Ons laatste Nieuws


Bekijk alle nieuwsberichten op farmaactueel.nl 


10 feb

Lichte toename aantal apotheken

Op 1 januari 2012 telde Nederland 1997 openbare apotheken. Er zijn vorig jaar 41 nieuwe apotheken bijgekomen, terwijl er 24 sloten. Deze lichte stijging van het aantal apotheken blijft echter achter bij de toename van het geneesmiddelgebruik. (SFK)

Het aantal apotheekvestigingen nam in 2011 per saldo met zeventien toe, nadat het aantal apotheken in 2010 nagenoeg gelijk was gebleven. Dit komt neer op een toename van 0,8%. Gerelateerd aan het toename van het geneesmiddelgebruik is deze toename beperkt. De hoeveelheid verstrekte geneesmiddelen per apotheek, uitgedrukt in standaarddagdoseringen (DDD), steeg namelijk met 3,5%. Verstrekte de gemiddelde apotheek in 2010 zo’n 3,81 miljoen DDD’s, in 2011 is dat gestegen naar 3,95 miljoen DDD’s, een stijging van 3,5%. Deze stijging van het aantal verstrekte DDD’s per apotheek was groter dan in de jaren daarvoor. 

Openingen en sluitingen

Tegenover de 41 apotheken die in 2011 hun deuren openden, stonden 24 apotheken die definitief dicht gingen. De ontwikkelingen in het aantal apotheken dat zich richt op een specifieke vorm van dienstverlening – zoals poliklinische- en dienstapotheken – is vergelijkbaar met het jaar daarvoor. Onder de 41 nieuwe vestigingen in 2011 bevonden zich zes poliklinische apotheken. Dit is aanzienlijk minder dan de veertien poliklinische apotheken die in 2009 hun deuren openden. De behoefte aan dienstapotheken lijkt te zijn vervuld, want evenals in 2010 bleef het aantal dienstapotheken ongewijzigd. Het aantal apotheken dat in 2011 definitief dicht ging is met 24 lichtelijk lager dan de jaren ervoor toen van achtereenvolgens 28, 29 en 31 apotheken de deuren voorgoed op slot gingen. 

Ketens en formules

Het aandeel van apotheken in eigendom van een keten in het totaal aantal openbare apotheekvestigingen bedroeg in 2011 31%. Gemeten naar apotheekvestigingen die in bezit zijn van een keten is Mediq de grootste. Dit bedrijf heeft zo’n 220 apotheken in eigendom. Daarnaast voeren ruim twintig zelfstandige apothekers als franchisenemer de Mediq-formule. De in 2010 gefuseerde ketens van Escura Apotheken en LLOYDS Apotheken vormen met 120 apotheken in eigendom en 40 franchisenemers de tweede apotheekketen van Nederland. Eind 2011 werd bekend gemaakt dat beide ketens, onderdeel van groothandel Brocacef Holding, in 2012 verdergaan onder de naam BENU. Alliance Healthcare is in 2011 qua omvang met 74 apotheken in eigendom de derde keten. Deze apotheken zijn in het straatbeeld als Kringapotheek herkenbaar, net zoals de zelfstandige apotheken die bij Alliance Healthcare zijn aangesloten. In totaal maken zo’n 260 apotheken gebruik van de Kring-formule. Daarnaast heeft Alliance Healthcare het internationale Boots apotheekconcept in Nederland verdubbeld van 9 naar 18 vestigingen. Tot slot nemen ruim 300 zelfstandige apotheken deel aan de Service apotheek formule.

In totaal is circa 55% van alle apotheken aangesloten bij een keten of een formule. De grote ketens Mediq, BENU en Alliance Healthcare zijn, samen met kleinere apotheekketens Medsen Apotheek (42  apotheken), Thio Pharma (25), Zorggroep Almere (15) en SAL apotheken (11), aangesloten bij de ASKA, Associatie van Ketenapotheken.

Figuur 1: Ontwikkeling van het aantal openbare apotheken, 2003 – 2011

2012-06-f1 

Na een stagnatie in 2010 nam het aantal apotheken in 2011 licht toe.

Bron: Stichting Farmaceutische Kengetallen

henricop 10-02-2012 18:39
Deze berichten worden ook bij zorgverzekeraars met argusogen gelezen. Titreren 2011 van VWS NZA is wederom mislukt, in 2012 doen we het zelf.
KNMP vergeet te melden dat de nieuwe nationale apothekerssport nieuwe apotheek vestigen bij een ketenapotheek
leidt tot sluiting van die ketenapotheek met enigszins vertraagde afgifte.

Verder is het goed de zorgverzekeraars die hier meelezen te melden dat vanaf 1 april onze pensioenen met 7% gekort worden. Zal in tarieven moeten worden terugverdiend.
Waarvan akte.
ANH JANSEN 10-02-2012 16:35
SFK/Leon Tinke heeft in de cijfers niet meegenomen de autonome groei van het aantal inwoners in Nederland. Dat is in 1 jaar tijd met 122.000 personen gestegen. Norm apotheek heeft een 8.000 patiënten. Bijna 16 apotheken kunnen er dan bij zijn gekomen om die groei op te vangen.

In 2011 zijn er 17 apotheken bijgekomen.

Waar hebben we het dus over?

KNMP komt met richtlijnen. LHV komt met richtlijnen. Orde komt met richtlijnen. Groei in DDD's zijn daarmee verklaarbaar. Vergrijzing komt erbij.

Voordat SFK/Leon Tinke dit soort berichten de wereld in stuurt dient hij toch eens na te denken over de reden van introductie van marktwerking en concurrentie in de zorg: dat is om lagere prijzen te bereiken tegen hogere kwaliteit.

Aan de kwaliteit van de persberichten van SFK/Leon Tinke valt heel wat af te dingen.

Maar de timing is weer perfect. Elfde prestatie? Extra modules?

We kunnen het op onze buik schrijven.
ANH JANSEN 10-02-2012 16:22
367 ondertekeningen
Manifest Farmaceutische Zorg
Vijftien zelfstandige openbare apothekers en een adviseur hebben een manifest opgesteld voor de toekomst van de farmaceutische zorg in Nederland. Steun dit manifest en vergroot daarmee de draagkracht bij politiek, zorgverzekeraars en patiënten.

PETITIE

Wij
Openbare apothekers in Nederland
constateren
Volledige tekst op http://www.farmaactueel.nl/Downloads/Manifest.doc
Samenvatting
1. Farmaceutische zorg en distributie kunnen niet van elkaar worden gescheiden.
2. Eén bronapotheker als beheerder van het medicatiedossier.
3. Richtlijnen, vastgesteld door beroepsgroep,ondersteund door patiënten/zorgverzekeraars zijn de basis voor farmaceutische zorg.
4. Farmaceutische zorg voor chronische patiënten in abonnementsvorm mogelijk.
5. Apotheker (mede)verantwoordelijk voor budget farmaceutische zorg.
6. Efficiënt primair proces dient farmaceutische zorg en creëert tijd en budget voor innovatie.
7. Apothekers nemen initiatief voor samenwerking met andere zorgverleners.
8. Verkoop van drogisterijproducten is verspilling van hoogopgeleide apothekers.
9. Lokaal/regionaal moeten apothekers zelf hun marketing verzorgen.
10. Apotheker is de geneesmiddeldeskundige en blijft dat door scholing en nascholing.
en verzoeken
Een goede patiëntgerichte farmaceutische zorg in Nederland conform dit manifest
Martin Favié, apotheker
Hans Hof, adviseur
Arjan van Nistelrooy, apotheker
Eva Siedenburg, apotheker
Paul van Bakel,apotheker
Raymond Kolman, apotheker
Adrienne van Strien, apotheker
Jan Andeweg, apotheker
Frans v.d. Leemputte, apotheker
Frits Offerman, apotheker
Frank Bruggeman, apotheker
Job Boiten, apotheker
Chris Sindhunata, apotheker
Nienke Kuitert, apotheker
Diederik Bolhuis, apotheker

---Timing van SFK/Leon Tinke is weer perfect. Per apotheek meer omzet. Het gaat dus goed! Indiening van de petitie blijft dan ook achterwege......?

Blijf op de hoogte

Wilt u altijd op de hoogte blijven van de laatste veranderingen en nieuws over Farma-actueel? Vraag de nieuwsbrief aan door uw e-mailadres hieronder in te vullen.