Ons laatste Nieuws


Bekijk alle nieuwsberichten op farmaactueel.nl 


06 jun

Zorgverleners tevreden met voortbestaan keuzevrijheid patiënt

Huisartsen, tandartsen, fysiotherapeuten, logopedisten en apothekers juichen het besluit toe om de vrijheid van de patiënt bij het kiezen van een eigen zorgverlener te laten voortbestaan. VVD, PvdA, D'66, ChristenUnie en SGP kiezen hiermee duidelijk voor het belang van kwalitatief hoogstaande zorg in de nabijheid van de patiënt. Dat stellen LHV (huisartsen), NMT(tandartsen), KNGF (fysiotherapeuten), NVLF (logopedisten) en KNMP (apothekers).

Huisartsen, tandartsen, fysiotherapeuten, logopedisten en apothekers juichen het besluit toe om de vrijheid van de patiënt bij het kiezen van een eigen zorgverlener te laten voortbestaan.

VVD, PvdA, D'66, ChristenUnie en SGP kiezen hiermee duidelijk voor het belang van kwalitatief hoogstaande zorg in de nabijheid van de patiënt. Dat stellen LHV (huisartsen), NMT(tandartsen), KNGF (fysiotherapeuten), NVLF (logopedisten) en KNMP (apothekers).

Direct na het uitkomen van het regeerakkoord in oktober 2012, waarin het plan werd aangekondigd om art. 13 van de Zorgverzekeringswet aan te passen, hebben deze beroepsorganisaties gewezen op de nadelige gevolgen hiervan voor de patiënt.

Aanpassing van dit artikel zou absoluut ongewenst zijn geweest. De continuïteit van zorg aan en de vrije keuze van de patient zouden door deze verandering in gevaar zijn gekomen. Bovendien zou de onderhandelingsmacht van zorgverzekeraars ten opzichte van zorgverleners verder worden versterkt.

Met het huidige besluit kan de vertrouwensrelatie tussen patiënt en diens zorgverlener in stand blijven. Juist het vertrouwen van een patiënt in zijn zorgverlener zorgt ervoor dat de kans op gezondheidswinst groter is.

Voorzitter Rik van der Meer: "Wij hebben als KNMP heel hard gewerkt om de vrijheid van de patiënt om de eigen apotheker te kiezen overeind te houden. Zeker nu er zoveel op de zorg afkomt, is het belangrijk dat de samenwerking huisarts-apotheker-wijkverpleegkundige in de eerste lijn wordt gestimuleerd en dat patiënten een duurzame relatie met hun apotheker kunnen opbouwen. Juist met dat in het achterhoofd is de keuzevrijheid van de patiënt zo belangrijk.".

Wel dringen de beroepsorganisaties aan op meer transparantie en duidelijkheid van zorgverzekeraars richting hun verzekerden. Zeker nu minister Schippers heeft aangekondigd dat er naast de naturapolis en de restitutiepolis een derde polis komt.

ANH JANSEN 08-06-2014 00:50
https://www.youtube.com/watch?v=d-sTL75OUoM

Je fantasie de vrije loop laten en nog bezuinigen ook! Peter en Ellen leggen uit welke vliegen je dan in 1 klap slaat.

Kreatief met Kurk, les 7: ambitie.

VWS en KPMG Plexus en ZN/ZN-leden hebben het cursus boek Kreatief met Kurk van achteren naar voren doorgewerkt.

Schrappen van art 13. De patiënt krijgt nu meer keuze.

Koffie is Koffie zegt E Schippers bij KvdB.

"Ik neem hem zelf ook'. Koffie is koffie.
schuiringa 07-06-2014 15:17
De Volkskrant: grote kans dat de verzekeraars op geld/winst gaan jagen en de kwaliteit vergeten.

Alleen door extreem veel controles van de Overheid kan dit labiele evenwicht in de lucht worden gehouden.

Conclusie: iedere counterpower in de markt is weg.
ANH JANSEN 07-06-2014 00:02
Antwoord op gestelde vragen gekregen van KNMP 2.0: opmerkingen zoals boven gesteld zijn allen terecht en correct; akkoord was volgens hen het hoogst haalbare. Scheiding van zorg en distributie is mogelijkheid. AMvB is mogelijkheid. Functionele omschrijving van de zorg is mogelijkheid; positie van de klassieke openbare apotheek is in het geheel niet veilig gesteld zoals KNMP 1.0 durft te stellen. Farmaceutische zorg is 'veilig' gesteld, maar farmaceutische zorg kan ook via ehealth, via skype, via App, via Callcentre.
Acute zorg 45 minuten reistijd. Planbare zorg is aan de zorgplicht van de verzekeraar.

Een dode mus.

E Schippers op KvdB: 'ik heb ze mooi in het pak genaaid"
adiyaman 06-06-2014 23:57
"Met het huidige besluit kan de vertrouwensrelatie tussen patiënt en diens zorgverlener in stand blijven." Dit is totale onzin. Van de week nog reageerden dienstapotheker, regionale apotheker en apotheker bij de verzekeraar over dat medicijnen beschikbaar zijn voor iedereen en dat er geen sprake is van niet beschikbaar zijn of patientenroof c.q oplichting. Vergelijk prijs van een liter benzine stijgt plotsklaps in de avonduren van 2,- naar 50 Euro per liter. En dan nog doodleuk beweren dat dit de prijstarieven zijn. Die vertrouwensrelatie met de patient is met de oogkleppen van niet patienten.
henricop 06-06-2014 23:04
De nieuwe polis met de zorgsturing wordt in de krant de armenpolis genoemd. Onterecht!
Het wordt de jongerenpolis, de gezonde gezinnenpolis en de rijkenpolis.
De 5 partijen zijn er door Schippers ingeluisd en hebben meegewerkt aan tweedeling in de zorg.
Ze heeft de polis zelf al! Past dus in het profiel.
schuiringa 06-06-2014 21:54
Even een stapje terug en dan slaan de verzekeraars toe.

Deskundigen voorspellen de terugkeer van de rijke particulieren en de arme ziekenfonds patienten.

ANH JANSEN 06-06-2014 18:28
Uitzending van KvdB met E Schippers is klassiek.

Zij vergelijkt de inkoop van zorg met het aankopen van behang. Daar komt ook wat bij kijken volgens haar.

Dat heb ik thuis ook hangen. Die gebruik ik thuis ook. Die heb ik ook in de garage staan. Die hangt bij mij ook aan het plafond. Laatste verkooptruc van de verkopende partij.

E Schippers over de Budgetpolis: ja natuurlijk, die heb ik ook!

Dan weet de Volksvertegenwoordiging genoeg. Daar moet je geen behang van kopen. Die plak je achter het behang.
ANH JANSEN 06-06-2014 18:24
En is er verder gekeken dan 2016? Hoe moet dit gaan met de populatie bekostiging? 1 budget per patiënt voor Eerste en Tweede lijn? Regiogebonden bekostiging? En dat met 3 soorten zorgpolissen? Wordt de Budgetpolis dan leidend of wordt de budgetpolishouder lijdend?

Zelfs de Economist, liberaal tot in de nietjes, pleit voor invoering van het NHS model: simpel, doelmatig en fair.

En als de Economist dit zegt dan wil dat wat zeggen!

Dit systeemmodel Zorgstelsel 2006 gaat meer en meer lijken op een uitzending van Creatief met Kurk. Cliffhanger op Cliffhanger.

Laat Arjan Ederveen en Tosca Niterink hier eens naar kijken.

De Budgetpolis. De Minister: "ik heb hem ook"!
ANH JANSEN 06-06-2014 18:07
http://www.knmp.nl/nieuws/belangenbehartiging/belangenbehartiging-2013/schrappen-artikel-13-zvw-in-strijd-met-vrije-keuze-europees-recht

14 Februari 2013. Wat vliegt de tijd en wat is er sindsdien veranderd? Als de Minister gaat pinnen bij de Tweede Lijn is schrappen van art 13 opeens geen probleem meer en niet meer strijdig met EU recht?

Art 13 wordt geschrapt, met een tijdelijke gedoogregeling, in te vullen naar inzicht van de verzekeraars die immers voor eigen rekening en risico werken....

De rechte rug van de KNMP (en overige Eerste Lijn Koepels) laat zich weer eens gelden.

Verdeel en heers spel beheerst de Minister als geen ander.
ANH JANSEN 06-06-2014 14:47
Een tweede optie voor verzekeraars is het invoeren van de WHO lijst 200 essentiële geneesmiddelen voor verzekerden met een Budgetpolis. Preferentie beleid per farmacotherapeutisch cluster! Sommige verzekeraars doen dat nu al voor de In Natura Klassiek verzekerden van heden. Projecten met huisartsen en sommige apothekers. Prestatie bekostiging om het geld en niet voor de kwaliteit, maar wordt wel verkocht als kwaliteit.

E Schippers op KvdB: "ik heb hem zelf ook!" Dan krijg je de beste kwaliteit voor de laagste prijs, maar het blijft wel geheim. Verzekeraars mogen uit concurrentie overwegingen niets openbaar maken over hun kwaliteit.

Dus; "ik heb hem ook".

Ultiem verkoopargument.
ANH JANSEN 06-06-2014 14:18
De eerste oplossing voor verzekeraars om de 3 categorieën patiënten bij eenzelfde zorgaanbieder te kunnen plaatsen is voor iedere patient de budgetpolisprijs af te rekenen als standaard en bij bewezen kwaliteit die passend is voor een In Natura Klassiek of een Restitutie Klassiek een aanvullend tarief naar rato vast te leggen.

Wat is de premie voor die Budget polis? Prikkel voor verzekeraars is "onderuitputting" van het toegestane maximum bedrag, het BKZ per segment.

Wat gaan die verzekeraars, met steun van VWS dus doen?

Dat de koepels zo uit hun dak gaan mag toch wel heel voorbarig genoemd worden.

Bedenk de oproep van de KNMG, de artsen: wij willen een gelijk speelveld!
ANH JANSEN 06-06-2014 14:12
Bedenk even de gevolgen van de 3 soorten polissen: restitutie; vergoed marktconforme prijs voor afgenomen zorg ongeacht zorgaanbieder. In Natura; vergoed afgenomen zorg bij gecontracteerde aanbieder en 70 - 80% van marktconform bedrag bij afname bij niet-gecontracteerde aanbieder en de nieuwe Budget: 100% vergoeding bij gecontracteerde aanbieder en 0% bij afname bij niet gecontracteerde.

Gaan dezelfde zorgaanbieder nu onderscheid maken tussen die 3 categorieën patiënten? Wat is nu de marktconforme prijs van een zorgproduct? Is die nu gedaald door de introductie van de budgetpolis?

En blijft de Minister klaar staan met het MBI?
ANH JANSEN 06-06-2014 13:35
We zien de wetsteksten wel verschijnen. De juristen van de ZN/ZN-leden zijn al op zoek naar de lekken en de mogelijkheden van het schrappen en gedogen gebruik te maken zoals een schadeverzekeraar wordt geacht daarvan gebruik te maken.

2016 en monitoren per 2018. Terugval optie van Hans Hoogervorst is in ieder geval van de baan. We zitten vast met dit zorgstelsel.

Ultiem verkoop argument van E Schippers tijden KvdB: 'ik ga ook een budgetpolis nemen, dat is veilig, want verzekeraars weten ontzettend veel, veel meer dan de burgers denken'.

Waarom geven die verzekeraars die data dan niet vrij? Wat is het nut van deze verzekeraars als zij alles geheim houden in hun eigen voordeel?
ANH JANSEN 06-06-2014 13:30
Correct. Was ook eerste reactie alhier. Schrappen van art 13 geldt ook voor restitutie en huidige in natura. Er komt blijkbaar een gedoogregeling voor specifiek benoemde categorien van zorg. Niet zorgverleners, maar de zorg. Die is immers functioneel omschreven in de Zvw. Gisterenavond emailupdate van KNMP 2.0 gehad, waarin werd beschreven dat de farmaceutische zorg zoals deze wordt geleverd door apothekers is 'veiliggesteld". Scheiding van distributie en 'zorg' blijft staan.

Wat is een dode mus?

Wat is een AMvB?
henricop 06-06-2014 12:56
Waarop is de blijdschap van RvdM gebaseerd? Op een dode mus!
Zorgverzekeraars kunnen veel apotheken (DZF club zal de eerste zijn) gewoon missen.
Daar mogen klanten heen blijven gaan, maar dan?
Zelf eerst de nota betalen als ze dat al kunnen en dan krijgen ze 80% van de nota terug? Dacht het niet!
Ze krijgen ongeveer 80% van het gemiddeld door de zorgverzekeraar gecontracteerde bedrag terug. Ofwel een mooie bezuinigingsmogelijkheid voor zorgverzekeraars is door de heren en dames bobo's gecreëerd.

Die patient denkt de tweede keer wel heel goed na en zal naar een geontracteerde apotheek gaan. Dat mag op alle afstanden als je maar binnen 45 minuten geholpen kunt worden.

Blijf op de hoogte

Wilt u altijd op de hoogte blijven van de laatste veranderingen en nieuws over Farma-actueel? Vraag de nieuwsbrief aan door uw e-mailadres hieronder in te vullen.