Ons laatste Nieuws


Bekijk alle nieuwsberichten op farmaactueel.nl 


25 jun

Schippers komt met aanvalsplan antibiotica-resistentie

Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) heeft met onder meer huisartsen en ziekenhuizen afspraken gemaakt om problemen aan te pakken die ontstaan doordat steeds meer bacteriën ongevoelig worden voor antibiotica. Over vijf jaar moet de hoeveelheid verkeerd voorgeschreven antibiotica zijn gehalveerd.

Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) heeft met onder meer huisartsen en ziekenhuizen afspraken gemaakt om problemen aan te pakken die ontstaan doordat steeds meer bacteriën ongevoelig worden voor antibiotica. Over vijf jaar moet de hoeveelheid verkeerd voorgeschreven antibiotica zijn gehalveerd.

schuiringa 27-06-2015 20:46
Denk ook eens aan het verdienmodel van apothekers.

We verdienen nu zo weinig dat iedere euro omzet wordt gepakt.

Wanneer de apothekers veel verdienen hebben ze minder belang bij omzet.

Wellicht moet er een beloningssysteem komen voor apothekers die onder de benchmark antibiotica zitten.
henricop 26-06-2015 13:07
Inderdaad. Wat doe je als huisarts in een dorp vol met varkensstallen, kippen of geiten?
Dan werken de simpele antibiotica echt niet meer!

Wat doe je met diezelfde mensen in een ziekenhuis? Inderdaad dan werken de simpele antibiotica echt niet meer. Staat zelfs op de deur bij ons ziekenhuis: als je boer bent of uit MRSA buitenland komt ben je niet echt welkom.

Plannen voor de vaak en de enige echte oplossing wordt vergeten!
ANH JANSEN 25-06-2015 19:02
http://www.rijksoverheid.nl/ministeries/vws/documenten-en-publicaties/publicaties/2015/06/24/suske-en-wiske-tante-biotica.html

En dit is een officieel kamerstuk.

De doelgroep zijn dan ook de Kamerleden. Dan moet je het niet te moeilijk maken.

En dan maak je een kamerstuk met 11 pagina's concrete plannen die die kamerleden lezen als concrete plannen.

We zien de Suske en Wiske met Ome KIR wel verschijnen.
ANH JANSEN 25-06-2015 18:44
http://www.rijksoverheid.nl/ministeries/vws/documenten-en-publicaties/publicaties/2015/06/24/concrete-acties-aanpak-antibioticabeleid.html

11 pagina's concrete acties? Voorlichting, verbetering, verhoging e.d., maar geen harde cijfers; 0% infectie, 0% verspreiding, 0% overdracht.

En waarom worden de Denen niet genoemd, maar verschuilt Nederland zich achter Rusland en India?

De Minister heeft een geweldige KIR bedacht en komt daar nog mee weg ook: intensieve veeteelt is immers een inkomensbron voor de Overheid.
ANH JANSEN 25-06-2015 18:37
http://www.nationaalkompas.nl/preventie/van-ziekten-en-aandoeningen/infectieziekten/antibioticaresistentie/verschillen-internationaal/

Antibioticagebruik bij dieren in Nederland hoogste van Europa
Door het hoge antibioticagebruik bij dieren worden dierbacteriën resistent en kan er overdracht van deze resistente bacteriën plaatsvinden naar mensen.
In Nederland wordt veel vee-gerelateerde MRSA gezien, mede door screening van risicopatiënten. Vee-MRSA is een bepaald type MRSA-stam, die bij dieren (varkens) en ook bij mensen voorkomt.

--En daarom gaat Minister Schippers in de aanval. Beter aan te vallen dan in de verdediging moeten gaan.

Ook laten de Denen zien hoe het wel moet!
ANH JANSEN 25-06-2015 15:36
De Denen houden alles in 1 hand. Voor mens en dier. De distributie van dierengeneesmiddelen is voorbehouden aan de apotheek. Geen dierenarts die op het spek is gebonden aldaar. En daarom ook veel minder gebruik aan antibiotica in Denemarken. En daardoor ook veel minder antibiotica in de voedselketen. Illegale verstrekkingen komen ook daar voor, maar toezicht is enorm scherp.

Kom daar in Nederland eens om.

Laat de KNMP nu haar kans pakken om de toegevoegde waarde van de openbare apotheek kenbaar te maken!

De Denen doen al jaren wat de KNMP al jaren nalaat.

ANH JANSEN 25-06-2015 15:31
Kijk ook hier naar de Denen. Die houden alles in 1 hand; De verantwoordelijke hand van de apotheker!

Verstrekking en bewaking en advisering door de apothekers en apotheek. In samenspraak met voorschrijvende medici. Voor de efficiency en continuïteit van de zorgverlening, op alle gebieden, is het volstrekt niet nodig om op elkaars schoot te kruipen. ICT staat voor niets. En meerdere farmacotherapeuten op 1 locatie kunnen altijd zorgen voor advies op maat. Dat kan de een-pittende schootzitter nimmer realiseren.

We zien het proefschrift wel verschijnen. Wordt vervolgd. Promoveren is immers ook een verdienmodel.
ANH JANSEN 25-06-2015 11:51
Oorzaak van resistentie ontwikkeling is al bekend: via de voeding komt een groot deel binnen. En welk land is de grootste producent van voeding? Van intensieve veeteelt? In welk land wordt het gebruik van antibiotica uitgedrukt in tonnen per jaar ipv doseringen per dier? Nederland.

Terugdringen van antibiotica gebruik in de intensieve veeteelt is voorspelbaar niet gelukt. Documenten uit Wageningen en van het Ministerie laten het zien. En daar zit de oorzaak.

Aanval is de beste verdediging meent de Minister en dept nog eens wat harder met wat zakdoekjes de druipende boter van het hoofd. Zijn er geen dikkere?

Blijf op de hoogte

Wilt u altijd op de hoogte blijven van de laatste veranderingen en nieuws over Farma-actueel? Vraag de nieuwsbrief aan door uw e-mailadres hieronder in te vullen.