

Ons laatste Nieuws
Bekijk alle nieuwsberichten op farmaactueel.nl
22 jun
Mediq Apotheek Barentsen uitgeroepen tot Beste Calibris Leerbedrijf 2013
Mediq Apotheek Barentsen uit Drachten is gistermiddag in CitySense te Utrecht uitgeroepen tot het Beste Calibris Leerbedrijf 2013. De apotheek liet de andere genomineerden, Verenigde Apotheken Limburg en Zorggroep Almere, achter zich.
"Mediq Apotheek Barentsen neemt stagebegeleiding serieus, waarbij ze verder kijken dan hun eigen apotheek. Zo geeft het leerbedrijf stagiairs van elders de mogelijkheid bij hen een stage-onderdeel te leren, wat ze op hun eigen stageplek niet kunnen leren. Het leerbedrijf handelt vanuit een maatschappelijke visie en de apotheker is met hart en ziel betrokken bij het opleiden. Dit alles gebeurt op een natuurlijke wijze. De beroepspraktijkvorming is onderwijskundig goed doordacht en verankerd in de organisatie", luidde het juryrapport.
"Een eer en erkenning voor ons team!", reageerde de trotse apotheker Adriaan Barentsen. "Ik ben superblij met de waardering voor het werk dat ons begeleidingsteam doet." Uit handen van Calibris directeur Rob van den Bosch, nam hij een bronzen beeld en een waardecheque van Euro 2.000,00 in ontvangst.
De jury bestond uit Hansmaarten Bolle (directeur Vereniging Huisartsenpost Nederland), Hendrike van Drie (vice-voorzitter Nederlandse Maatschappij tot bevordering der Tandheelkunde), Mieke van Hattum (hoofdbestuurslid Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie), Sabine Terheggen en Corrie Veneman (beiden adviseur bij Calibris). De plek die een stagiair inneemt in de organisatie, de samenwerking met de omgeving en de mate waarin een organisatie innovatief is, waren onder meer aspecten die zij beoordeelden. Vervolgens kon iedereen via internet stemmen op zijn favoriet. Het aantal stemmen en het jury-oordeel bepaalden uiteindelijk de winnaar. Mediq Apotheek Barentsen behaalde de meeste punten.
Beste Calibris Leerbedrijf
Calibris wil leerbedrijven extra erkenning geven voor hun inspanningen om het leren in de praktijk naar een hoger plan te tillen. Daarom kiest Calibris ieder jaar uit een van de sectoren zorg, welzijn, sport en assisterenden gezondheidszorg het Beste Calibris Leerbedrijf. De sector, waarin de prijs wordt uitgereikt, rouleert jaarlijks. Dit jaar is de prijs uitgereikt aan een stagebedrijf dat stagiairs opleidt voor apothekersassistent, doktersassistent of tandartsassistent. De winnaar dingt mee naar de titel Beste Leerbedrijf 2013, een verkiezing waaraan de beste leerbedrijven uit alle sectoren (zoals techniek, ICT en handel) meedoen. Deze verkiezing wordt jaarlijks georganiseerd door SBB, de stichting Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven. De prijs voor het Beste Leerbedrijf heeft het Ministerie van OCW in 1996 voor het eerst ingesteld om het leren in de praktijk te stimuleren en onder de aandacht te brengen.
Calibris
Als kenniscentrum voor leren in de praktijk in zorg, welzijn en sport is Calibris verantwoordelijk voor erkenning van leerbedrijven en vaststelling van kwalificaties. In het verlengde van deze wettelijke taken ligt een expertise die veel meer omvat. Calibris verkent de markt. Brengt landelijk en regionaal betrokken partijen bijeen. Initieert maatschappelijk relevante projecten. Ontwikkelt innovatieve en effectieve oplossingen. Alles gericht op één doel: meer balans en dynamiek op de arbeidsmarkt. Zo levert Calibris een waardevolle bijdrage om beroepspraktijk en beroepsonderwijs soepel op elkaar aan te laten sluiten.
http://www.calibris.nl
http://www.bestecalibrisleerbedrijf.nl
Weet de KNMP ook wat dat betekent? En de NapCo? En NFZ?
Visie document van de KNMP bestaat uit samenvatting van stukken van VWS, NZa, RVZ en RIVM. Nietje erdoor en klaar is Leon Tinke.
Dat is geen visie document van een Koepelorganisatie en belangengroepering.
Om je eigen visie naar voren te brengen moet je 495 euro betalen, mag je aanzitten aan een discussie forum en krijg je 7 punten voor de herregistratie.
Alice in Wonderland is er niets bij in vergelijking.
We heten vanaf nu Lewis Caroll.
De onderschrijding bij de hulpmiddelen wordt veroorzaakt door een daling in het volume. Waarom wordt deze daling als structureel gezien?
Antwoord 64
Over de periode 2007 – 2012 is sprake van een daling van de totale kosten in verhouding tot het totaal aantal verstrekkingen voor hulpmiddelen, waardoor de gemiddelde kosten per gebruiker zijn gedaald. Er is geen aanleiding te veronderstellen dat de lager dan geraamde uitgaven in 2012 incidenteel zijn. Overigens wil ik er op wijzen dat de verwachting van een structurele volumedaling gebaseerd is op voorlopige realisatiegegevens over 2012.
Vraag 65
Welke hulpmiddelen naast het incontinentie materiaal zijn er nog meer doelmatiger ingekocht?
Antwoord 65
Naast incontinentiemateriaal is er meer doelmatigheid bereikt bij diabetes-hulpmiddelen, hulpmiddelen bij ademhalingsproblemen, hulpmiddelen voor het toedienen van voeding, hulpmiddelen ten behoeve van arm-hand-vingerfunctie (robotarm etc.) en thuisdialyse-apparatuur. Doelmatiger inkoop vat ik dan op als daling van de totale kosten in verhouding tot het totaal aantal verstrekkingen bij deze hulpmiddelencategorieën, waardoor de gemiddelde kosten per gebruiker zijn gedaald.
----De Tweede Kamerleden vragen niet naar de ongeschreven taakstelling voor de gezamenlijke verzekeraars opgelegd door VWS om 1 miljard euro te besparen op het budget K&H van 2.8 miljard euro.
Winstcijfers van verzekeraars over 2013 zullen dan ook fenomenaal zijn.
Z en Z heeft in 2012 een winst behaald van 70 miljoen euro op 400.000 verzekerden. 2x zoveel als ieder andere verzekeraar per verzekerde!
150 euro restitutie aan teveel betaalde premie zit er niet in. Die 70 miljoen wordt toegevoegd aan de reserves voor slechte tijden.
Waar die 70 miljoen vandaan komt? Zorgstelsel is een zero sum game: de winst van de verzekeraar is het verlies van de zorgaanbieders.
Leve de zorgverzekeraars. Leve het zorgstelsel.
Hoezee, hoezee, hoezee.
Is er een relatie tussen de onderschrijding bij de geneesmiddelen en het aantal voorgeschreven geneesmiddelen?
Vraag 58
Is er een relatie tussen de onderschrijding bij de geneesmiddelen en het aantal geneesmiddelen dat verstrekt is?
Antwoord 57 en 58
Een exacte specificatie van de relatie tussen de onderschrijding en het aantal voorgeschreven of verstrekte geneesmiddelen is niet te maken. De onderschrijding wordt veroorzaakt door meerdere factoren. De lager dan geraamde uitgaven voor geneesmiddelen in 2012 lijken met name een gevolg van de prijsontwikkeling te zijn. De onderschrijding over 2012 kan worden verklaard doordat verzekeraars lagere prijzen dan verwacht voor dienstverlening van de apothekers en
geneesmiddelen die apothekers afleveren, hebben afgesproken. Ook zijn de prijzen voor geneesmiddelen lager uitgevallen door intensivering en uitbreiding van het preferentiebeleid van zorgverzekeraars. Tot slot heeft de Wet Geneesmiddelenprijzen (WGP) de uitgaven beperkt.
Vraag 59
Is er een relatie tussen de onderschrijding bij de geneesmiddelen en de financiële positie van de openbare apothekers?
Antwoord 59
De financiële positie van apotheken wordt beïnvloed door de inkomsten, de omzet en door het niveau van de kosten van de apotheek. Zorgverzekeraars hebben in 2012 lagere tarieven voor dienstverlening en lagere prijzen voor geneesmiddelen met apothekers weten af te spreken. Ook zijn de prijzen voor geneesmiddelen lager uitgevallen door intensivering en uitbreiding van het preferentiebeleid. Wel was er een stijging van de aantallen uitgiftes. Ondanks deze volumestijging zijn de uitgaven voor farmaceutische zorg niet gestegen.
Vraag 56
Waarom wordt de onderschrijding van € 600 miljoen bij de geneesmiddelen als structureel aangenomen?
Antwoord 56
De raming van het geneesmiddelenkader (onderdeel Budgettair Kader Zorg) wordt gemaakt op basis van trends van afgelopen jaren. Bij het opmaken van het VWS-jaarverslag 2012 bleek dat de uitgaven ten laste van het geneesmiddelenkader in 2012 nog lager waren dan eerder verwacht bij de behandeling van de begroting 2013 van VWS (TK 33400 XVI, nr. 12). De in het jaarverslag 2012 en eerste suppletoire begroting 2013 vermelde oorzaken geven geen aanleiding te veronderstellen dat het om een incidenteel effect gaat. De verwachting is dat het prijsniveau van onder andere generieke geneesmiddelen is gestabiliseerd. Daarnaast is de verwachting dat er druk op de prijzen van geneesmiddelen blijft door de werking van de Wet Geneesmiddelen Prijzen (WGP) en het inkoopbeleid van zorgverzekeraars.
http://www.zorgvisie.nl/Personeel/Nieuws/2013/6/Eerste-lijn-krijgt-nieuwe-bracheorganisatie-1292756W/
De Landelijke Vereniging Georganiseerde eerste lijn (LVG), de Landelijke Organisatie voor Ketenzorg (LOK) en de Vereniging Huisartsenposten Nederland (VHN) gaan op 1 januari op in een nieuwe brancheorganisatie. De komende maanden worden de plannen voor de nieuwe vereniging uitgewerkt. Een definitief besluit over de opzet en de inrichting van de nieuwe organisatie volgt in november 2013. Meer slagkracht, deskundigheid en vernieuwing wordt de opdracht van de fusiepartners. Volgens Martin Bontje van VHN spreekt het voor zich ‘dat de huisartsenzorg een centrale rol speelt in de brede regionale eerstelijnsorganisaties.’
Verschillende koepels
De landelijke ondersteuning van de eerste lijn gebeurt op dit moment vanuit de verschillende koepels. De LVG ondersteunt gezondheidscentra, zorggroepen, eerstelijns diagnostische centra en regionale ondersteuningsstructuren (ROS). De VHN vertegenwoordigt huisartsenposten en samen met onder andere de Landelijke Huisartsen Vereniging bundelen zij zorggroepen voor chronische zorg.
Geen blauwdruk
‘De activiteiten van de verschillende verenigingen overlappen elkaar steeds meer, alle reden om met elkaar één brancheorganisatie te vormen’, aldus Ella Vogelaar, voorzitter van LVG. ‘We gaan uit van lokaal maatwerk en niet van een landelijke blauwdruk. Vernieuwing en goede zorg in de buurt komt in de regio tot stand. Samenwerking met gemeenten wordt daarbij steeds belangrijker.’
---Tja. Waar is de KNMP? Bij de Agenda voor de Zorg er ook al niet bij en nu bij deze nieuwe Koepel ook al niet?
Preferent beleid van de KNMP zelf roept nu toch wel heel veel vragen op. In ieder geval bij niet-leden.
Kan iemand de leden van die KNMP wakker maken?
Verzekeraars zijn alleen geinteresseerd in hun eigen winst.
Verzekeraars zijn niet geinteresseerd in innovatie of kwaliteit.
Kleine klinieken krijgen vanaf volgend jaar geen contract meer van Achmea. De grootste zorgverzekeraar gaat een omzetgrens van € 150.000 per jaar hanteren.
Achmea doet dit uit ‘bedrijfseconomisch perspectief'.
Andere verzekeraars
Klinieken vrezen intussen dat de andere zorgverzekeraars het voorbeeld van Achmea zullen volgen. Dat zou voor de kleine aanbieders mogelijk de doodsteek betekenen, omdat ze dan alleen nog kunnen declareren bij de hoofdverzekeraar en de andere inkomsten wegvallen. Die vrees is vooralsnog niet terecht. De andere verzekeraars melden desgevraagd geen vaste omzetgrens te hanteren en dat voor 2014 ook niet van plan te zijn.
Het is onduidelijk hoeveel klinieken straks niet meer in aanmerking komen voor een Achmea-contract. Volgens de laatste cijfers van de Nederlandse Zorgautoriteit zijn er dit jaar 288 klinieken met een contract met tenminste één verzekeraar. De gemiddelde omzet per kliniek was in 2010 €2 mln, maar veel zitten daar onder.
Overgangsjaar
Klinieken die al een contract hebben en minder dan €150.000 per jaar bij Achmea declareren, wordt een overgangsjaar gegund. Zij hebben tot 2015 ‘om zich te richten op een situatie zonder overeenkomst’.
---Zo met de ZBC's, zo met de apotheken?
Dat gaat weer goud geld,kosten
Consultant A Klink aan het woord. Zo over de zorg, zo ook over de pensioenen. Op hoop van zegen. Op 11.50 minuten van het gesprek: 'er is geen levensverwachting'.
Aansluiten bij het pensioenfonds van de huisartsen is de rationele keuze. Beste pensioenfonds van Nederland.
Luister naar A Klink dat dat niet zal gebeuren. 16.33 min: een zorgverlener gaat niet iets anders doen als er wat wegvalt door beleid: supply en demand. Capaciteit afbouwen zal wonderen doen voor de kosten in de zorg.
Curatieve zorg is geen probleem, maar zal toch moeten worden aangepakt om volume effect om te buigen: minder zorgverleners. Hier spreekt de architect van het zorgstelsel. Consultant van Bootz&Co. VWS luistert naar Klink. Zorgverleners houden zichzelf aan het werk. Dat kan alleen maar worden gestopt door ze op te heffen.
En dat zal het pensioenfonds gaan voelen. Dan zal je zeker moeten gaan samengaan met het sterkte pensioenfonds in Nederland. Gaat het BPOA zichzelf overbodig maken?
Was helaas verhinderd!
Blijf op de hoogte
Wilt u altijd op de hoogte blijven van de laatste veranderingen en nieuws over Farma-actueel? Vraag de nieuwsbrief aan door uw e-mailadres hieronder in te vullen.