Ons laatste Nieuws


Bekijk alle nieuwsberichten op farmaactueel.nl 


07 jun

KNMP teleurgesteld over uitspraak Menzis vs Apotheek Breskens

De KNMP is teleurgesteld over het besluit van het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) dat een Zeeuwse apotheek over aanmerkelijke marktmacht beschikt voor de levering van op recept verkrijgbare medicijnen. (KNMP)

 

Het ging namelijk niet, zoals het CBb suggereert, om een apotheker die geen voordelige medicijnen wilde verstrekken. De betreffende apotheker wilde juist wél tegen transparante en lage prijzen medicijnen afleveren. De apotheker had de zorgverzekeraar daartoe een aanbod gedaan. De zorgverzekeraar weigerde dit aanbod waarna er een lange procedure volgde. Het betrof overigens een zorgverzekeraar met een relatief klein aantal patiënten in de regio. Het feit dat de apotheker voor slechts een paar procent van zijn patiënten aan de voorwaarden van de betreffende zorgverzekeraar moest voldoen, was voor hem niet haalbaar.

De KNMP vindt het opmerkelijk dat het CBb de twee eerdere uitspraken van de voorzieningenrechter van dit zelfde college niet volgt. De voorzieningenrechter schorste namelijk het besluit van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) dat de apotheker contracten met de zorgverzekeraar moést sluiten.

Het gaat nu uiteraard om één uitspraak in één zaak. De KNMP wijst er op dat de uitspraak mogelijk gevolgen kan hebben voor andere apothekers en andere zorgverleners, zoals (apotheekhoudende) huisartsen, ziekenhuizen, fysiotherapeuten en tandartsen, met name in de landelijke gebieden in Nederland.

Eerder dit jaar constateerde de KNMP in haar eigen onderzoek onder ruim 400 leden, ‘Veranderingen in de farmaceutische zorg: de gevolgen in beeld’, dat met zorgverzekeraars niet of nauwelijks te onderhandelen valt. Tevens kwam in dit onderzoek naar voren hoe groot de regionale marktmacht van zorgverzekeraars is. In sommige regio’s is zelfs 80% van de patiënten verzekerd bij één zorgverzekeraar.

Het feit dat apothekers en zorgverzekeraars momenteel tegenover elkaar staan, laat zien hoe moeilijk de dit kalenderjaar ingevoerde marktwerking in de apothekersbranche is.

Het is de hoogste tijd dat er alternatieven worden gevonden en besproken om tot goede overeenkomsten te komen voor optimale farmaceutische zorg aan de patiënt. De KNMP maakt zich daarvoor sterk in gesprekken met zorgverzekeraars en andere belanghebbenden.

Meijer Apeldoorn 09-06-2012 00:07
Achmea heeft na de overname van de Friesland een marktaandeel in die provincie van meer dan 90%!
Toch is er volgens de Nza geen sprake van een monopoliepositie.
Recht kan dus ook krom zijn en omgekeerd.
Overigens wil Achmea, die uiteraard ook 90% van de rekeningen betaald, tegen de wil van de verzekerden meteen een ziekenhuis sluiten.
Uiteraard is hier geen sprake van machtspolitiek, maar gebeurt eea uitsluitend uit kwaliteitsoverwegingen.





ANH JANSEN 07-06-2012 22:45
De KNMP moet niet zo zeuren. Dit was voorzien, voorspelt en geheel volgens WMG en jurisprudentie. Rechter van CBb maakt gehakt van JvDalen's verweer. En terecht. De KNMP zit aan een dood paard te trekken. De KNMP heeft zelf de troeven in handen en weigert ze uit te spelen. Zuiver eigen belang.

Waarom blijft de KNMP weigeren om in te grijpen in situatie per 2012. Totaal ander paard. Nog levend. Vrije prijzen farmacie 2012 heeft volgens NZa betrekking op de dienstverlening van apotheken en niet op de geneesmiddelenprijzen. Dat is zaak van GMT VWS en de verzekeraars. Toch zijn er enkele zeer grote verzekeraars die de prijzen van geneesmiddelen hebben meegenomen in vrije prijzen festival. Achmea en VGZ Coop. Bevriezen van prijzen: prijsstijgingen ten laste van apotheken, prijsdalingen voor de verzekeraars. Mag niet zegt de NZa. VWS GMT zwijgt. De KNMP is de enige die in staat is door te dringen tot VWS GMT. Waarom weigert de KNMP dit?

En natuurlijk preferentie, onder couvert, IDEA, lpg en wat al niet. Allemaal mogelijk gemaakt door de KNMP zelf! De KNMP heeft een ton boter op het hoofd. Zonder Z-index KNMP is er geen prijsbevriezing, geen preferentie beleid, geen couvert en geen Claw Back! Verzekeraars komen dan met eigen prijslijsten die moeten worden waargemaakt door de leveranciers en de verzekeraars zelf. Dan is het gedaan met het afwentelen van risico's en moeten verzekeraars kostendekkende tarieven betalen voor de dienstverlening van apotheken. Prestatie bekostiging zoals het hoort.

Waarom weigert de KNMP de Z-index (uitsluitend de prijsinformatie!!!) af te schaffen? Koppel de medicatie bewaking aan de verzekeraars prijslijsten en de wereld wordt totaal anders. De KNMP snapt dit ook wel, maar weigert omdat zij zelf financieel belang heeft bij handhaving! Eigen belang ten koste van het algemeen belang!

De alternatieven liggen voor het oprapen. De KNMP zet de leden op het verkeerde been en ook de niet-leden lijden daar onder.

Blijf op de hoogte

Wilt u altijd op de hoogte blijven van de laatste veranderingen en nieuws over Farma-actueel? Vraag de nieuwsbrief aan door uw e-mailadres hieronder in te vullen.