekken verstandskiezen);
  • Reisziekte;
  • Hoofdluis;
  • Vaginale schimmelinfectie.

Tijdens deze onderzoeken wordt de kwaliteit van de zorg aan de balie in de apotheek onderzocht. Apotheken weten dus niet wanneer zij getoetst worden en weten niet met welk onderwerp de mystery guest aan de balie komt!

 

De (getrainde) mystery guests/waarnemers registreren daarbij aan de hand van gevalideerde checklists wat er gebeurt aan de balie. Per onderzoek registreert men de prestatie van de apotheken op circa 40 items, verdeeld over drie secties: bejegening, probleemanalyse en voorlichting, advisering en verstrekking. De apotheekprestaties worden getoetst aan de voor apotheken geldende vakinhoudelijke beroepsnormen en -standaarden. De normering wordt vastgesteld door een panel van onafhankelijke deskundigen, waarin apothekers uit het werkveld en vertegenwoordigers van beroepsorganisatie KNMP en de Faculteit Farmaceutische Wetenschappen van de Universiteit Utrecht zitting hebben.

 

De feestelijke uitreiking van de prijs die hoort bij het behalen van de titel ‘Beste Apotheek van Nederland 2019 vindt plaats op dinsdag 31 maart 2020 om 10.00u in de apotheek: Apotheek Stevenshof, Theda Mansholtstraat 1, 2331 JE Leiden.

 

De volledige top-10 van beste apotheken van Nederland over 2019 ziet er als volgt uit:

1. Apotheek Stevenshof, Leiden

2. Java Alphega apotheek, Amersfoort

3. Apotheek De Vuursteen, Groningen

4. Service Apotheek De Hertog, Franeker

5. Apotheek de Schelft, Noordwijkerhout

6. Service Apotheek Keizerslanden, Deventer

7. Service Apotheek Van Weringh, Wageningen

8. Service Apotheek Bilgaard, Leeuwarden

9, Apotheek Balkbrug, Balkbrug

10. Apotheek Avereest, Dedemsvaart

Blijf op de hoogte

Wilt u altijd op de hoogte blijven van de laatste veranderingen en nieuws over Farma-actueel? Vraag de nieuwsbrief aan door uw e-mailadres hieronder in te vullen.