Ons laatste Nieuws


Bekijk alle nieuwsberichten op farmaactueel.nl 

14 feb

BENU-apothekers sluiten opnieuw hun deuren

Groepsdirectie torpedeert voorstel eigen directeuren
De apothekers van BENU, de grootste apotheekketen van ons land voelen zich in de steek gelaten door hun eigen bestuurders. Er wordt niet gekozen voor constructief overleg en de vakbond wordt eenvoudigweg genegeerd door de groepsdirectie. De apothekersaccepteren dit niet meer en gaan opnieuw en langduriger actievoern.

Van 13 februari tot en met 24 februari sluiten BENU apotheken opnieuw, in estafette, hun deuren. De dienstverlening zal zoveel mogelijk doorgaan en het verlenen van de juiste zorg is uiteraard geborgd.

Akkoord door Brocacef groepsdirectie van tafel geveegd

Na de eerdere estafettestaking in het najaar van 2022 waren de onderhandelingen met de BENU directie weer opgestart. Tijdens deze gesprekken leek er een opening te zijn ontstaan Direct nadat vanuit BENU een schriftelijk bod was gedaan heeft de VVBA de handschoen opgepakt en in samenspraak met de voltallige BENU directie dat bod uitgewerkt in een akkoord tussen onderhandelingsdelegaties. De groepsdirectie van het
moederbedrijf Brocacef was op voorhand geïnformeerd over inhoud en proces. Ondanks de zorgvuldigheid waarmee het akkoord door beide partijen was opgesteld, werd deze uit het niets door de Brocacef groepsdirectie van tafel geveegd.

De voorgestelde indexatie, een belangrijk onderdeel van het akkoord, was in vergelijking tot alle cao's die het afgelopen jaar worden gesloten, zeer bescheiden. Ook de serieuze verkenning van een cao voor BENU apothekers in loondienst, was onderdeel van het akkoord. De VVBA is daarom zeer teleurgesteld in de wijze van opereren en opstelling van de Brocacef directie de afgelopen jaren.

De VVBA vindt het daarbij onbestaanbaar dat BENU en daarmee Brocacef op deze ongekende manier met zijn apothekers omgaat. Mensen zouden het verschil moeten maken volgens BENU, maar dat motto is op dit moment ver te zoeken.

Fatsoenlijke CAO en beloning voor apothekers hard nodig
Apothekers werkzaam voor BENU hebben nu geen CAO. De VVBA maakt zich hard voor een fatsoenlijke CAO, een vergoeding voor alle gedane werkzaamheden, met betere borging van de professionele autonomie en voldoende personeel op de werkvloer.
Apothekers zijn persoonlijk verantwoordelijk voor de patiëntveiligheid omtrent het gebruik van geneesmiddelen Ze vormen met hun assistententeams de kern van de zorg die namens BENU in de apotheken geleverd wordt. Onmisbare zorgverleners dus, met grote verantwoordelijkheden. Vandaar ook dat de professionele autonomie van de apotheker geborgd moet zijn en een passende, marktconforme beloning als eerstelijns zorgverlener op zijn plaats is.

Hier is nu geen sprake van: de werkdruk in de apotheken is hoog. Er is vaak onvoldoende gekwalificeerd personeel beschikbaar, mede door het personeelsbeleid van BENU. Er wordt liever duur personeel ingehuurd dat de patiënten niet kent, dan dat geïnvesteerd wordt in eigen betrokken medewerkers. De kwaliteit van de zorg is nu in het geding. Het is voor de apothekers dan ook onverteerbaar dat ze weinig ruimte krijgen om hun taak als zorgverlener optimaal in te vullen en dat ze onvoldoende gewaardeerd worden door de directie van BENU Apotheken.

Deze problemen spelen al jaren een rol in het BENU bedrijf.

Het is dan ook onbegrijpelijk en schandalig dat dit gebeurt met een groep professiona ls die dagelijks een grote verantwoordelijkheid dragen voor de apotheken die ze beheren namens BENU.

De groepsdirectie van Brocacef is nu opnieuw aan zet om formeel aan tafel te komen

Blijf op de hoogte

Wilt u altijd op de hoogte blijven van de laatste veranderingen en nieuws over Farma-actueel? Vraag de nieuwsbrief aan door uw e-mailadres hieronder in te vullen.