Ons laatste Nieuws


Bekijk alle nieuwsberichten op farmaactueel.nl 

22 dec

Column Carlo: Witte zakdoekjes voor zorgverzekeraar VGZ

Een verstandige vrouw heeft mij ooit geleerd dat kalmte je kan redden, maar soms moet je wel je best doen om kalm te blijven. En dit is zo’n geval, dat ik echt mijn best moet doen om kalm te blijven! (Apotheekkennisbank)

VGZ! VGZ! Wat een puinhoop zijn jullie aan het maken!
In Spanje beginnen de fans in een vol stadion met witte zakdoekjes te wapperen als men ontevreden is. In Nederland zingen we dan 'VGZ neem je rotzooi mee’.
Kies maar waar je je goed bij voelt.

VGZ waar ben je mee bezig? Wat een zwalkend beleid? Eerst wijs je Levosert als preferent artikel aan per 1 september 2022. Je krijgt weerstand van huisartsen en dan schort je de aanwijzing op tot 1 januari 2023. Nog wat meer weerstand en nu schort je onder aanvoering van LHV en NHG de boel weer op.
Wat wil je nu eigenlijk?
En dan bieden jullie ook nog excuses aan bij de huisartsen.

Het meest bizarre van alles moet nog komen.
Per 1 januari 2023 moeten duizenden VGZ verzekerden die Symbicort (budesonide-formoterol) gebruiken (astma en/of COPD) over op een nieuwe preferente inhalator. Een inhalator die men al jaren gebruikt zal worden omgezet naar een nieuwe inhalator.
En wie kunnen dat weer uitleggen? Juist apothekersassistenten, farmaceutisch consulenten, farmakundigen en apotheekmedewerkers.

Patiënten raken hun vertrouwde medicijn kwijt, raken in paniek, onbegrip, hoge werkdruk in de zorg, apotheekmedewerkers met het water aan de lippen….een explosieve cocktail voor agressiviteit.
Oh ja ......agressiviteit in de apotheken laten we onderzoeken door een duur onderzoeksbureau.

Waarom schorten jullie preferentie aanwijzingen van inhalatiemedicatie niet op?
Waarom excuses aan de huisartsen en niet aan die duizenden patienten die op korte termijn hun vertrouwde medicijn kwijtraken? Waarom geen excuses aan de apotheekmedewerkers voor het preferentiebeleid van de afgelopen jaren? Een dankjewel voor het uitleggen aan de balie van jullie beleid is toch wel het minste wat je zou kunnen doen.

Ook worden door VGZ huisartsen uitgenodigd om mee te denken over de gevolgen van het preferentiebeleid. Ongelofelijk…..we zijn al vanaf 2005 aan het stoeien met het preferentiebeleid. De gevolgen zijn dramatisch en nu nodig je huisartsen uit om mee te denken? Een ongevraagd advies, nodig Optima Farma Nederland uit…….ga met apothekersassistenten in gesprek.

En? Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) en Nederlands Huisartsen Genootschap waarom laten jullie je stem horen bij Levosert en niet bij inhalatiemedicatie? Zorgverzekeraars Nederland, KNMP,  Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV),  Long Alliantie Nederland (LAN), Nederlands Huisartsen Genootschap, Ministerie VWS ga nu eens met elkaar in gesprek en ruim de rommel op!

"Kalmte zal je redden!'

En we zingen met z'n allen:
Another one bites the dust van VGZ uhhhhh Queen

Blijf op de hoogte

Wilt u altijd op de hoogte blijven van de laatste veranderingen en nieuws over Farma-actueel? Vraag de nieuwsbrief aan door uw e-mailadres hieronder in te vullen.