Ons laatste Nieuws


Bekijk alle nieuwsberichten op farmaactueel.nl 


10 nov

Antiviraal middel Codivir in eerste testfase 92% effectief

Het Nederlandse Code Pharma ontwikkelt een direct toe te dienen antiviraal medicijn tegen COVID-19 onder de naam Codivir. Het Fase-I klinisch onderzoek naar de veiligheid van het medicijn is inmiddels met succes afgesloten. Daarin bleek Codivir voor de daarmee behandelde patiënten van de onderzoeksgroep 92% effectief te zijn. Het Fase-II onderzoek naar de effectiviteit onder een dubbelblinde grotere onderzoeksgroep is in voorbereidende uitvoering in een reeks landen wereldwijd

 

Codivir wordt door de coronapatiënt zelf tweemaal daags via een subcutane (onderhuidse) injectie toegediend. Dat gebeurt met een korte naald die de gebruiker in een huidplooi plaatst. Zeer vergelijkbaar met een insuline-injectie. De meeste mensen ervaren dit als een eenvoudige handeling. Eventueel kan de injectie door een huisgenoot of mantelzorger worden gegeven. Het medicijn is bedoeld voor coronapatiënten met milde tot middelmatige symptomen of klachten en wordt door de huisarts voorgeschreven. De standaardkuur met Codivir duurt 7 dagen.

 

Codivir is een kort synthetisch 16-aminozuur peptide op basis van een HIV-1 integrase. In laboratoriumonderzoek ontdekte Code Pharma dat de peptide een direct antiviraal effect op SARS-CoV-2 heeft. Dit is het coronavirus dat tot COVID-19 leidt. In-vitro onderzoek door het Britse onderzoekslaboratorium Virology Research Services bewees een krachtige antivirale werking tegen SARS-CoV-2 en andere RNA-virussen, zoals griep en HIV.

 

Fase-I klinisch onderzoek werd gedaan in het Vera Cruz ziekenhuis in São Paulo. Dit toonde aan dat de virale replicatie aanzienlijk werd onderdrukt en de basisziekteverschijnselen binnen 6 tot 48 uur verminderden en een direct antiviraal effect optrad. Na de vierde dag waren patiënten hersteld en had het immuunsysteem de afweer overgenomen. Alle in Fase-I betrokken en onderzochte patiënten genazen van COVID-19 na gebruik van Codivir met uitblijven van de veelal met COVID-19 verbonden infectiesymptomen en neveneffecten. Een artikel met beschrijving van deze resultaten is inmiddels aan een medisch-wetenschappelijk peer-review tijdschrift aangeboden.Volgens de auteurs van het artikel, Dr. Yotam Kolben en Dr. Asa Kesler van het Hadassah Medical Center in Tel Aviv, kan de tot nu gebleken effectiviteit van Codivir in de diverse gevorderde stadia van de ziekte leiden tot een enorme verbetering van de huidige beschikbare therapieën voor COVID-19. 

 

Na de afronding van Fase-I klinisch onderzoek is Code Pharma voortgegaan met de voorbereiding van dubbelblind Fase-II onderzoek onder een grotere onderzoeksgroep in diverse landen wereldwijd. Gelet op de ernst van de mondiale pandemie heeft Code Pharma al aanvragen voor versnelde toelating van Codivir ingediend in verschillende landen. De benodigde productiefaciliteiten voor het geneesmiddel worden op diverse plaatsen in de wereld in lijn hiermee in gereedheid gebracht.  

 

Prof Shlomo L. Maayan, directeur Infectious Disease Division van het Barzilai Medical Center in Ashkelon (Israël): ‘De meeste medicijnen die tijdens de eerste en tweede golf van de COVID-19 pandemie zijn gebruikt bleken niet erg effectief voor de levensverwachting voor de betrokken patiënten. Codivir heeft een uitstekend veiligheidsprofiel en een tot nu toe 92% antiviraal effect. En dat zowel onder laboratoriumomstandigheden als in Fase-I klinisch onderzoek onder patiënten. We verwachten veel van de volgende dubbelblinde Fase-II klinisch onderzoek met Codivir.’

Blijf op de hoogte

Wilt u altijd op de hoogte blijven van de laatste veranderingen en nieuws over Farma-actueel? Vraag de nieuwsbrief aan door uw e-mailadres hieronder in te vullen.