

Ons laatste Nieuws
Bekijk alle nieuwsberichten op farmaactueel.nl
25 sep
Succesvolle pilot zorgaanbieders en VGZ met slimme medicijndoos Medido
Coöperatie VGZ steunde een pilot van zorgorganisatie ZZG zorggroep en enkele apothekers met de Medido medicijndispenser. Medicatiebegeleiding op afstand blijkt gunstige effecten te hebben voor onder anderen mensen met dementie. (ZN)
Coöperatie VGZ steunde een pilot van zorgorganisatie ZZG zorggroep en enkele apothekers met de Medido medicijndispenser. Medicatiebegeleiding op afstand blijkt gunstige effecten te hebben voor onder anderen mensen met dementie. (ZN)
Koppeling tussen EU en TU uitgifte! Vektis computer zal dit haarfijn weten te achterhalen; reken maar op afname EU declaraties met een 80%!
PharmacomNieuw kan direct worden aangepast om dat te meten en een signaal te geven dat er sprake is van EU en TU met automatische pop-up voor declaratie afhandeling.
Multizorg ook ontvangen. ONVZ zit daarin. Formidabele verbetering tov VGZ en die was al moeilijk te overtreffen; twee verzekeraars die evident op zorg mikken; de verzekerden gaan het zeker merken. Een openbaar apotheker in dienst van een zorgverzekeraar maakt zeker verschil.
Achmea komt eraan. 4.5% is de maximale brutomarge extra bovenop de basisvergoeding en dan moet aan alle eisen modulair voldoen. Om aan die eisen te voldoen moet je extra investeren en extra kosten maken om te bewijzen dat je die extra investeringen terecht hebt gedaan en de beoogde uitkomsten daadwerkelijk hebt behaald.
4.5% is hoeveel euro's bruto? 100.000 wmg regels, 35% marktaandeel Achmea, 4.5 euro per gemiddeld wmg regel? Resteert 7.100 euro extra inkomsten. Bruto.
Wat blijft er netto over? Alleen al de erkende extra opleidingen kosten 3.500 per stuk.
Als je alles doorrekent betaal je uit de basisvergoeding om extra te worden beloond. Effectief ga je dus minder verdienen. Geheel conform gedachtengoed verzekeraars.
Succesvolle apothekers worden als voorbeeld gegeven in het SBA magazine: je moet alles doen met eigen geld en geen schulden hebben. Dan verdien je nog een leuke boterham.
Zegt GJ Dannijs. Rolmodel voor sukkels.
En daar rekenen verzekeraars dan ook naar.
Die doen dus wat ze doen!
KNMP wilde zelf de vrije prijzen zeggen ze ook nog.
Dit is een proces naar Deense apotheken. Ofwel alle kleine apotheken gaan dicht of fuseren naar apotheken van 15000 patienten. Duurt nog 3 jaar dan is het zover.
Beter gaan praten met je buurvrouw of man dus!
Resultaat een huilende ( ?)Chris Oomen aan de telefoon of Benu alstublieft wilde tekenen. De eisen van Benu heeft DSW ingewilligd.
Zo moeten we dat met alle zorgverzekeraars doen.
Er zijn nu onderhandelingen tussen Benu en ONVZ om actief ONVZ te promoten. Dit is goed.
KNMP:
waar blijven de interviews met apothekers die in 2013 geen contract gesloten hebben....
Daar was een hoop gedoe over ...
zijn ze nu failliet ....
of verdienen ze een prijs voor het beste zorgidee...
omdat ze voorgaan in de strijd om zorg in de apotheek te houden.
Ieder zijn vak. Sinds een jaar of 10 zijn vrijwel alle apothekers die ik ken serieus en hard aan het werk in! de apotheek. Het beeld van de golfende apotheker is bij artsen e.a. nog steeds niet uitgestorven, omdat lang niet altijd een apotheker aanwezig is als de arts deze expertise nodig heeft. Mediq, Benu dank dank daarvoor.
Waar gaat het mis in de onderhandeling? Je moet geen Prof Boxer met een lokale clubkampioen laten boxen, daar komt 1 zwaargewonde van.
Zorgmakelaars dan, dat zijn juridische haarklovers maar hebben al meer inzicht: "Als u denkt met deze prijzen niet uit te komen dan moet u nadenken ... . Uiteindelijk ligt de beslissing om te tekenen bij u" De zorgmakelaars doen goed werk maar ze spreken totaal zonder gezag. De apothekers betalen er wel voor maar luisteren niet. Luisteren heeft direkte consequenties, gaat misschien ten koste van de zorg.
Apothekers zijn als kikkers, blijven zwemmen zoals altijd, vooral niet uit de pan springen. Chapeau voor de enkelingen die het wel durven en niet alle contracten tekenen.
Als een Benu of Mediq in aktie komt grote kans dat alle zelfstandigen opeens ook gaan springen.
Er waren geluiden te horen dat het onzin is dat ieder apotheek een voorraad aan geneesmiddelen heeft en dat de TNT post de distributie beter kan organiseren.
Een door de KNMP aangestelde PR-woordvoerder was ook aanwezig.
Ik ben hier wel van geschrokken en ik vraag mij dan ook af of dit percentage van meer dan 80% is te extrapoleren naar alle apothekers in Nederland. Beroepsethiek en normen worden dus anders opgevat door deze groep apothekers.
Voor september verwachten ze 40 % lagere omzet. Die apparaten gaan ook terug.
Ik zal alle magistrale bereidingen naar J. Broeren en C Regensburg zenden. Kunnen zij de bereidingen aan mij doorleveren voor het door hun geboden bedrag.
Moet kunnen met 10 jaar ervaring.
en vorig jaar is er vanwege de nakende aanpassing fors gehamsterd in nieuwe hoortoestellen (zijn net tabletten) ofwel handel vooruit gehaald en geen reparaties meer omdat alles nieuw is.
Door de wurgcontracten voor 2013 van de zorgverzekeraars, zijn ALLE zelfstandige audiciens dit jaar failliet gegaan of zijn gestopt. Er waren er 900 audiciens in NL. Alleen de ketens met rijke grootaandeelhouders blijven over.
Honderden ontslagen gaan er vallen.
Miljoenenverliezen.
De organisatie van audiciens willen niet meer praten met de zorgverzekeraars. Het is toch alleen maar tekenen bij het kruisje.
Wellicht moet de KNMP en alle andere vertegenwoordigers ook maar stoppen met praten.
Door in gesprek te gaan geef je de verzekeraars een excuus Truus.
En dus betaalt Achmea de AIP voor het betreffende artikel: 1 cent per doosje a 100 stuks. BD naalden.
Inkoopprijs van Fisher Farma is ook 1 cent?
Z-index registreert en incasseert. LPG en spookregistraties. Z-index en prijsbevriezing. Z-index en clustergewijs bevriezen en clustergewijs prijsaanpassen.
Wet van de grote getallen en totale incompententie.
Verzekeraars hebben daar in Zoetermeer alles over geleerd en hoe daarvan te profiteren. NEVI.
VGZ Coop doet daar per 2014 niet meer aan mee. De andere verzekeraars kunnen niet achterblijven. Verzekeraars gaan voor de zorg. De zorgplicht ligt bij hen. Het is hun morele plicht om voor hun verzekerden te zorgen en daarvoor gebruiken zij zorgverleners. Good contracting practices 3.0. Good Governance 4.0. Gezond Verstand 1.0.
Regensburg: “Het is fijn dat je met dit project voor zoveel mensen tegelijk iets kunt verbeteren. Elk jaar optimaliseren we deze prestatie verder. En na een medicatiebeoordeling zie je een ander positief effect: de therapietrouw van de patiënt gaat omhoog.”
De collega in het PW.
Ironie? Sarcasme? VGZspeak?
Mededingingsjuristen zijn zeer kritisch over de wijze van publiceren van de nominale premies door verzekeraars; zo wordt de concurrentie uitgeschakeld. Beter en effectiever is het in gesloten envellope aanleveren van de offertes, prijzen en pakketten, en die door een Notaris op TV tegelijk te openen; dan pas zul je prijsverschillen zien!
DSW is ingehuurd als schaamlap en legt de bodem en de spreiding vast.
Zo ook de signaalfunctie in verspreiding van eerste tarieven in de openbare farmacie door een grote jongen op de 'markt'.
De andere jongetjes kunnen dan niet achterblijven. Weten waar zij aan toe zijn.
VGZ biedt 7.95 euro voor THS, 4.50 voor Weekbaxter, 15 euro per mutatie in de baxter (halen en brengen), geen claw back, geen bevriezing van prijzen; VGZ komt met een eigen prijslijst! Zorgt voor dekking en levering tegen de opgevoerde prijzen. Zo krijg je scheiding van materiaalkosten en zorgkosten. zo maakt VGZ waar dat zij voor Zorg gaat! 2014 einde van de afwenteling van risico's, misbruik van AMM door verzekeraars, handhaving Geneesmddelenwet en afscheid van de Z-index KNMP.
Al gemerkt dat Fisher Farma een spookregistratie had? Dank!
Apotheek open: 50 tot 60 uur per week. Deze eis vertaald zich dus per apotheek bij een 38 uurige werkweek voor de apo , in minimaal een halve fte aan apo's. Zien we dit dan ook vervolgens ook terug in de tarieven? Denk het niet. Een medicatiebeoordeling voor 35 euro inclusief de evt kosten die de huisarts in rekening brengt. Het enige wat mij duidelijk wordt is dat alle kneuzen blijkbaar richting zorgverzekeraar verdwijnen.
Een medicatiebeoordeling is niet altijd noodzakelijk, vindt Regensburg. Ze ziet dat een deel van de fouten eerder te voorkomen was geweest, vooral bij de uitgifte. Soms is andere medicatie nodig omdat het ziektebeeld, de nierfunctie of de bloedwaarde is veranderd. Bij de medicatiebeoordelingen tijdens de VGZ-pilots bleek dat één op de vijf medicaties kon worden gestopt. “Soms hebben mensen ook meer medicijnen nodig, zoals maagzuurremmers of pijnstillers. Vaak moet de dosering worden aangepast.”
Regensburg: “Het is fijn dat je met dit project voor zoveel mensen tegelijk iets kunt verbeteren. Elk jaar optimaliseren we deze prestatie verder. En na een medicatiebeoordeling zie je een ander positief effect: de therapietrouw van de patiënt gaat omhoog.”
--Tja. Geen wonder dat het contract van Coop VGZ zo geweldig goed is en totaal afwijkt van de verwachtingen.
Komt alles toch nog goed. Signaal van Coop VGZ is duidelijk: drastische verhoging van THS, Geen onzin met EU en TU, ANZ piekfijn geregeld conform NZa beleidsregel, Geneesmiddelenwet wordt gerespecteerd, materiaalkosten gescheiden van zorgkosten. Coop VGZ is ontdooid. Dank aan onze collega. 10 jaar praktijk ervaring laat zich kennen. Zij weet wat er allemaal komt kijken bij de zorg die door een openbare apotheek, categorie overigen, de klassieke apotheek, bereidend, voorraadhoudend, 6 dagen per week geopend, Kalibra opleidend, HKZ ISO, LSP/EPD en noem maar op.
Geweldig. Dank. Dank. Dank.
Regensburg is een deel van haar tijd bij VGZ bezig met de begeleiding van pilots met openbare apothekers en apotheekketens (onder meer Service Apotheek en Connecting Care) om de medicatiebeoordeling vorm te geven. Daarbij staat centraal: hoe kan die beter en hoe omschrijf je die prestatie het beste in de contracten met apothekers.
Openbaar apotheker stapt over
door Frits Baltesen - 13-09-2013
Na meer dan tien jaar openbaar apotheker te zijn geweest, stapte Cynthia Regensburg over naar zorgverzekeraar VGZ. Ze kan daar dingen veranderen die meteen effect hebben op grote groepen patiënten. “Het is goed als een zorgverzekeraar een apotheker in dienst heeft.”
Ze was openbaar apotheker sinds 1999, maar afgelopen jaar maakte Cynthia Regensburg de overstap naar Coöperatie VGZ, met 4,2 miljoen klanten één van de grote zorgverzekeraars van Nederland. “Dat was een enorme overgang”, herinnert ze zich nog. “Uiteindelijk ben ik hier veel meer zorginhoudelijk bezig dan als openbaar apotheker.”
Ze opereert graag op het snijvlak van bestuur en zorginhoud. Na haar studie in Utrecht begon ze als tweede apotheker bij de Wandelbos Apotheek in Tilburg, waar ze onder meer meehielp bij het opzetten van de dienstapotheek in die stad. Na vier jaar werd ze in Tilburg beherend apotheker bij Apotheek Heyhoef en zat ze in de commissie ASK, die de nascholing verzorgde voor apothekersassistenten in die regio.
Na zes jaar werd Regensburg beherend apotheker bij Mediq-apotheek Flohil in Bemmel, een dorp tussen Arnhem en Nijmegen, en ook daar hield ze zich met meer dan alleen haar eigen apotheek bezig. Wat ze bedacht, wilde ze delen met andere Mediq-vestigingen in de regio. Mei vorig jaar stapte ze over naar VGZ.
Dat heeft VGZ Coop zich goed in de oren geknoopt.
THS gesprek EU koppelen aan TU gesprek? Was te voorzien. En de 25 jarige onderhandelaar van de KNMP had het niet door.
Op de NEVI te Zoetermeer worden alle zorginkopers getraind. ASKA, NapCo en KNMP zullen daar ook naar toe moeten om dit tij te keren. Nu laten zij zich op een geweldige manier ringeloren.
THS gaat naar 7.95, BAxter naar 4.50 gezien de vele mutaties en thuiszorg die zich houdt aan afspraken tav kwaliteit; dat mag wat kosten vindt ook Coop VGZ! Heel goed. EU gesprek gewoon aanhouden zonder enige connectie met TU gesprek; 7.95 voor een goed gesprek.
ANZ apart gecontracteerd; VGZ neemt zijn verantwoordelijkheid en koopt 'zorg' in zoals 'zorg moet worden ingekocht door een zich moreel verantwoordelijk voelende zorgverzekeraar.
Eigen bereidingen conform Geneesmiddelenwet. Bezorging thuis, openingsuren etc.etc. Allemaal piekfijn geregeld.
En de materiaalkosten? Natuurlijk conform EU wet en regelgeving; kostendekkend en VGZ Coop draagt de risico's van prijsstijgingen en plukt de vruchten van dalingen zoals het hoort. VGZ Coop begrijpt dat extramurale apothekers geen enkele greep hebben op de prijsvorming en laat ze dan ook met rust; VGZ Coop koopt gescheiden materialen in!
Fantastisch contract. Laat maar komen Achmea, CZ, Menzis..... Aan marktafstemmend gedrag doen we toch niet?
Idee: voortaan maar gesloten offertes op dezelfde dag! Voorkomt het signaleren van concurrerende verzekeraars naar elkaar toe; dit is mijn prijs, wat is je jouwe? Dit is de bodem, ga er maar onder! DSW is de eerste, VGZ de tweede; bodem en plafond? Of Bodem en kelder?
En NZa en ACM kijken toe, drinken een glas, doen een plas en alles gaat gewoon de pomp door.
VGZ heeft daarvoor vast wel een pasende oplossing: levering gewoon contractueel verplichten tegen tarief nul.
Zo gaat dat bij VGZ. Het nieuwe contractvoorstel al gezien? Weekleveringen inmiddels onder kostprijs, te compenseren met een medicatiereview voor 35 euro, voor ruim een uur werk,
Na even rekenen zie je al snel dat dit weer duizenden euri per apotheek gaat kosten, ondanks de iets gestegen afleverkosten voor vervolg en eu.
Magistrale bereidingen, toch al een bleeder worden nu helemaal een financiele strop.
Drinkvoeding? Wel aanlengen met minimaal 50% water svp, dan dekt het net de inkoopprijs.
Mag hopen dat er massaal nee gezegd wordt tegen deze bullshit.
Blijf op de hoogte
Wilt u altijd op de hoogte blijven van de laatste veranderingen en nieuws over Farma-actueel? Vraag de nieuwsbrief aan door uw e-mailadres hieronder in te vullen.