Ons laatste Nieuws


Bekijk alle nieuwsberichten op farmaactueel.nl 


28 okt

Onderteken Petitie Manifest Farmaceutische Zorg

Vijftien zelfstandige openbare apothekers en een adviseur hebben een manifest opgesteld voor de toekomst van de farmaceutische zorg in Nederland. Steun dit manifest en vergroot daarmee de draagkracht bij politiek, zorgverzekeraars en patiënten.

Vijftien zelfstandige openbare apothekers en een adviseur hebben een manifest opgesteld voor de toekomst van de farmaceutische zorg in Nederland. Steun dit manifest en vergroot daarmee de draagkracht bij politiek, zorgverzekeraars en patiënten.

Meijer Apeldoorn 30-10-2011 18:19
Wat gebeurt er als patienten en masse minder geld terug krijgen dan ze hebben betaald?
Is weinig fantasie voor nodig. De bewakers zullen niet aan te slepen zijn, nog afgezien van de politieke druk die er gaat ontstaan. Het probleem daar laten waar het ook is ontstaan. Bij de mooie hoofdkantoren van onze verzekeraars. Wellicht alvast routebeschrijvingen met een mooie foto klaarleggen?
Meijer is gewoon nog steeds volop aan het werk en laat zich nog steeds niet bang maken.
Helaas blijkt ook nu weer dat velen zwakke beentjes en trillende knietjes hebben en weigeren van de eigen sterkte uit te gaan.
em. te a
ANH JANSEN 30-10-2011 18:17
En ja. Bij de NMT spelen zich dezelfde taferelen af als bij de KNMP. Tandartsen lijken dan weer heel erg op apothekers.

Oplossing van de NZa aldaar is het bevriezen van de situatie, tarieven e.d., per 31 december 2011 voor de loop van 2012 in het geval er geen contracten worden gesloten en voor het geval de prijzen gaan stijgen. In een artikel in arts en auto heeft Theo Langejan van de NZa dat laten weten.

De verzekeraars en verzekerden weten zo waar zij maximaal aan toe zijn en het budget 2012 wordt niet overschreden.

Vermoedelijk heeft de NZa, in overleg met de KNMP, zoals altijd, eenzelfde maatregel in petto voor de extramurale farmaceutische zorg.

Dan vermoedelijk in combinatie met een prikkel om het sluiten van contracten te bevorderen: een bevriezing van de huidige, gemiddelde situatie, financieel natuurlijk, per 31 december 2011 minus een taakstelling van 15%. Begroting farmacie 2011 is lager dan begroting 2012. Daar veranderen de creatieve vondsten van de KNMP niets aan. BKZ is materiaalkosten plus zorgkosten. Zorgkosten gaan via de wmg regelsystematiek. GVS herberekening om de materiaalkosten te beheersen zit er niet in. Dus de zorgkosten dan maar weer.

De gemiddelde wmg regel voor de gemiddelde apotheek zal dan met twee euro gaan dalen. En dan hopen dat de autonome groei van de materiaalkosten wordt opgevangen door de daling van de prijzen voor zyprexa en lipitor, generieke varianten. Zo niet, dan wacht ons een navordering in 2013.

Dan maar een bevriezing per 31 december 2011 met 2 euro per wmg regel minder? En een claw back van 4% met aftopping 7 euro? De NZa is niet gek. Kortingen zijn in 2011 geheel verdampt. Ook VWS had die informatie al per mei 2011. Een tariefmaatregel moet dan aan de veilige kant zijn om rechtszaken te voorkomen.

Zou zomaar kunnen. Jan Smits gaat nog gelijk krijgen: in 2012 blijft alles hetzelfde. Niemand is gebaat bij onrust en onzekerheid.
henricop 30-10-2011 18:06
Meijer is inderdaad niet voorbereid op de nieuwe tijden. Hij heeft geen loperamide nodig maar methylfenidaat, omdat hij harder moet gaan werken voor minder geld!
Zorgverzekeraars gaan enorme restitutiekortingen invoeren, dus zijn verzekerden lopen weg of betalen fors bij. Dat ie dat even overzien heeft Is hem vergeven, is ook de KNMP volledig ontgaan.
ANH JANSEN 30-10-2011 17:31
Innovatief petitie voorstel is inderdaad heel wat beter, concreter en ook voor leken begrijpelijker en ook eenduidiger. Financieel aspect ontbreekt: honorering geheel transparant, opdat burgers kunnen zien hoe hun premie gelden worden besteed: apothekers zijn niet de zakkenvullers van de zorg. Laat dat maar zien. KPMG zorgt daar wel voor. W Bos, PvdA, zet zijn handtekening wel.

Collega Meijer lang niet voorbij zien komen. Zat op de boot zeker? Heeft toch wat last van lees, luister en kijkachterstand. Verzekeraars moeten niet onderhandelen. Hoeven niet te onderhandelen. Ook niet in tijdperk van vrije prijzen en prestaties. Diverse webcasts met bijdragen van NZa mannen en ZN-mannen laten dat keer op keer zien.

Moet je dan Menzis, Achmea/Agis, Z en Z, CZ, VGZ Coop contracten zomaar tekenen? Volgens Bas Leerink, Menzis topman, kan je aankloppen bij Menzis voor een gesprek. De man weet zelf van niets, maar wel dat Menzis er voor de Mens is die zijn premie betaald. Peter de Braal, Achmea/Agis/DFZ is duidelijker: wij bepalen welke zorgaanbieders wij nodig hebben; onze contracten zijn altijd redelijk en billijk.
De NZa man bevestigt wat Menzis en Achmea en CZ zeggen.

Allemaal weigeren te tekenen? Gaat niet lukken, maar is wel het beste signaal wat wij kunnen geven.

Een verzekeraar wil door NZa in 2008/2009 vastgestelde "overwinst" terugvorderen per 2012. Klankbordgroep vond dat wel redelijk. Een verzekeraar gaat Central Filling verplicht stellen en trekt de berekende efficiency alvast af van het tarief.
De klankbordgroep vond dat een redelijk voorstel.

De ANZ dienstregeling is een apart te contracteren prestatie. Alleen specifiek gecontracteerde apotheken mogen de ANZ tarieven berekenen. Beleidsregel van de NZa.

Niet iedere zorgverzekeraar en klankbordgroep is ermee bekend.

Reistijd is 45 minuten voor acute zorg. Beleidsregel NZa. Bij iedere HAP hoeft dus niet een Dienstapotheek!
Meijer Apeldoorn 30-10-2011 17:07
Waar maakt iedereen zich toch zo druk over?
Per 1 jan. 2012 bepalen wij het farmaceutische landschap.
Gewoon massaal een eigen contractvoorstel doen.
Dat je het daarbij niet snel te gek kunt maken zie je wel aan het "voorstel" van Menzis.
Nog bedankt daarvoor, wat heb ik in een deuk gelegen.
Is er per 1 januari nog geen overeenkomst? Vrije tarieven, vrije prijzen!
Wanneer houden wij nu eens op direct naar de loperamide te grijpen als er weer eens een "voorstel" op tafel ligt?
Onderhandelen vanuit de eigen sterkte. Jan Rolloos ( ex Pharma Partners) zei het al treffend:
Elke bedreiging levert ook kansen op. Grijpen die kansen|
em te a
henricop 30-10-2011 15:07
12. Apothekers, die onvoldoende scoren op deze toetsing, hebben 6 maanden de tijd dit te herstellen. Indien bij hertoetsing onvoldoende gescoord is, wordt de inschrijving register openbaar apothekers ingetrokken.
13. Apothekers hebben (na toestemming patient) altijd inzage in klinische gegevens en uitkomsten van een behandeling en geven gevraagd en ongevraagd advies aan voorschrijvers op basis hiervan.
14. Apothekers helpen patienten bij juist gebruik medicatie en voor therapietrouw

Om dit te bewerkstelligen zorgt de Overheid voor een beleid waarin:
*Het verboden is geneesmiddelen slechts via 1 apotheek te distribueren, zodat elke apotheek optimaal een verzekerde kan bedienen.
*Gelet op de integraliteit van zorg dat alle zorgprestaties farmaceutische zorg alleen door of onder regieschap van apothekers kunnen worden uitgevoerd.(via de prestatie onderlinge dienstverlening dus!), waarbij er één dossier gevormd blijft.
* Verplichte deelname aan regionale apotheek ICT uitwisselstructuren verplicht is voor artsen en ziekenhuizen.
* Snelle goede uitwisseling gegevens na opname- en ontslag.
(inclusief alle stop- en startmedicatie en gebruikte geneesmiddelen tijdens dagbehandelingen)

Dit alles op elke Nederlander optimaal van geneesmiddelenzorg en veilig gebruik te kunnen voorzien.

henricop 30-10-2011 14:57
STERK VERBETERDE PETITIE
Samenvatting
1. Farmaceutische zorg en de doosjes met het geneesmiddel horen bij elkaar.
2. Voor elke aflevering toetsen wij met de patient of de medicatie past bij de andere medicatie (incl zelfzorg) die de patient gebruikt. Wij adviseren patienten met meer dan 5 geneesmiddelen alle middelen en zelfzorg in één apotheek te betrekken!
3. Evidence based Richtlijnen, vastgesteld door beroepsgroep,ondersteund door patiënten/zorgverzekeraars zijn de basis voor farmaceutische zorg en worden door ons in ons dagelijks werk standaard gebruikt.
4. Farmaceutische zorg voor chronische patiënten in abonnementsvorm is de beste manier om 2 en 3 te bewerkstelligen.
5. Apotheker is (mede)verantwoordelijk voor doelmatige keuzes bij het voorschrijven en zet zijn kennis en kunde in om samen met de voorschrijver in zijn buurt én samen met zijn collega's en de ziekenhuisapothekers ook transmuraal op basis van evidence based richtlijnen de beste keus te maken. Hiermee wordt bij opname en ontslag wisseling van medicijnen voorkomen (HARM). Als apothekers in een regio dit werk goed uitvoeren, zijn zorgverzekeraars bereid dit werk te betalen o.b.v. resultaten behandeling en reductie schadelast.
6. Efficiënt primair proces dient farmaceutische zorg en creëert tijd en budget voor innovatie.
7. Apothekers werken samen met met andere zorgverleners in 1e en 2e lijn als het gaat om juist geneesmiddelgebruik.
8. Verkoop van drogisterijproducten is een nevenactiviteit, die voor patienten in de apotheek voor enkele geneesmiddelgroepen bijdraagt aan de medicatieveiligheid. (zie 2)
9. Apotheken hoeven net zo min als huisartsen marketing te verzorgen. Ze werken samen aan goede zorg.
10. Apotheker is de geneesmiddeldeskundige en blijft dat door scholing en nascholing.
11. Apothekers stellen zich toetsbaar op en de resultaten van deze toetsing hangen aan de voordeur. Elke patient kan op basis hiervan zijn keus voor een apotheker maken.
ANH JANSEN 29-10-2011 15:37
Zal de KNMP voorzitter Jan Smits het Manifest tekenen?

Congres Turbulentie in de OTC
'Hoe kan de zelfzorg- en OTC-markt verder tot ontwikkeling worden gebracht?'
Wanneer 01-11-2011
van 09:00 tot 17:00
Waar Kasteel De Vanenburg, Putten
Voeg agenda item toe aan kalender vCal
iCal

Hét congres voor drogisten, apothekers, retailorganisaties en farmaceutische bedrijven!
Dagvoorzitter: Tom van 't Hek

Met actuele thema's wordt ingegaan op de uitdagingen en mogelijkheden in de OTC en zelfzorgmarkt.
Jan Smits, voorzitter hoofdbestuur KNMP, is een van de sprekers op dit congres. Hij zal ingaan op de toekomst van de OTC/Zelfzorg voor apothekers.

Meer informatie en inschrijven: www.nieuwedrogist.nl
Deelnamekosten: 395,- euro ex BTW
ANH JANSEN 29-10-2011 10:48
De verzekeraars zijn 2012 ingevlogen met de insteek: het kan goedkoper als wij de NZa blind volgen en rustig doorgaan met extrapoleren tot de "piep":

Z en Z gaat het tarief verlagen met de vermeende efficiency voordelen van Central Filling en de NZa aanname dat er in 2010 sprake was van een te grote onzekerheidsmarge. Over welk bedrag praten wij dan? De klankbord groep apothekers vond het Z en Z verhaal geloofwaardig en aanvaardbaar. Blijkbaar is hen wat ontgaan: 100.000 euro per apotheek.

Uit het NZa rapport:
Voor 2010 is gerekend met een onzekerheidsmarge van € 50.000,– per standaardapotheek. Op basis van de actualisatie voor 2010 bedraagt de resultante € 92.000,– hetgeen dus de onzekerheidsmarge € 42.000,– te
boven gaat. In macrocijfers komt deze € 42.000,– overeen met een bedrag van circa € 85 miljoen (op basis van 1948 openbare apotheken en 459 apotheekhoudende huisartsen).

---En de voordelen van Central Filling wil Z en Z ook graag hebben. Wat zijn die voordelen? Kosten per regel 1.50. Te betalen aan de Central Filler/Groothandel/Doorgeleverde Bereider. Besparing ontslag van 2 assistenten per apotheek om kosten van Central Filling voor de apotheek terug te kunnen verdienen.

De Claw Back blijft gewoon bestaan. Central Fillers geven geen korting. Die houden zij achter. Claw back over de bij de CF betrokken geneesmiddelen moet de apotheek wel betalen aan Z en Z.

Zo geeft Z en Z graag 1 euro van een ander 3x uit en de Klankbordgroep is ermee akkoord gegaan.

Zo kennen wij de KNMP leden weer.

"De Hel bestaat en Leon Tinke is daar uw Gastheer." Leon Tinke heeft hulpkrachten.

Oh, is dat die meneer Kortekaas? En de zaal met klankbordgroepleden lachte zich een slag in de volgende ronde.

De zorginkopers van verzekeraars zagen het met voldoening aan. In 2013 kunnen ze gestaag doorgaan met het in het pak naaien van die apothekers. Dat zit wel goed.
ANH JANSEN 29-10-2011 09:35
Zorgverzekeraars constateren een trend naar een verdere afbouw van
het aantal personeelsleden t.g.v. zaken zal central filling. Wij denken dat
de praktijkkosten substantieel aan het doordalen zijn in 2010 en 2011.
Iets dat in 2009 pas net is begonnen.
Zorgverzekeraars constateren dat de contributie voor apothekers met €
5.000 per apotheek in 2011 naar beneden gaat. Hier moet bij de
berekening van de praktijkkosten rekening worden gehouden.


Ten gevolge van de vergrijzing berekent de SFK al vele jaren met een toename van de geneesmiddelkosten van 8% (volume en prijs gezamenlijk). De afgelopen jaren zijn de volumestijging gedeeltelijk opgevangen door WGP aanscherping (daling Engelse Pond),
preferentiebeleid (per saldo in de prijs). Als zorgverzekeraars achten wij het beter om meer dan 3% te begroten.


-----

En VWS heeft het BKZ 2012 verlaagd. Per saldo is budget 2011 gelijk aan 2012 en impliceert de facto een daling in de zorgkosten met 8%. Zorgkosten zijn de vergoedingen voor apotheekhoudenden.

Iedere verzekeraar zal die besparing inboeken, plus een reserve omdat verzekeraars per 2012 geen overschrijding van het BKZ mogen laten zien aan VWS. Ze mogen een overschrijding wel terugvorderen. Zakelijk is het dan beter om een terugvordering te voorkomen: een zorgaanbieder kan ook failliet gaan.

Webcast vrije prijzen laat zien dat de KNMP vast houdt aan het BKZ en zegt niet de begrijpen dat apothekers nu minder krijgen. Het BKZ is toch hoger?

Dan heb je het spel echt niet door. De KNMP zit aan de onderhandelingstafels. Niet de 15 dappere helden met hun Manifest.

Wanneer komt er een Manifest om aftreden van het hele HB KNMP af te dwingen?





M
ANH JANSEN 29-10-2011 09:27
Hoe de verzekeraars tegen de zaak aankijken is te lezen in NZa tariefstelling 2010 overgangstarief naar vrije tarieven.

Zorgverzekeraars geven de NZa ter overweging dat zaken als centralfilling, sanering van personeel en kleine apotheken vervangen door uitdeelposten in 2009 fors zijn doorgezet. Deze trend zal zich voortzetten in de rest van 2010 en 2011. Zorgverzekeraars achten het dan ook
waarschijnlijk dat de praktijkkosten in de komende tijd niet zullen stijgen. Graag ontvangen wij van de NZa een onderbouwing waarom het
norminkomen niet gekort wordt voor de buiten WMG activiteiten. Deze activiteiten worden door de NZa onderkend en vallen onder verantwoordelijkheid van de apotheker. Bij de vaststelling van het tarief
stellen wij dan ook voor het norminkomen hiervoor te corrigeren.
Zorgverzekeraars zouden graag zien dat er sprake is van een
gedifferentieerd tarief. Bij de grote apotheken zijn de vaste kosten gedekt, waardoor apothekers het gemiddelde norminkomen ruimschoots behalen. Wij stallen voor om het tarief op dit punt te flexibiliseren.
Zorgverzekeraars kunnen zich niet aan de indruk onttrekken dat de toename van het aantal weekdoseringen gedurende 2009 en 2010 mede wordt ingegeven door de aantrekkelijkheid van het tarief voor de betreffende dienstverlening. Wij vragen de NZa om bij de bepaling van het tarief hiermee rekening te houden.
Zorgverzekeraars zien de tendens dat apothekers de afgelopen jaren hebben geïnvesteerd in AHOEDS. In veel situaties nemen apothekers een relatief groot deel van de huisvestingskosten voor zijn of haar rekening.
Wij geven de NZa ter overweging deze ‘extra’ kosten niet mee te laten wegen bij de bepaling van de omvang van de praktijkkosten, aangezien deze kosten niet de werkelijke huisvestingskosten van de apotheek weerspiegelen.
Zorgverzekeraars constateren een trend naar een verdere afbouw van het aantal personeelsleden t.g.v. zaken zal central filling.
ANH JANSEN 29-10-2011 00:11
Dank voor de webcast. Leon Tinke. "2012, de Hel bestaat en leon tinke is daar uw gastheer".

JC Kortekaas kan tevreden zijn. Van jong tot oud worden zijn bijdragen gelezen.

De grap van Leon Tinke over JC Kortekaas moet maar zelf worden beoordeeld.

Leon Tinke: LSP via 11de prestatie faciliteren en financieren? Ook een grapje van Leon.

Muziek keuze: Leon gaat voor Janis Joplin. Vroeg dood.

Muziek keuze: JC Kortekaas gaat voor The Eagles: Hotel California. alive and kicking.

Wie heeft de voorkeuze van leden en niet-leden?

ANH JANSEN 28-10-2011 23:27
Menzis in beweging.

•Meer regionale samenwerking
•Schaalvergroting
(meer patiënten en receptregels
per apotheek)
•Formulevorming
(al dan niet met de groothandel)
•Serviceverlening (bijv. 24-uurskluis) •Apotheekdifferentiatie: poliklinische apotheken, dienstapotheken, openbare apotheken, bereidingsapotheken

Bas wil geen receptregels. Bas wil goede medicijnen en zorg. Goede innovatie. Gaat wellicht niet meer apart honoreren, maar een abonnementstarief samen met fysio, arts en psycholoog. 1 lumpsum voor 4 beroepen in 1. Populatie gebonden vergoeding.

Verspilling aanpakken: sealen van geneesmiddelen en terugnemen. Kosten van deze actie? Wordt niet gevraagd.

Omeprazol 20 30 stuks gaan we sealen, met thermometer en beoordelen of ontsealen en weer verkopen, na weer sealen, geoorloofd is. HKZ gecertificeerd.

Is dit doelmatig en verantwoord?

Bas Leerink weet niets van het contract. Hij gaat daar niet over. Weet van niets. Daarvoor moet je bij Henk zijn of niet.

Bas Leerink weet alles van onderhandelen.
henricop 28-10-2011 22:40
Dit manifest in zooooo 1990.

Het is jammer dat deze collega's niet iets beter nadenken in 2011.
Wie is de bronapotheek? Thuisapotheek of apotheek Noordwijk?
Zorg en handel worden gescheiden en zijn al jaaaren gescheiden.
We gaan samenwerking zoeken.. Dan ben je wel erg laat.

Helaas met dit werkstuk op VMBO-niveau van deze dino's zijn we gezien.
ANH JANSEN 28-10-2011 22:29
Op basis van de
prestatiebeschrijvingen ontwikkelt de KNMP richtlijnen voor apotheekhoudenden overeenkomstig haar Witboek.

Om maximale ruimte te creëren voor partijen om nieuw zorgaanbod te ontwikkelen en dat ook te kunnen betalen heeft de Minister van VWS in de aanwijzing over de prestatiebeschrijvingen en de invoering van vrije tarieven per 101-2011 aangegeven dat er bij overeenkomst kan worden afgeweken van de door de NZa vastgesteld prestatiebeschrijvingen. Feitelijk zal er sprake zijn van een min of meer vormvrije 11e prestatie die zorgverzekeraars en apotheekhoudenden gezamenlijk kunnen afspreken.

De achterliggende gedachte is om niet meer de kosten van een apotheek leidend te laten zijn voor de vergoeding van de dienstverlening (farmaceutische zorg) van de apotheker maar de (toename van) de toegevoegde waarde van zijn dienstverlening en de ontwikkeling van betere zorg. Daar heeft de patiënt veel meer aan en zal er toe leiden dat de apotheker ook echt doet waarvoor hij is opgeleid.

--De betekenis van deze achterliggende gedachte is de KNMP, ASKA en NapCo blijkbaar ontgaan.

De KNMP was voorstander van het systeemmodel 2006.

Zorgverzekeraars hebben als enigen de zorgplicht. Zij hebben de uitdaging aangenomen en VWS ziet toe of hen dit lukt binnen de termijn van 10 jaar. De opgepotte ziekenfondspremies wordt door de EU beschouwd als staatssteun. Na 10 jaar vervalt deze eis. Zorgverzekeraars is er dus 10 miljard euro aangelegen om aan hun taakstelling te voldoen: beheersing van kosten van de zorg.

10 miljard euro of dit Manifest?

Dan is de keuze snel gemaakt.

Hugo Hurts en alle zorginkopende zorgverzekeraars zullen dit manifest dan ook niet tekenen.

ANH JANSEN 28-10-2011 22:09
2. Vragen en antwoorden

Hieronder wordt ingegaan op de vragen die overgebleven zijn na het vorige bestuurlijk overleg farmacie. De vragen gaan over wat er nu precies gedereguleerd wordt per 1-01-2012 en wat er gebeurt in situaties als er geen contract tot stand komt tussen een zorgverzekeraar en een zorgaanbieder. Ook is verzocht om een nadere toelichting op de positie en de rol van het Geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS), de Wet geneesmiddelenprijzen (Wgp) en de Taxe in de situatie dat het tarief is gedereguleerd.

In samenspraak met het apotheekhoudenden zorgverzekeraars en patiënten- en consumentenorganisaties heeft de NZa inmiddels een tiental prestatiebeschrijvingen opgesteld. Zij zijn een afspiegeling van de huidige stand van zaken met betrekking tot de extramurale farmaceutische zorg. Partijen voeren op dit moment zelf een ”pilot” uit waarvan de NZa de uitkomsten kan gebruiken om de 10 prestatiebeschrijvingen aan te passen.
ANH JANSEN 28-10-2011 22:06
8. Als er geen contracten tot stand komen, wat geldt dan? Partijen hebben aangegeven dat in uitzonderlijke gevallen er geen contracten tot stand komen. Het zorgstelsel kent geen contracteerverplichting. Dit geldt zowel voor zorgverzekeraars als voor zorgaanbieders. Als beide partijen er niet uit komen en er geen contract tot stand komt, dan moet de zorgverzekeraar volgens de Zvw aangeven welke vergoeding een verzekerde ontvangt voor niet gecontracteerde zorg (restitutievergoeding). In het “Richtsnoer zorgverzekeringen” geeft de NZa aan wat zij wel en niet transparant acht in dit verband. De NZa kijk hierbij niet naar de hoogte van die restitutievergoeding. De NZa toetst de restitutievergoeding slechts procedureel op het aspect van duidelijkheid voor de verzekerde. Daarbij hanteert de NZa de stelregel dat elke restitutievergoeding acceptabel is mits voor de verzekerden duidelijk (transparant) is wat hij vergoed krijgt van zijn zorgverzekeraar op grond van zijn polis. Het is vervolgens aan de verzekerde om die polis te kiezen die het beste bij hem past.
Aanmerkelijke marktmacht AMM In het uitzonderlijke geval dat een zorgaanbieder beschikt over aanmerkelijk marktmacht (AMM) kan de NZa zo nodig een contracteerverplichting opleggen. In het geval van Apotheek Breskens waarbij een contract geweigerd werd wegens het voeren van preferentiebeleid, heeft de NZa de apotheek de verplichting opgelegd om onder redelijke voorwaarden in te gaan op een redelijke verzoek van een zorgverzekeraar. In dit verband zij nogmaals gewezen op de verplichting van de zorgverzekeraar om een restitutievergoeding vast te stellen voor niet gecontracteerde zorg.

4. Dienstverlening en het vrij laten van de receptregelvergoeding Het loslaten van het maximumtarief voor de dienstverlening staat niet ter discussie bij de deelnemers aan het bestuurlijk overleg farmacie.
ANH JANSEN 28-10-2011 22:03
Taxe na het deregulering van het apothekerstarief De Taxe is een prijslijst waarin de lijstprijzen van fabrikanten zijn opgenomen. Een lijstprijs van een fabrikanten is een bruto prijs = de AIP. Omdat de Taxe voldoet aan de inrichtingseisen van de NZa voor Wmg-vergoedingslijsten mag een apotheekhoudende de inkoopkosten van het afgeleverde geneesmiddel (de materiaalkosten) op basis van de lijstprijzen van de Taxe declareren minus de clawback. Als geen lijstprijs is opgenomen in een WMG-vergoedingslijst dan mag ten hoogste lijstprijs van de fabrikant minus de clawback in rekening worden gebracht aan de patiënt of diens zorgverzekeraar. Materieel maakt het dus niet uit of een lijstprijs al of niet is opgenomen in een Wmg-vergoedingslijst (Taxe) of dat een fabrikant zelf zijn lijstprijs kenbaar maakt.

In de praktijk heeft de Taxe waarde voor het declaratieverkeer tussen apotheekhoudenden en zorgverzekeraars en voor het aanwijzen van preferente geneesmiddelen door zorgverzekeraars die “openbaar” preferentiebeleid voeren (in tegenstelling tot het “onder couvert” voeren van preferentiebeleid). Omdat de in de Taxe opgenomen prijzen bruto-prijzen zijn en apotheekhoudenden daadwerkelijk lagere prijzen uitonderhandelen, zijn er van die kant vooralsnog geen mededingingsrechtelijke bezwaren.
ANH JANSEN 28-10-2011 22:02
Uitgangspunt van het zorgstelsel is dat zorgverzekeraars en zorgaanbieders contracten met elkaar sluiten. Zorgverzekeraars hebben een zorgplicht en moeten voldoende verantwoorde zorg contracteren en zorgaanbieders hebben de plicht om verantwoorden zorg te leveren. Er geldt evenwel geen contracteerverplichting over en weer tussen zorgverzekeraar en zorgaanbieder (er is sprake van contracteervrijheid).

Het is uitgesloten dat een zorgverzekeraar een hogere prijs zal accepteren dan de Wgp maximumprijs in een contract met een apotheekhoudende. Zorgverzekeraars zijn goed op de hoogte van de prijzen en de kortingen en bonussen die worden gehanteerd. Het valt niet in te zien waarom zorgverzekeraars wel in staat zouden zijn om in hun contracten met apotheekhoudenden tot begrenzing van de vergoeding voor dienstverlening te komen en niet tot begrenzing van de vergoeding van de materiaalkosten.

Om als een Wmg-vergoedingslijst in aanmerking te komen moet een prijslijst voldoen aan de “inrichtingseisen” van de NZa (o.a.een indeling naar specifieke inkoopkanalen bevatten) en de AIP’s van de fabrikanten bevatten. Iedereen mag en kan een Wmg-vergoedingslijst samenstellen en exploiteren. De Taxe zoals opgenomen in de G-standaard van Z-index B.V.,een onderdeel van de holding van de KNMP, is op dit moment de enige Wmg-vergoedingslijst die aan de inrichtingseisen van de NZa voldoet. Het is een privaatrechtelijke lijst waarvoor fabrikanten zelf hun AIP’s aanleveren. Het is dus geen prijs-of vergoedinglijst van de overheid. Na het dereguleren van de het tarief voor apotheekhoudenden heeft de Taxe geen formele functie of status meer als Wmg-vergoedingslijst en zal het bestaansrecht van de Taxe in de markt moeten blijken.
ANH JANSEN 28-10-2011 21:54
Notitie met antwoorden op vragen uit het bestuurlijk overleg farmacie. VWS GMT mei 2011. GMT-3065801c.pdf.

Dé manier om onzekerheid terug te brengen ligt besloten in het zorgstelsel zelf: zorgverzekeraars, die er voor hebben gekozen om het zorgstelsel uit te voeren, sluiten contracten met zorgaanbieders.

Omdat de NZa nu op grond van de Wmg gehouden is een tarief vast te stellen waarmee de gemiddelde (standaard) apotheek geen verlies leidt en kostenstijgingen in beginsel telkens meegenomen worden in het nieuwe tarief, gaat er van het tarief geen enkele prikkel uit om efficiënter te werken en om kosten te besparen. In tegendeel, alle kostenstijgingen worden in beginsel meegenomen (bijv. de Cao loonsverhoging wordt zonder meer doorberekend in het tarief, ongeacht de hoogte daarvan).

Met het vrijlaten van het tarief vervalt de maximum-receptregelvergoeding en de maximum materiaalkostenvergoeding van het afgeleverde geneesmiddel en daarmee dus ook de wettelijke clawback. Daarnaast krijgen partijen de vrijheid om andere vergoedingsystemen af te spreken zoals capitation (all in tarief), volledige transparantie en een prikkel voor doelmatig inkopen en varianten op de huidige pakjesmodellen.

De achterliggende gedachte is om niet meer de kosten van een apotheek leidend te laten zijn voor de vergoeding van de dienstverlening (farmaceutische zorg) van de apotheker maar de (toename van) de toegevoegde waarde van zijn dienstverlening en de ontwikkeling van betere zorg. Daar heeft de patiënt veel meer aan en zal er toe leiden dat de apotheker ook echt doet waarvoor hij is opgeleid.

Zorgverzekeraars hebben een zorgplicht en moeten voldoende verantwoorde zorg contracteren en zorgaanbieders hebben de plicht om verantwoorden zorg te leveren. Er geldt evenwel geen contracteerverplichting over en weer......

Blijf op de hoogte

Wilt u altijd op de hoogte blijven van de laatste veranderingen en nieuws over Farma-actueel? Vraag de nieuwsbrief aan door uw e-mailadres hieronder in te vullen.