Ons laatste Nieuws


Bekijk alle nieuwsberichten op farmaactueel.nl 


11 jun

Stijging aandeel generieke verstrekkingen in 2020

Het aandeel van de verstrekkingen met een generiek geneesmiddel is in 2020 gestegen met 0,7%-punt tot 78,7% ten opzichte van 2019. Een behandeling met een generiek geneesmiddel kostte in 2020 gemiddeld € 3,53 per maand, een toename met 21 eurocent.  (SFK)

 

Een generiek geneesmiddel is een (meestal merkloze) variant van een spécialité dat op de markt mag worden gebracht als het patent van het spécialité is verlopen. Prijzen van generieke geneesmiddelen zijn meestal lager dan die van spécialités. Zo maakten generieke middelen in 2020 22,5% uit van de geneesmiddelkosten op basis van de apotheekinkoopprijs.
Spécialités waren goed voor 62,6% van de kosten, terwijl slechts 17,7% van alle receptplichtige verstrekkingen van openbare apotheken op hun conto komt. Een behandeling met een generiek geneesmiddel kostte vorig jaar gemiddeld € 3,53 per maand, 6,4% meer dan in 2019. Ook de gemiddelde kosten van een behandeling met een spécialité namen toe, met 4,9% naar € 38,23 per maand.
Binnen de generieken waren er vorig jaar drie geneesmiddelen die goed waren voor een kwart van de kostentoename. Voor alle drie de middelen geldt dat de kostenstijging bij de generieke varianten gepaard ging met een grotere kostendaling bij de spécialités. Netto vielen de totale kosten voor deze middelen dus lager uit dan in 2019.

Cinacalcet

Cinacalcet, dat wordt toegepast bij nierziekte en bepaalde bijschildklierziekten, was de grootste stijger. Sinds het beschikbaar komen van generieke varianten van dit middel in juni 2019 is gemiddeld vijf keer zoveel besteed aan de merkloze varianten als aan het merkmiddel. Niettemin zorgde de introductie van generieke varianten voor een totale besparing van € 1,6 miljoen.
Door toegenomen gebruik van generiek octreotide, een middel dat wordt toegepast bij bepaalde soorten kanker, werd in 2020 ongeveer vijf keer zoveel uitgegeven aan een merkloze variant als in 2019. Dit is vooral ten koste gegaan van het aandeel parallelimport, dat in 2020 bijna is verdwenen. De totale kosten van octreotide daalden met € 1,4 miljoen.
De introductie van goedkopere generieke varianten van solifenacine, een middel tegen aandrangincontinentie, per juli 2019 leidde tot een besparing van € 4,4 miljoen.

Generiek meeste verstrekkingen, spécialité hoogste kosten

Aandeel verstrekkingen en kosten (AIP) van receptplichtige geneesmiddelen naar inkoopkanaal2020

Aandeel verstrekkingen en kosten (AIP) van receptplichtige geneesmiddelen naar inkoopkanaal (2020)

 

 

 
 

Bron: Stichting Farmaceutische Kengetallen

Blijf op de hoogte

Wilt u altijd op de hoogte blijven van de laatste veranderingen en nieuws over Farma-actueel? Vraag de nieuwsbrief aan door uw e-mailadres hieronder in te vullen.