Ons laatste Nieuws


Bekijk alle nieuwsberichten op farmaactueel.nl 


05 okt

KNMP-voorzitter Jan Smits: ‘We staan er niet goed voor’

Apothekers kunnen een enorme gezondheidswinst boeken maar zorgverzekeraars weigeren dit in te zien. Dat stelde KNMP-voorzitter Jan Smits in zijn jaarrede op het KNMP-Congres. Hij roept zorgverzekeraars op een einde te maken aan de ongezonde omstandigheden in de apothekersbranche. “Er is veel onrust onder apothekers.” (PW)
Apothekers kunnen een enorme gezondheidswinst boeken maar zorgverzekeraars weigeren dit in te zien. Dat stelde KNMP-voorzitter Jan Smits in zijn jaarrede op het KNMP-Congres. Hij roept zorgverzekeraars op een einde te maken aan de ongezonde omstandigheden in de apothekersbranche. “Er is veel onrust onder apothekers.” (PW)
Meijer Apeldoorn 08-10-2012 12:12
Smits denkt nog steeds dat je eerst wat moet bieden voordat je wat kunt vragen.
In de huidige situatie, waarbij bij een groot aantal geneesmiddelen, gedwongen onder kostprijs worden geleverd is dat totale onzin.
Eerst de al ontstane schade repareren, en pas daarna kijken of het beter cq goedkoper kan plus uiteraard het daaraan hangende prijskaartje.
Het aloude adagium: tijd is geld, geldt ook nog steeds voor de Farmacie.
ANH JANSEN 06-10-2012 12:44
Verzekeraars betalen voor een MRT het nul-tarief, een 40 euro per MRT of 65 euro voor arts en apotheker samen, waarbij de handtekening van de arts nodig is voor de declaratie. Een goed uitgevoerde MRT vergt 2.5 uur; gesprek intake patient, beoordeling, bespreking met arts, bespreking met patient, evaluatie, verslaglegging. En bij de 65 euro verzekeraar de tijd van de onderhandelingen met de arts; hoe duur is die handtekening?

Het uit wandelen nemen van een verpleeghuis/verzorgingshuis bewoner levert 50 euro per uur op.

De cursus voor het begeleiden van ouderen moet nog worden bedacht. Nu is het zaak de telgang aan te houden: links, rechts, links, rechts. En hard hoeft het niet te gaan; er wordt per uur betaalt, onafhankelijk van het aantal afgelegde meters.

Waarom 3.000 euro betalen voor een verdienmodel van 25 euro per uur als je ook 50 euro per uur kan verdienen met het op een lopende band zetten van een oudere? TV aan, CD-tje erin, ventilator aan en de virtuele wandeling kan beginnen.

MRT voor de doelgroep wordt niet vergoed. Dat is het krankzinnige van de MRT prestatie. MRT is zuiver bedacht omdat het een afgebakende prestatie is. 1x per jaar je bed opschudden; hoe zinvol is dat?

Ook nu weer iemand ontslagen uit ziekenhuis zonder enige medicatie mee te krijgen, maar met totaal gewijzigde lijst; los het maar op. En dat is nu juist de zorg die openbare apotheken leveren. Is niet te beschrijven.

MRT voor die patient was totaal zinloos geweest. Dat is de reden waarom ZV deze prestatie om niet inkopen. KNMP kan beter de THS en TU en DU aanmerkelijk verhogen met verplichting daar werk van te maken. En vast bedrag voor LSP/EPD per apotheek; kosten voor rekening van ZV los van THS e.d. tarief. Nu 1 cent per wmg regel? Belachelijk!
J. Mulder 06-10-2012 00:24
Ik kan henricop geruststellen. Geen enkele arts in NL heeft een contract met de ZV om medicatiereviews te geven. De ZV eisen hiervoor een opleiding, die alleen door apothekers is te volgen, 3.000 euro kost en al jaren is volgeboekt.
adiyaman 05-10-2012 23:15
Ik ben dezer dagen op een internationaal congres voor farmaceuten en zeer gerespecteerde wetenschappers houden dezer dagen hun presentaties over de laatste inzichten over het vak. Ik lees hier dat op het KNMP congres de voorzitter van de KNMP heeft gemeld dat apothekers in discussie moeten gaan over de randvoorwaarden, maar naar mijn informatie die ik van de Nederlandse inspectie IGZ heb zijn deze randvoorwaarden al bepaald in Nederland waartoe de IGZ toetsingsinstrumenten heb. Indien het zo is dat apothekers over deze randvoorwaarden moeten onderhandelen en in discussie moeten gaan met verzekeraars van patienten dan sta ik 100% achter wat hetgeen de heer Jan Smit heeft uitgedragen. Daar mag geen misverstand over bestaan. Ook is hier een posterpresentatie van een keten Mediq die zegt dat zij middels medicationreviews de zorg naar een next level heeft gebracht. Hieruit kan ik concluderen dat Mediq in ieder geval niets begrijpt van zorgverlening. Zij dienen terug te gaan naar de collegebanken of hun huiswerk beter te doen. Voor een dubbeltje op de eerste rij willen kan natuurlijk niet. Interventies door apothekers in medicatie van patienten bestaat uit vier categorieen en de hoogste categorie is dat van de medicatiereviews, waarbij er onderscheid gemaakt wordt in 3 types van medicatiereviews. Dus de zorgverkopers van Mediq dienen eerst hun huiswerk te doen voordat ze in de handel gaan over zorg. Met andere woorden Mediq dient niet de kat in de zak te verkopen aan patienten via onderhandse afspraken met zorgverzekeraars.
Opmerkelijk genoeg was inspecteur dhr. Nico Kijlstra ook op dit congres en het is vreemd te moeten vernemen dat de IGZ oogluikend deze vorm van fraude gedoogd. Weer een bewijs van een feit dat gedereguleerde regulatie van de farmacie in Nederland niet functioneert!
ANH JANSEN 05-10-2012 19:39
Grijze mix en grijze cellen. De Adviseurs en consultants weten daar wel raad mee: dat is hun verdienmodel. KPMG/Plexus als voorbeeld: Marc Berg over de NHS

Openen Sluiten Beantwoorden GeretweetRetweeten Verwijderen Toegevoegd aan favorietenToevoegen aan favorieten

12u marc berg ‏@bergmarcnl

#NHS #markt ... waar we in NL vaak een grijze mix maken van markt en overheidssturing, doen ze dat in de NHS scherper. Kunnen we van leren.

Openen Sluiten Beantwoorden GeretweetRetweeten
Verwijderen
Toegevoegd aan favorietenToevoegen aan favorieten

12u marc berg ‏@bergmarcnl
Hoe de NHS goede marktprincipes toch weet te vinden als nodig. Failing hospitals should be taken over and not merged http://www.bmj.com/content/345/bmj.e6601

---Marc Berg was en is voorstander van het Zorgstelsel 2006, systeemmodel. De man is er rijk mee geworden. Kijkt nu naar de NHS hoe het beter kan.

Laat de KNMP eens langs gaan bij Marc Berg. KPMG! W Bos!

Stoppen met zeuren. Stoppen met zagen. Stoppen met Klagen.
ANH JANSEN 05-10-2012 18:47
Wat dus helemaal niet gaat helpen zijn dit soort collegae:

Linkedin.

discussies plaatsen.

Joost K.
Schippers: arts moet diagnose op recept schrijven pw.nl
Minister Schippers (Volksgezondheid) vindt dat artsen hun diagnoses op hun recept moeten schrijven. Op die manier krijgen apothekers beter inzicht in de aandoening van hun patiënt en zijn ze in staat hun medicatie daarop af te...

1 dag geleden
Weergavescherm sluiten
.Interessant CommentaarVolgen Markeren
Markeren als ongepastMeer
Koppeling delen 2 commentaren

Joep V.
Joep V. • dat is toch al een wettelijke verplichting sinds dit jaar.
6 uur geleden .
Wim SCJM V.
Wim SCJM V. • Behalve collega Kortekaas, ziet niemand iets in de verplichting van indicatie op recept. Het gaat niet om de indicatie maar om de patient en zijn recept. De indicatie is maar een klein facet van de patient en een nog kleiner deel van de beweegreden(en) van voorschrijven. Dus een verwaarloosbaar kwaliteitsvoordeel, dat alleen maar irritaties oproept bij de voorschrijvers.
4 uur geleden .

-----

Waarom indicatie op recept? Diagnose op recept? Wat moet een apothekers daar nou mee? Hij moet toch alleen maar het doosjes voor de laagste prijs schuiven of uit de muur doen trekken na afgeven van smsje?

Tja, waarom was dat nou ook alweer?

En waarom hebben die artsen daar nu zoveel moeite mee?

Benoem W vd P maar als voorzitter van de KNMP.
ANH JANSEN 05-10-2012 18:28
Correct. En daarom is de KNMP geadviseerd om niet in te gaan op 'prestatie bekostiging" Nederlandse stijl omdat je in de context van het zorgstelsel de tegenpartij zo min mogelijk knoppen moet geven om aan te draaien.

Helaas tegen dovemans/autistische oren geschreven, gezegd en gesproken. De gevolgen zijn evident.

De KNMP moet dan ook iedere medewerking stoppen met ieder initiatief van de zijde van VWS en Zn/ZN-leden zonder dat er een harde financiering per product is gevoegd. Opgelegd door de toezichthouder/meester; de NZa. Dan mag het weer wel! En zwart op wit. Dat ook weer wel gezien het verleden van de ambtenaren.

Hoe vaak stoot een Oempa Loempa zich tegen dezelfde steen?
Meijer Apeldoorn 05-10-2012 16:58
De KNMP mag wel degelijk over zorg onderhandelen en dus over geld.
Zonder geld geen zorg, heel simpel.
henricop 05-10-2012 15:40
Nog een misrekening:
Medicatiereviews mogen ook door artsen gedaan worden. KNMP heeft verzuimd dit een apothekertaak te houden.
Huisartsen hebben er van zorgverzekeraars geld voor gekregen.

Blijf op de hoogte

Wilt u altijd op de hoogte blijven van de laatste veranderingen en nieuws over Farma-actueel? Vraag de nieuwsbrief aan door uw e-mailadres hieronder in te vullen.