

Ons laatste Nieuws
Bekijk alle nieuwsberichten op farmaactueel.nl
04 nov
Strijd zorgverleners en verzekeraars escaleert: apothekers eisen hogere vergoeding
De strijd tussen zorgverleners en -verzekeraars over de tarieven in de gezondheidszorg escaleert. Twintig Amsterdamse apothekers proberen verzekeraar Achmea deze week via de rechter te dwingen tot een hogere vergoeding voor geneesmiddelen. Het is voor zover bekend de eerste keer dat zorgverleners hun geschil met een verzekeraar over de zorgtarieven in de rechtszaal uitvechten. (Volkskrant)
De strijd tussen zorgverleners en -verzekeraars over de tarieven in de gezondheidszorg escaleert. Twintig Amsterdamse apothekers proberen verzekeraar Achmea deze week via de rechter te dwingen tot een hogere vergoeding voor geneesmiddelen. Het is voor zover bekend de eerste keer dat zorgverleners hun geschil met een verzekeraar over de zorgtarieven in de rechtszaal uitvechten. (Volkskrant)
Dus als je in het verleden iets hebt gedaan wat onjuist is en je corrigeert dat, overigens niet met terugwerkende kracht, dan is er niets aan de hand zolang er niemand failliet is gegaan.
Tekent u maar bij het kruisje, bij ons bent u in goede handen.
En dat zegt de verzekeraar die met afstand het slechtste contract heeft aangeboden, en waarvan de verzekerden dus ook de slechtste zorg kunnen verwachten. Wellicht is het verstandiger en goedkoper als de betreffende apotheken hun klanten een betere zorgverzekeraar gaan adviseren.
Er zijn nog steeds zorgverzekeraars waar geen preferentie en geen pakjesprijs wordt gehanteerd.
Wel Nederlands, heeft niets met Zorg te maken en de betiteling autoriteit is een regelrechte aanfluiting.
Marionet van diverse ministeries met als doel " objectieve " cijfers te produceren die passen binnen het te voeren beleid.
Aangestuurd door ex- politici en topambtenaren. Bij een enquete vondt meer dan 90 % van de zorgverleners de NZa onbetrouwbaar.
Bovendien onttrekken ze zich aan parlementaire controle.
De NZa is een staat in een staat, waarop ook het CBB geen vat krijgt.
1. Stichting Strategisch beraad Amsterdam
2. Apotheek Giltay Amsterdam
3. BENU Apotheek Zeeburg Amsterdam
4. Amelink Apotheek Amstelveen
5. Regio apotheek Ganzenhoef Amsterdam
6. Apotheek Oud-Zuid Amsterdam
7. Apotheek Ananse Amsterdam
8. Safe Apotheek Amsterdam
9. Spaarndammer Apotheek Amsterdam
10. Medisina Medical b.v. apotheek Amsterdam
11. Apotheek Koek, Schaeffer & van Tijen Amsterdam
12. Apotheek Mouw & Kruysse Amsterdam
13. Apotheek Holendrecht b.v. Amsterdam
14. Apotheek de Vogel b.v. Amsterdam
15. Rivieren apotheek Amsterdam
16. Maatschap apotheken de Vijzel Amsterdam
17. Apotheek Sumatra Amsterdam
18. Anker Apotheek
19. Pharmacie Le Village Apotheek
20. Apotheek Snuif Amsterdam
De andere partij is Achmea.
De Rechter in Kort Geding stelt de vragen en haalt de antwoorden van de NZa site af.
Aandacht voor de goede zaak? Goede lobby plus uitleg is harder nodig dan ooit tevoren. Zorgvergoeding los van de materiaalkostenvergoeding. Het is de journalist ontgaan en de KNMP lukt het niet het hem aan het verstand te peuteren.
Maar ja, of Rob Sebes het allemaal snapt?
Als de markmacht van de verzekeraar geen negatieve gevolgen heeft voor de consument, treedt de NZa niet op.
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven heeft onlangs nog onderstreept dat de NZa die afweging terecht maakt.
Dat mag. Zorgverzekeraars zijn niet verplicht om individueel te onderhandelen met zorgaanbieders. Verzekeraars zullen vanwege logistieke redenen, bijvoorbeeld omdat er grote aantallen aanbieders zijn, vaak werken met gestandaardiseerde contracten. Vooral in de eerstelijnszorg komt dat veel voor.
Zorgverzekeraars en zorgaanbieders moeten zich houden aan de bestaande wet- en regelgeving over het afsluiten van contracten in het Burgerlijk Wetboek en in de mededingingswet. Ook moeten zij zich houden aan sectorspecifieke regels in de Wmg en de Zorgverzekeringswet. Als de publieke belangen in het geding komen, kan de NZa aanvullende regels opstellen over bijvoorbeeld de transparantie of de wijze waarop de contracten tot stand komen.
Als zorgaanbieders meer macht hebben dan verzekeraars, ontstaat wat we noemen 'verkoopmacht'. Als zorgaanbieders verkoopmacht hebben, zullen consumenten toch wel blijven komen: zij willen nu eenmaal dat iemand hen helpt als zij zorg nodig hebben. Zorgaanbieders kunnen dan hun prijzen verhogen, zonder dat daar meer kwaliteit van zorg tegenover staat. Daarmee betalen cliënten en verzekerden uiteindelijk een te hoge prijs. De zorgverzekeraars bieden dus door hun inkoopmacht tegendruk, zodat zorgaanbieders hun best blijven doen om goede zorg voor een redelijke prijs aan te bieden.
--De NL Economen hebben wat gemist. Adam Smith en Milton Friedman adviseerden een ander beleid in deze.
Zorgverzekeraars kopen scherp in, en kijken goed naar de prijs van de zorg die zij inkopen. Dat is ook hun rol, ze moeten gericht zorg inkopen voor hun verzekerden. Maar hoe meer verzekeraars werk maken van die rol, hoe meer dat leidt tot discussies met aanbieders.
De NZa vindt het een goede ontwikkeling dat zorgverzekeraars scherp inkopen. De afgelopen vijf jaar hebben verzekeraars op de inkoop van medicijnen tussen de 0,75 en 0,9 miljard bespaard. Door die winst te verrekenen in een lagere premie blijven ze aantrekkelijk voor de consument.
De NZa gaat na of verzekeraars aan hun zorgplicht voldoen. Kopen zij voldoende zorg van goede kwaliteit in tegen een betaalbare prijs voor hun verzekerden? De NZa grijpt niet in zolang de zorgverzekeraars aan hun zorgplicht voldoen.
--Zo. Ga maar pieren steken als het tij is gekeerd zegt de NZa bij deze.
--Bedenk dat door het sluiten van Convenanten de ziekenhuizen en Orde de grootste kostenverlagingen hebben weten af te wenden. De verzekeraars vonden dat prima: ze liepen toch geen risico op de ziekenhuis inkoop. Moral Hazard is verzekeraars zelf niet vreemd.
Dus pakken ze de extramurale zorg; farmacie is toch de laagste prijs van het doosje? En zolang de KNMP blijft stellen dat zij geen partij is kunnen ZN/ZN-leden en VWS hun gang gaan.
Op de NZa site staat een research paper over proportionaliteit. Hoever mogen VWS en ZN/ZN-leden gaan in hun 'beleid".
De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) screent in de komende overstapperiode of de informatie over de polissen van zorgverzekeraars duidelijk is. Zorgverzekeraars moeten, bijvoorbeeld op hun website, duidelijke informatie geven met welke zorgaanbieders zij een contract hebben en hoe hoog de vergoeding is voor niet-gecontracteerde zorg. Ook moeten zij aangeven waar informatie te vinden is als er nog nieuwe contracten worden afgesloten in 2014. Lees verder
--En is CZ nu duidelijk genoeg voor haar verzekerden? Wat krijgt een CZ verzekerde nu terug van zorginkoop bij een niet-gecontracteerde zorgverlener? Met basisverzekering? Met basisverzekering en aanvullend 1, + aanvullend 2?
We zullen het achteraf vernemen van de NZa: die monitort altijd achteraf! Dat is veiliger voor verzekeraars.
De liberalisering van tarieven beëindigt die praktijk. De scherpe groei van het aantal apotheken is gestuit. Zorgverzekeraars dwingen met hun inkoopmacht majeure prijsverlagingen af. De grootste kostenverlagingen in de zorg worden bij geneesmiddelen gerealiseerd. Het is de belangrijkste verklaring voor de daling van de premies in 2014. Bij het herfstakkoord van kabinet en drie oppositiepartijen werden deze kostenreducties nóg wat zonniger ingeschat.
In Amsterdam is sprake van een koude sanering. De vraag is hoever de zorgverzekeraar kan gaan. Daarvoor bestaat een belangrijke beveiliging: de zorgverzekeraar heeft de wettelijke plicht goede toegankelijke zorg voor zijn verzekerden te waarborgen. Als er te weinig apotheken in Amsterdam overblijven, heeft de apotheker of de verzekerde niet alleen een probleem, maar de zorgverzekeraar zelf ook. De verzekerden van Achmea hebben in Amsterdam baat bij een apotheker in de buurt. Maar die hoeft niet onnodig duur te zijn, of overdreven dichtbij.
Dit artikel is verschenen in het NRC Handelsblad van dinsdag 5 november 2013 op pagina 2
Commentaar
Apothekers uit Amsterdam zijn boos. Twintig van hen stappen naar de rechter om het gedrag van een zorgverzekeraar aan de orde te stellen. Achmea, bekend van merken als Zilveren Kruis, Agis, FBTO en Avéro, zou de apothekers te lage vergoedingen bieden voor hun werkzaamheden. De kosten zijn hoger dan de vergoedingen, is de klacht. Zo wordt apotheken de nek omgedraaid.
De woede van de apothekers is begrijpelijk. Hun gang naar de voorzieningenrechter – morgen dient een kort geding – is een nieuw hoofdstuk in de evolutie van het Nederlandse zorgstelsel. Stap voor stap worden meer krachten van vraag en aanbod in de zorgsector losgelaten. Dat gaat gepaard met pijn, met conflicten, en soms ook met uitwassen.
In Amsterdam is Achmea een lokale monopolist. Bijna 70 procent van de Amsterdammers is via zijn zorgverzekering klant van Achmea. Die zorgverzekeraar koopt jaarlijks de zorg in en sluit daartoe contracten met artsen, apothekers, ziekenhuizen en andere zorgaanbieders. Veel van die partijen kunnen zonder contract hun praktijk wel sluiten. Want dan krijgen patiënten niet alles vergoed en dreigen zij in een administratieve hel van declaraties te belanden. Tekenen bij het kruisje dus.
Vergoeding nota’s verzekerden
Alleen nota’s van een gecontracteerde leverancier komen voor maximale vergoeding in aanmerking. Declaraties voor niet gecontracteerde leveranciers worden niet volledig vergoed. Wat de verzekerde vergoed krijgt, is afhankelijk van de basisverzekering.
--transparantie tbv de verplicht verzekerden komt in verschillende gradaties. verzekeraars zijn niet gebaat met transparantie; hoeveel krijgt een verzekerde nu terug als hij zorg inkoopt bij een niet-gecontracteerde zorgverlener?
60% van de declaratie prijs? 70%?
Ook die Hinderpaal houdt CZ liever voor zich.
Fagron offreert de huidige prijzen en niet de komende; prijsbevriezing ten laste van de apotheken.
Verplichte winkelnering met gedwongen verkoop onder de kostprijs. Open en Bloot.
Een beetje jurist kan dit toch wel inschieten?
Assortiment diabetestestmateriaal
De gecontracteerde leveranciers bieden een verschillend assortiment. Ondanks de beperking van het aanbod bloedglucosemeters, is er nog steeds ruime keuze voor de gebruiker. In de brochure (PDF) leest u welk assortiment de gecontracteerde leveranciers aanbieden. De kwaliteit van de meters is gelijk gebleven. De meetresultaten van alle beschikbare meters voldoen aan de nieuwste ISO-norm (15197:2013) als het gaat om nauwkeurigheid.
Advies op basis van categorie-indeling
Vanaf 1 januari 2014 worden de verzekerden, die diabetestestmateriaal gebruiken, ingedeeld in 4 categorieën. Deze indeling is gebaseerd op het aantal momenten dat een verzekerde insuline spuit en/of op functionele kenmerken zoals het type diabetes. De leveranciers hebben hier hun assortiment op afgestemd. De categorie-indeling van de aangeboden meters kan per leverancier verschillen. Hierdoor heeft de verzekerde uit een bepaalde categorie per leverancier de keuze uit verschillende meters die goed aansluiten op de persoonlijke situatie en zorgbehoefte.
Fagron en Achmea hebben nu ook een deal: AIP lijstprijs is de vergoedingsprijs. De oude AIP lijstprijs dus. Inkoopprijs van Fagron blijft hoger dan de AIP prijs. Met deze 'deal' speelt Achmea mooi weer over de ruggen van de apothekers en verplicht hen om tegen verlies te moeten afleveren; doorgeleverde bereidingen en de ad hoc bereidingen!
Waarom verhoogt Fagron niet de prijs tot de werkelijke AIP?
De apotheek houdt geen recepteerruimte meer aan, wordt gedwongen in te kopen bij preferente bereider en wat is dan op tegen om de werkelijke kostprijs van Fagron?
Of houden apothekers de mogelijkheid om zelf te bereiden en te declareren volgens NZa systematiek?
Zo neen, dan is dit grond voor een winbare rechtszaak!
Wim groot hoorgleraar gezzondheids zorg uit Maastricht liep op BNR geen spaan van ons heel.
Oud model, ten dode opgeschreven.
Helaas voor de Amsterdamse collegae; sluiten is de beste optie.
De materie is te ingewikkeld om in een korte procedure te kunnen uiteenzetten.
De tegenpartij zal zonder uitzondering roepen dat de maatschappelijke/ financiele gevolgen dramatisch zullen zijn.
Dat is voor de rechter voldoende om zijn vingers niet te willen branden.
Europa is een langduriger en kostbaarder weg, maar helaas de enig juiste en ook de enige met een goede kans op succes. Wat er nu al jaren gebeurt is fundamenteel in strijd met de rechten van een vrije ondernemer, die de nederlandse apotheker volgens de wet nog steeds is.
http://www.ad.nl/ad/nl/1012/Nederland/article/detail/3538533/2013/11/04/Gruwelijk-groot-schip-is-miskoop-van-408-miljoen.dhtml
Wat is er misgegaan? Waarom is een peperduur schip besteld dat te groot en te duur is voor Nederland? Wie drukte enkele jaren geleden de beslissing door?
Het antwoord ligt verborgen in een lange reeks rapporten, een machtige lobby van de scheepsbouwindustrie, talloze bureaucratische wendingen en een hoogoplopende politieke strijd. Als al het stof is opgetrokken, blijken relatief onbekende Kamerleden in staat te zijn geweest om vanuit kleine commissiezaaltjes voor bijna 1 miljard aan schepen te laten bouwen. Waaronder de grootste en duurste van allemaal: de JSS.
--En zo ook met de JSF.
En zo ook al sinds 2006 met het systeemmodel Zorgstelsel 2006.
Even Ursie Lambrechts bellen hoe dat zo gelopen en gekomen is. Tot 2016 is de terugval optie van VVD'er Hans Hoogervorst nog inroepbaar. Doen dus. Wat is er mis met de visie van de VVD op de zorg? Wat dan met de terugvaloptie?
Niets dus! Dus doen! Leve de VVD.
WGP is de maximumprijs die fabrikanten en importeurs mogen vragen voor de geneesmiddelen. Die prijs wordt berekend aan de hand van het gemiddelde van de af fabriekprijzen, met opslag voor groothandelaren, in vier omliggende landen: Engeland, Duitsland, Frankrijk en Belgie. Die prijzen worden gehaald van de prijslijsten die die landen hanteren en worden geschoond voor de apotheekvergoedingen; het zijn netto netto prijzen. Het gemiddelde van de twee goedkoopste landen is de prijs die in Nederland mag worden gevraagd. Is maximum prijs.
En VWS,NZa en ZN/ZN-leden vinden het dan toch wel leuk om de apothekers minder te betalen dan de WGP en stellen dat apothekers maar moeten vechten om lagere prijzen. Op welke grond dan? VWS zegt dat de WGP het maximum is! Waarom zouden fabrikanten en importeurs dan voor minder gaan?
En bedenk de couvert prijzen! Onderhandse aanbestedingen door verzekeraars en importeurs/fabrikanten. En dan nog een lagere prijs betalen aan apothekers voor geneesmiddelen?
Vergoeding van de zorg is gescheiden van de materiaalkosten. Beiden moeten voldoen aan juridische en wettelijke regels.
VWS/NZa, ZN/ZN-leden blijven de vergoedingen mengen; ten koste van de detailhandel. Afwentelen van risico's? Neen, want VWS bepaalt nota bene zelf de prijzen!
Ziehier de juridische weg die wel winbaar is.
Er zijn volgens een woordvoerder signalen dat het tij ten goede zal keren. "We zijn hoopvol omdat minister Schippers heeft ingezien dat de situatie niet al te best is. Dus we hopen dat we voor volgend jaar tot betere voorwaarden kunnen komen."
--Dus wat gaat die Kort Geding Rechter de dappere Amsterdamse Apothekers vertellen?
De KNMP is geen partij in de prijzen- en vergoedingenslag zegt de KNMP zelf, maar heeft wel alle touwtjes in handen, bepaalt met VWS en ZN de budgettaire kaders en gaat akkoord met iedere ingreep. VZVZ, ook KNMP, heeft de boodschap begrepen; Pinnen bij de Apotheek is makkelijker dan subsidie krijgen van ZN/ZN-leden of VWS.
Z-index KNMP is de prijslijst waarvan de Achmea Prijslijst is afgeleid. Zonder Z-index geen Achmea prijslijst en geen Achmea Claw Back. Dan moet Achmea, volgens elementaire rechtsregels, zelf de prijzen waarmaken!
Nu volstaat Achmea (en andere verzekeraars) met de stelling dat de KNMP Z-index prijslijst de AIP weergeeft en dat gegevens uit het verleden aangeven dat die AIP in werkelijkheid lager zou kunnen zijn.
En de Geneesmiddelenwet handhaven. Wetgeving, richtlijnen en standaarden en protocollen zijn volgens de IGZ niet voor niets in deze maatschappij. Die moeten we handhaven. Dat schept orde en structuur. Maar ja, wat te doen als die Wetgeving anders uitpakt dan VWS/ZN hadden geraamd?
Gedogen. "eigenlijk" moeten we stoppen met gedogen. J Hansen. IGZ.
Uitspraak van Rechter in Kort Geding is voorzienbaar; daar is het bos, daar zijn de bomen; keuze genoeg. En doe het rustig aan, de KNMP zegt immers zelf dat het tij zich keert? Geen spoedeisend belang.
Per 2015 is het tij gekeerd: Is het nu springtij? Wordt het dan Eb? Hoever komen we dan door te vallen? KNMP?
Blijf op de hoogte
Wilt u altijd op de hoogte blijven van de laatste veranderingen en nieuws over Farma-actueel? Vraag de nieuwsbrief aan door uw e-mailadres hieronder in te vullen.