Ons laatste Nieuws


Bekijk alle nieuwsberichten op farmaactueel.nl 


13 nov

2019: hoogste aandeel dure middelen in 10 jaar

Dure middelen maken een klein deel uit van alle extra­murale verstrekkingen van geneesmiddelen. De kosten van dure middelen stegen in 2019 naar € 1,1 miljard. Ook het aandeel in de totale geneesmiddelenkosten steeg, en wel naar 33%. Dat is het hoogste aandeel in de afgelopen tien jaar. (SFK)

Dure geneesmiddelen hebben, gemeten in termen van aantal verstrek-kingen, een beperkt aandeel in de farmaceutische zorg zoals openbaar apothekers die leveren. Hun aandeel in de verstrekkingen van geneesmiddelen bedroeg de afgelopen tien jaar minder dan 1%. Wekelijkse leveringen zijn daarbij niet meegeteld.
De SFK spreekt in dit kader van dure geneesmiddelen wanneer de inkoopprijs van een geneesmiddel per verstrekking de afgelopen tien jaar gemiddeld minimaal € 500 exclusief btw was. Wekelijkse leveringen zijn bij de bepaling van dit gemiddelde uitgesloten. Gemiddeld lag de inkoop-prijs van een duur middel de afgelopen tien jaar op ongeveer € 1300 per verstrekking.
Met een omzet van € 1,1 miljard maakten dure geneesmiddelen in 2019 33% uit van de totale kosten van receptplichtige geneesmiddelen binnen het basispakket. Vooral in 2012 en 2013 leidden zogenoemde over-hevelingen tot een daling van de extramurale geneesmiddelkosten en van het aandeel van dure middelen.
Deze overhevelingen houden in dat de kosten voor die geneesmiddelen voor-taan uit het ziekenhuisbudget moesten worden betaald, in plaats van uit het extramurale farmaciebudget.

Polikliniek

Bij bijna twee derde van de extra-murale verstrekkingen van dure middelen zijn medisch specialisten de voorschrijver. Mede daardoor zijn het bovengemiddeld vaak poliklinische apotheken die deze geneesmiddelen verstrekken. Ruim een derde van de uitgaven aan deze dure middelen komt op het conto van politheken.
Bij sommige van de dure geneesmiddelen voert de overheid prijsonderhandelingen met de fabrikant. Deze leiden tot vertrouwelijke kortingen op de in deze rubriek vermelde geneesmiddelenkosten. Daardoor komen de kosten die daadwerkelijk ten laste komen van het extramurale farmaciebudget uiteindelijk lager uit.

Geneesmiddelenkosten met het aandeel dure geneesmiddelen per kalenderjaar

Geneesmiddelenkosten met het aandeel dure geneesmiddelen per kalenderjaar 2010-2019

Kosten niet-dure middelen vrijwel stabiel

 

 

 
 

Bron: Stichting Farmaceutische Kengetallen

Blijf op de hoogte

Wilt u altijd op de hoogte blijven van de laatste veranderingen en nieuws over Farma-actueel? Vraag de nieuwsbrief aan door uw e-mailadres hieronder in te vullen.