

Ons laatste Nieuws
Bekijk alle nieuwsberichten op farmaactueel.nl
26 jun
Rabo-bankier waarschuwt voor te veel macht zorgverzekeraars
Het evenwicht in het zorgstelsel wordt verstoord doordat de macht van zorgverzekeraars te groot wordt. De verzekeraars lopen te weinig risico en zij kunnen ziekenhuizen hun wil opleggen. Als je ziet wat er met apothekers of fysiotherapeuten gebeurt. Daar kunnen zorgverzekeraars standaardcontracten opleggen met de benadering: take it or leave it."Dat zegt bankier Michel van Schaik van Rabobank in een gesprek met NRC Handelsblad.
Het evenwicht in het zorgstelsel wordt verstoord doordat de macht van zorgverzekeraars te groot wordt. De verzekeraars lopen te weinig risico en zij kunnen ziekenhuizen hun wil opleggen. Als je ziet wat er met apothekers of fysiotherapeuten gebeurt. Daar kunnen zorgverzekeraars standaardcontracten opleggen met de benadering: take it or leave it."Dat zegt bankier Michel van Schaik van Rabobank in een gesprek met NRC Handelsblad.
De stakingen van de pakketbezorgers van PostNL breiden zich uit. Behalve in Amsterdam en Katwijk wordt er nu ook gestaakt in Wateringen, Utrecht en Zaandam. Dat maakte PostNL donderdag bekend. .
Amsterdam-Sloterdijk worden helemaal geen pakketjes bezorgd. In Amsterdam-Noord, Katwijk, Utrecht, Zaandam en Wateringen is het nog onduidelijk in hoeverre de acties invloed zullen hebben op de bezorgingen.
In Rotterdam, Den Haag en verschillende andere distributiecentra is er ook sprake van onrust zegt de vakorganisatie. 'Er is een hecht informeel netwerk van kleine koeriersbedrijven die voor PostNL bezorgen, dus we verwachten dat dit behoorlijke vormen zal aannemen.'
ZZP
De zelfstandige ondernemers zijn het niet eens met de nieuwe tarieven die het postbedrijf wil bieden voor de bezorging van pakketten. Volgens PostNL is het logisch dat het tarief per pakje daalt, omdat er door de opkomst van het internetbankieren steeds meer pakketjes worden verstuurd. De chauffeurs vinden dat er zo geen eerlijke vergoeding wordt geboden.
PostNL betreurt de nieuwe acties. Door werkonderbrekingen op dinsdag en woensdag liep de bezorgdienst woensdagavond al 48.000 pakketjes achter. Het postbedrijf gaat donderdagmiddag praten met de stakende pakketbezorgers. FNV Bondgenoten zal tijdens het gesprek optreden als bemiddelaar. .
In de Volkskrant van vandaag de klassieke uitspraak van een manager van PostNL: met die 0,85 euro per pakje dat de ZZP'ers krijgen kunnen zij nog steeds een goede boterham verdienen.
Wat zei Wim van der Meeren ook weer over de 17 cent per zakje? De 16 euro per patient per jaar diabetes? Het THS tarief van 5.50? De claw back van 6.7%
Anderen kunnen nog steeds een goede boterham verdienen, maar W vd Meeren gaat nu naar huis met 480.000 euro per jaar. Volume stijging.
Achmea houdt salaris topbestuurders onder de pet
apeldoorn -
De grootste zorgverzekeraar van Nederland houdt de salarissen van zijn bestuurders voortaan onder de pet. Achmea heeft alle informatie over beloningen van zijn 'topmannen' uit het jaarverslag geschrapt.
De drie andere grote zorgverzekeraars (VGZ, CZ en Menzis) maken de beloningen voor hun bestuurders 'gewoon' openbaar in het jaarverslag, maar Achmea verschuilt zich achter regelgeving. ,,Achmea is niet alleen zorgverzekeraar, maar ook onder meer schadeverzekeraar en levensverzekeraar", zegt een woordvoerder in NRC. Hij wijst erop dat de onderneming geen regels overtreedt.
Roelof Konterman, directeur van de zorgverzekeringstak bij Achmea, ging in 2011 met 512.963 euro naar huis. Hij was daarmee destijds de best verdienende zorgverzekeraar.
----Bij PostNL staken nu de ZZP bezorgers; volume stijgt dus de prijs kan lager redeneert PostNL. Prijs is gezakt van 1.85 per bezorging naar 0,87 en volgens de managers van PostNL kan een ZZP'er daar prima van rondkomen.
AH erlebnis voor apothekers.
Take it or leave it.
Rabo Bank zit ook zwaar in Mediq. Leave it.
De ruime vereveningsbijdrage die zorgverzekeraars krijgen voor ‘dure’ klanten, maakt het voor hen financieel aantrekkelijk om veel verzekerden te hebben met hoge ziektekosten of een risico daarop. Investeren in preventie en doelmatiger zorg wordt op die manier ontmoedigd.
De basisverzekering kent een acceptatieplicht. De risicoverevening voorkomt dat verzekeraars met gemiddeld veel zieke of kwetsbare klanten hun hoge uitgaven moeten vertalen in hogere premies. Verzekeraars krijgen daartoe een bijdrage uit het vereveningsfonds die vooraf (ex-ante) wordt berekend op basis van kenmerken van hun klantenbestand. De verevening achteraf (ex-post) is begin deze maand afgeschaft.
Aanvankelijk zou de ex-anteverevening alleen worden gebaseerd op objectieve maatstaven zoals leeftijd, geslacht en erfelijke aandoeningen. Gaandeweg zijn er echter criteria bijgekomen die de zorgkosten vrij precies voorspellen, zoals medicatiegebruik, niet-erfelijke aandoeningen en ‘meerjarig hoge kosten’, schrijven Qruun en collega’s. Daardoor worden de inkomsten van de zorgverzekeraars feitelijk bepaald door de actuele zorgkosten. En daarmee is de prikkel om doelmatig te werken en te investeren in preventie volledig verdwenen, aldus de auteurs. Volgens hen genereert het huidige model juist ‘oplopende winst voor de verzekeraars bij het steeds zieker worden van de bevolking’.
--De ICT man is vergeten dat het verschil tussen geraamde schadelast, de ex ante verevening, en de gerealiseerde schadelast de winst is voor de verzekeraar! Ex ante is per definitie imperfect. Verzekeraars zullen altijd drukken op de kosten om die 2 redenen. En aan preventie zullen zij dus niets doen. Dat zou de ex ante tarieven verlagen!
Hij stelt de keuken van een kliniek gelijk aan de apotheek. De pillenvoorziening zou volgens hem net zoals de maaltijdenvoorziening uitbesteed mogen worden. Lees en huiver!
Blijf op de hoogte
Wilt u altijd op de hoogte blijven van de laatste veranderingen en nieuws over Farma-actueel? Vraag de nieuwsbrief aan door uw e-mailadres hieronder in te vullen.