

Ons laatste Nieuws
Bekijk alle nieuwsberichten op farmaactueel.nl
11 jun
Overheveling TNF-alfaremmers: Ervaringen van een reumatologe
Tijdens een bijeenkomst op 31 mei 2013 van het IFR (Interactief Farmaceutisch Relatiemanagement) vertelde reumatologe Irene van der Horst over haar ervaringen met de overheveling
Irene van der Horst is reumatologe en waarnemend afdelingshoofd in het VU medisch centrum. Uw rapporteur was hier niet bij, maar er wordt volstaan met enkele waarnemingen van anderen in de zaal.
Sinds de TNF-remmers is er pas een echte behandeling gekomen voor M. Bechterew. 60-70% reageert goed op deze therapie en patiënten kunnen dan blijven bewegen. Echter de kosten bedragen wel ca. € 12.000,- per jaar per patiënt. Bij M. Bechterew werken de drie anti-TNF middelen even goed maar als er sprake is van co-morbiditeit kan dit wel verschillen per middel. Bij colitis zijn inflximab en adalimumab beter dan etanercept. Bij reuma reageren patiënten zeer individueel. De TNF-remmers zijn volgens van der Horst niet uitwisselbaar. Sommige, maar veel ziekenhuizen niet, kiezen voor een preferentieel voorschrijfbeleid, waarschijnlijk in ruil voor hogere kortingen. In het VUmc zijn alle middelen beschikbaar, er is geen preferentieel beleid (en is ook ongewenst volgens van der Horst). In het VUmc krijgt de patiënt de TNF-remmer van de apotheek mee na het polikliniekbezoek, eens per 3 maanden, en wordt de prikinstructie gegeven door de reumaverpleegkundige. Zij begeleiden de patiënt ook bij vragen of problemen en hebben korte lijnen met de behandelend arts van de patiënt. Dit levert kwaliteitsverbetering op en de kosten van deze werkwijze zijn lager dan bij thuislevering en prikservice die is ingehuurd bij externe partijen. Het is echter onduidelijk door wie de extra kosten in de oude situatie voor thuislevering en inhuur van externe verpleegkundigen werd gefinancierd. Het is van groot belang dat extra deze personele kosten in het ziekenhuis nu ook worden vergoed en er niet alleen wordt onderhandeld over de kosten van de medicatie alleen.
BvS 11 juni 2013
FarmaActueel
Alles wordt bekeken. Wij hebben de EED of Gelofte afgelegd.
Zijn wij als zorgverleners nog te vertrouwen ?
Andere landen doen dat efficienter: centraal inkopen door de Overheid zelf. Zie echter de webcast met HuHu: het moet al zuchten bij de gedachte alleen al dat hij aan de bak moet.
wisselen van TNF a is ongeoorloofd en strijdig met eigen richtlijnen en standaarden. Toch gebeurt het. Zelfs de geharde NZa onderzoekers waren daarover verbaasd.
Wisselen was juist een van de geconstateerde nadelen van de overheveling: patiƫnten leden er aantoonbare schade door.
Ergste is de onthouding van juiste therapie. Commissie Baarsma vindt dat om economische redenen een goede zaak.
Waarom horen wij geen enkele Koepel over de Commissie Baarsma en dat terwijl de aanbevelingen stuk voor stuk worden doorgevoerd.
Wettelijke verplichting tot leveren van gratis zorg, inclusief de doosjes komt er aan. Budget van verzekeraars opgemaakt? Dan gratis leveren.
Waar blijft de korting vraagt de ziekenhuisapotheker?
Hij kan zich drukker maken om zijn loon: doorbetalen van lonen in geval van gratis zorg leveren is onmogelijk.
SEO B Baarsma zag wat over het hoofd.
De prijzen worden in nederland kunstmatig hoog gehouden en er is een effectieve quotering in de EU.
Marges van een paar honderd procent zijn normaal. In landen waar de overheid zich wel met de prijs wenst te bemoeien liggen de prijzen tot 60% lager. Uit die marge, mw de rheumatologe , werden het thuisbeoek en de prikservice betaald.
Als het ziekenhuis nu grotere kortingen krijgt op de inkoop moeten ze dit zelf gaan betalen. En grotere korting en gratis prikservice verwachten is wel een beetje naief.
Aanbesteden door Schipper cs is de enige remedie tegen de hoofdprijs rekeningen.
Een paar honderd miljoen ligt voor het oprapen. Eigenlijk zouden alle directe leveringen moeten worden aanbesteed.
Andere artsen wisselen gewoon en volgens
Mij kan dat ook gewoon. Niet bij iedereen maar wel bij heel veel mensen
Advies commissie macrobeheersinstrument
Adviesrapport van de commissie Baarsma over een alternatief voor het 'macrobeheersinstrument' om de uitgaven voor medisch-specialistische zorg en curatieve geestelijke gezondheidszorg beheersbaar te houden.
Download "Advies commissie macrobeheersinstrument"
PDF document | 27 pagina's | 173 KB
Rapport | 05-06-2012
Dit document is een bijlage bij:
Aanbiedingsbrief rapport commissie Baarsma over alternatief voor macrobeheersinstrument
Kamerstuk | 12-06-2012
Het MBI gaat nog een stapje verder. Merkwaardig dat de koepels er niets over publiceren terwijl de Overheid de voorgestelde maatregelen langzaam invoert.
De NPCF en de Consumentenbond doen er ook het zwijgen toe en dat terwijl die worden geacht het consumentenbelang te borgen/bewaken.
De discretionaire bevoegdheid van de voorschrijvend arts wordt door de Overheid ingezet om het budget te bewaken.
Wordt dit normaal gevonden in dit land?
Blijf op de hoogte
Wilt u altijd op de hoogte blijven van de laatste veranderingen en nieuws over Farma-actueel? Vraag de nieuwsbrief aan door uw e-mailadres hieronder in te vullen.