Ons laatste Nieuws


Bekijk alle nieuwsberichten op farmaactueel.nl 


28 mrt

Oplossing voor medicijnafval succesvol initiatief

De teva retourbox beleefde tijdens het KNMP Congres in oktober 2017 zijn landelijke première. Sindsdien kunnen consumenten hun medicijnafval en lege doordrukstrips op een veilige manier laten verwerken, als ze het in de teva retourbox deponeren bij een van de deelnemende pilot-apotheken. Teva Nederland ging hiervoor een unieke samenwerking aan met de Thio Pharma apotheken, het recyclingbedrijf Renewi en het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik.


Samenleving en overheid maken zich steeds meer zorgen over de toename van geneesmiddelsporen in de afvalberg en het oppervlaktewater. Uit onderzoek van het RIVM blijkt dat naar schatting 140 ton geneesmiddelresten in het oppervlaktewater worden geloosd. Er worden ook veel lege doordrukstrips bij het huisafval gedaan. Deze doordrukstrips bevatten meestal een combinatie van milieubelastende materialen zoals aluminium en plastic.

Praktische en milieubewuste oplossing

Om in apotheken een praktische en milieubewuste oplossing te bieden, is de teva retourbox ontwikkeld. Bezoekers van de apotheek kunnen hun restmedicatie en lege doordrukstrips deponeren in de teva retourbox. Er worden ook papieren verzamelzakjes beschikbaar gesteld om gratis aan patiënten mee te geven. Hierin kunnen de lege doordrukstrips thuis worden verzameld. Dit heeft tot doel om een nóg betere afvalscheiding te bereiken. Met dit unieke en milieubewuste initiatief is Teva Nederland de eerste geneesmiddelenfabrikant die apotheken en consumenten een oplossing aanreikt op dit gebied.

De ervaringen van de apotheken die deelnemen aan de pilot zijn zeer positief. Steeds meer consumenten en zorgverleners zien de meerwaarde van afvalscheiding in. Na een korte periode raakt men gewend aan deze nieuwe aanpak. Net als bij het scheiden van bijvoorbeeld batterijen, glas, papier of gloeilampen groeit het bewustzijn, waarbij inzameling en afvalscheiding langzamerhand als vanzelfsprekend worden gezien.

Het is hierin van belang dat de afvalinzameling niet alleen ‘aan de achterkant’ van de apotheek plaatsvindt (waar veel gemeenten het vervolgens ophalen), maar dat de inzameling zichtbaar en herkenbaar is voor de bezoeker van de apotheek, dus in de publieksruimte. De teva retourbox laat dan ook aan duidelijkheid weinig meer te wensen over. De heer Percy Thio van Thio Pharma zegt daarover: “Dit initiatief van Teva verdient ondersteuning vanuit de hele sector en verder. Een schoon milieu raakt ons allemaal!”

Meer retourboxen in openbare apotheken

De weg die Teva Nederland hiermee is ingeslagen, zal worden voortgezet door het aanbieden van meer teva retourboxen in de openbare apotheek, waarbij de ervaringen uit de pilot worden verwerkt. Het bevorderen van de scheiding van de lege strips aan de bron is hierbij een belangrijk aandachtspunt. De groeiende bewustwording, de vele positieve reacties van het publiek, van deelnemende apotheken, van de overheid en van de betrokken partners geven een groot vertrouwen voor het vervolg. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Teva Nederland via het emailadres retourbox@teva.nl of met René Klasen op telefoonnummer 06 5178 4728.

henricop 28-03-2018 19:40
Eerste stap in de goede richting. Laten we even over de plas kijken naar de echte oplossing!
http://www.ncsl.org/research/health/state-prescription-drug-return-reuse-and-recycling.aspx

Wat dokt Teva?

Blijf op de hoogte

Wilt u altijd op de hoogte blijven van de laatste veranderingen en nieuws over Farma-actueel? Vraag de nieuwsbrief aan door uw e-mailadres hieronder in te vullen.