Ons laatste Nieuws


Bekijk alle nieuwsberichten op farmaactueel.nl 


08 jan

Persbericht: Tegemoetkoming kosten LSP

Huisartsen, apothekers en andere zorgaanbieders krijgen een tegemoetkoming in de kosten wanneer zij zich aansluiten op en gebruik maken van het LSP. Daarnaast krijgen zij een tegemoetkoming voor de inspanning van het informeren van patiënten over en vragen naar de  toestemming van patiënten. VZVZ reageert hiermee op het artikel in het NRC waarin de suggestie wordt gewekt dat de tegemoetkoming van de kosten een soort bonus is. Dit is onjuist.

Huisartsen, apothekers en andere zorgaanbieders krijgen een tegemoetkoming in de kosten wanneer zij zich aansluiten op en gebruik maken van het LSP. Daarnaast krijgen zij een tegemoetkoming voor de inspanning van het informeren van patiënten over en vragen naar de  toestemming van patiënten. VZVZ reageert hiermee op het artikel in het NRC waarin de suggestie wordt gewekt dat de tegemoetkoming van de kosten een soort bonus is. Dit is onjuist. De koepels van zorgverleners hebben in 2012 duidelijke afspraken gemaakt met zorgverzekeraars over de vergoedingen die nodig zijn voor de aansluiting en registraties op het LSP.

 

Tegemoetkoming

Zorgaanbieders die zich willen aansluiten op het LSP voor het delen van huisartswaarneemgegevens of medicatiegegevens hebben te maken met de nodige kosten. Dit gaat bijvoorbeeld om aanpassingen in het informatiesysteem en identificatiemiddelen om toegang te krijgen tot het LSP. Ook maken zij kosten voor opleidingen en aanpassing van werkwijzen. Daarnaast informeren zorgverleners hun patiënten over de toestemming voor het delen van die gegevens en vragen hen of zij toestemming willen geven. Dat gesprek vergt tijd, evenals de verwerking van de gegeven toestemmingen. Daarom hebben de koepels van zorgverleners in 2012 met zorgverzekeraars afgesproken dat er een tegemoetkoming komt in die kosten. Die vergoeding dekt een deel van de kosten die zorgverleners hiervoor moeten maken. De afspraken zijn vastgelegd in het Vergoedingenreglement dat voor iedereen is terug te vinden is op de website van de VZVZ (www.vzvz.nl).[1]

 

Eigen keuze

Aansluiten op het LSP gebeurt door huisartsen, apothekers, huisartsenposten en ziekenhuizen op vrijwillige basis. Het maakt voor het contract met een zorgverzekeraar dus niet uit of een zorgverlener wel of niet is aangesloten op het LSP. Daarnaast bepalen patiënten zelf of zij wel of niet hun toestemming geven voor het delen van hun medische gegevens via het LSP. Ook wanneer een groot deel van de patiënten geen toestemming wil geven, kan de zorgverlener de tegemoetkoming in de kosten ontvangen.

Twee miljoen

Eind 2013 hadden al ruim twee miljoen Nederlanders hun huisarts en/of apotheek toestemming gegeven voor het delen van hun gegevens.

ANH JANSEN 16-01-2014 19:09
Opstelling van VZVZ/KNMP jegens de Overheid en de verzekeraars lijkt sterk op het Stockholm syndroom of op het gedrag van de Joodsche Raad in andere tijden; meeheulen om 'erger' te voorkomen, maar te laat beseffen dat de laatste wagon ook moet worden gevuld.

Pleit dan openlijk voor het openzetten van LSP/EDP voor alle Nederlanders ipv dit stiekeme gedoe en het benadelen van de eigen beroepsgroep en leg het terug op het bordje van verzekeraars en Overheid.
ANH JANSEN 16-01-2014 19:05
En de VZVZ/KNMP pakt door; LSP/EPD wordt uitgebreid naar de Ketenzorg/zorggroepen. En per 2016 wordt het door verzekeraars contractueel verplicht. Je moet dan als zorgaanbieder er maar voor zorgen dat patiƫnten zich 'vrijwillig' aanmelden voor het LSP/EPD. Doe je dat niet of lukt dat niet, de keuze is immers 'vrijwillig', dan kom je niet in aanmerking voor een contract of krijg je een malus/boete.

Van de VZVZ/KNMP. Knokploeg of KAPO?

In andere tijden werden dit soort organisaties nadien veroordeeld wegens collaboratie.

We zijn een 'we doen alsof' land geworden.
Apotheker 13-01-2014 09:36
Huisartsen en apothekers laten zich daar tegen betaling voor lenen. Of tegemoetkoming zoals u wilt.
Apotheker 13-01-2014 09:32
Privacy is anno 2014 geen absoluut begrip meer. De overheid maakt daar, via VZVZ en verzekeraars, graag gebruik van.

Blijf op de hoogte

Wilt u altijd op de hoogte blijven van de laatste veranderingen en nieuws over Farma-actueel? Vraag de nieuwsbrief aan door uw e-mailadres hieronder in te vullen.