Ons laatste Nieuws


Bekijk alle nieuwsberichten op farmaactueel.nl 


13 feb

Opnieuw minder apotheken

Het aantal openbare apotheken is voor het tweede jaar op rij gedaald. Eind 2013 telde ons land 1974 openbare apotheken, zeven minder dan het jaar ervoor. Deze afname staat haaks op de groeiende zorgvraag. (SFK)

 
 

Hoewel het totaal aantal openbare apotheken in 2013 met zeven afnam, openden 29 nieuwe apotheken hun deuren. Daartegenover staat dat 36 apotheken definitief dicht gingen. Het aantal apotheken daalde daardoor van 1.981 in 2012 tot 1.974 in 2013. In deze tellingen neemt de SFK uitsluitend apotheken mee met een expliciete publieksfunctie. Opvallend is dat het bij meer dan de helft van de gesloten apotheken om vestigingen gaat die deze eeuw pas zijn geopend. Het is blijkbaar niet gelukt om deze jonge apotheekbedrijven rendabel te krijgen. Onder de gesloten apotheken zitten naar verhouding veel apotheken die horen tot een keten of formule.

Zorgvraag neemt toe

Anders dan bij de sluiting van bedrijven door een afnemende consumptievraag – bijvoorbeeld vanwege de aanhoudende recessie of het toenemende internetshoppen – neemt de vraag naar farmaceutische zorg juist toe. Uitgedrukt in aantal standaarddagdoseringen (DDD) groeide de vraag naar receptgeneesmiddelen vorig jaar met 1,6%. Als het aanbod van openbare apotheken hiermee gelijke tred zou hebben gehouden, zou het aantal apotheken niet zijn gedaald, maar juist met dertig zijn toegenomen. De trend dat het aantal apotheken achterblijft bij de groeiende vraag is al geruime tijd waarneembaar.

Poliklinische apotheken

Bij de 29 nieuw gevestigde apotheken in 2013 zit een naar verhouding groot aantal poliklinische apotheken. Ruim een kwart van de nieuwe vestigingen, acht in totaal, betreft een poliklinische apotheek. Hiermee stijgt hun aantal van 66 naar 74. Deze openbare apotheken in of op het terrein van een ziekenhuis blijken in veel gevallen een belangrijke rol te spelen bij de verstrekking van duurdere geneesmiddelen die, ook al worden ze thuis gebruikt, vanuit het ziekenhuisbudget moeten worden betaald. Dit geldt voor de TNF-alfaremmers (2012), de orale oncolytica en groeihormonen (2013) en voor de IVF middelen (2014).

Dienstapotheken

In tegenstelling tot de poliklinische apotheken bevinden dienstapotheken – uitsluitend geopend buiten de normale openingstijden van apotheken – zich in zwaar weer. Waar eerder openbare apotheken gezamenlijk de exploitatie van de dienstapotheek op zich namen, kunnen zij dit vanwege hun eigen verslechterde financiële positie niet meer doen. Het aantal dienstapotheken is in 2013 met vier afgenomen en komt nu uit op 41. In het najaar van 2013 presenteerden de Stichting Dienstapotheken Nederland en Zorgverzekeraars Nederland een gezamenlijk voorstel waarbij dienstapotheken, net als huisartsposten, een tarief overeenkomen met de regionaal marktleidende zorgverzekeraar en een tweede verzekeraar. In 2014 moet blijken of dit voorstel een einde maakt aan de reeks sluitingen van dienstapotheken.

Figuur 1: Ontwikkeling van het aantal openbare apotheken 2004-2013

Aantal apotheken

Het aantal openbare apotheken is terug op het niveau van 2009

 

Bron: Stichting Farmaceutische Kengetallen

Meijer Apeldoorn 14-02-2014 21:09
Polyklinische apotheken zijn het paradepaardje van de Ziekenhuis directie.
Money no object.
Tonnen verlies op jaarbasis zijn geen uitzondering.
Kunnen ook vele handen aan het bed van worden betaald.
Ook hier geldt: het belang van het Ziekenhuis gaat voor het belang van de patient.

henricop 14-02-2014 08:30
De praktijkapothekers zijn bij de KNMP vervangen door managers en een PvdA baantjesjaagster.
Het is SFK daarom ontgaan dat steeds meer medicijnen en doosjes worden gevuld op kale afgelegen industrieterreinen. Bij mediq zelfs 60% volgens kruidenier van Gelder. Dan kun je idd heel veel panden sluiten.
Dit jaar gaan er weer veel apotheken dicht. Vooral in Amsterdam en de andere grote steden. De IDEA tiet is leeggelopen in 2014 en dat gaat alle kleintjes de kop kosten!
Dus SFK kan verhaaltje ook volgens jaar weer publiceren.

ANH JANSEN 13-02-2014 19:36
Deze openbare apotheken in of op het terrein van een ziekenhuis blijken in veel gevallen een belangrijke rol te spelen bij de verstrekking van duurdere geneesmiddelen die, ook al worden ze thuis gebruikt, vanuit het ziekenhuisbudget moeten worden betaald.

--Gezien de faxen/medicatie overdrachten en ontslagoverzichten doen die poli-apotheken toch heel wat meer dan alleen 'dure'middelen verstrekken.

Ze vangen heel wat EU afleveringen af en halen zo de prestatie bekostiging onderuit; Tarieven EU, TU, MR, BR e.d. waren immers budgettair neutraal berekend. O.m. door SFK/KNMP zelf. Van die sommetjes blijft niets van over.

Laat SFK daar eens aan rekenen.

Blijf op de hoogte

Wilt u altijd op de hoogte blijven van de laatste veranderingen en nieuws over Farma-actueel? Vraag de nieuwsbrief aan door uw e-mailadres hieronder in te vullen.