Ons laatste Nieuws


Bekijk alle nieuwsberichten op farmaactueel.nl 


16 nov

Dag van de Therapietrouw gratis online 18 november

Op de Dag van de Therapietrouw (woensdag 18 november zal een gratis online webcast verschijnen met een overzicht van recente innovaties rondom digitale medicatietrouw monitoring waar in het Gronings Therapietrouw Centrum aan wordt gewerkt. Enkele voorbeelden zijn een slimme inhalator, een slim pilpotje en een slimme voorzetkamer, maar ook hoe je de patiënt online, via apps, persoonlijke interventies, educatie en non-invasieve monitoring (zoals met dried blood spots of speeksel) kunt begeleiden bij goed geneesmiddelgebruik.

Dag van de Therapietrouw in teken van digitale “corona-proof” medicatie monitoring

Op woensdag 18 november staat de “Dag van de Therapietrouw” weer op de agenda. Deze jaarlijks terugkerende nationale dag wordt sinds 2019 georganiseerd door het Noord-Nederlands Therapietrouw Expertise Centrum MAECON in Groningen. Tijdens deze dag vragen de organisatoren aandacht voor het belang van goed geneesmiddelgebruik en worden studies rondom therapietrouw innovatie gepresenteerd. Volgens het HARM rapport belanden in Nederland jaarlijks zo’n 5000 mensen in het ziekenhuis door geen of verkeerd gebruik van hun geneesmiddelen. In heel Europa leidt dit naar schatting van de OECD tot 200.000 doden en 125 miljard aan vermijdbare kosten. Innovatie op dit gebied is dus hard nodig om mensen meer profijt te laten hebben van hun geneesmiddelen. Waar vorig jaar nog een succesvol symposium werd georganiseerd, bezocht door 150 artsen, apothekers en verpleegkundigen en uitgezonden door Farmaactueel (link), zet MAECON dit jaar in op een digitale versie.

Op de Dag van de Therapietrouw zal een online webcast verschijnen met een overzicht van recente innovaties rondom digitale medicatietrouw monitoring waar in het Gronings Therapietrouw Centrum aan wordt gewerkt. Enkele voorbeelden zijn een slimme inhalator, een slim pilpotje en een slimme voorzetkamer, maar ook hoe je de patiënt online, via apps, persoonlijke interventies, educatie en non-invasieve monitoring (zoals met dried blood spots of speeksel) kunt begeleiden bij goed geneesmiddelgebruik. Deze slimme technologie biedt inzicht in het thuisgebruik van medicijnen en geeft zorgverleners de mogelijkheid op afstand feedback te geven aan de patiënt en medicatie eventueel bij te stellen. Zo hoeft de patiënt minder vaak naar de huisarts, ziekenhuis of apotheek te komen wat niet alleen de zorg ontlast, maar ook verdere verspreiding van corona kan voorkomen. De webcast zal (gratis) te bekijken zijn vanaf woensdag 18 november op https://therapietrouw.umcg.nl

Blijf op de hoogte

Wilt u altijd op de hoogte blijven van de laatste veranderingen en nieuws over Farma-actueel? Vraag de nieuwsbrief aan door uw e-mailadres hieronder in te vullen.