Ons laatste Nieuws


Bekijk alle nieuwsberichten op farmaactueel.nl 


05 sep

KNMP: Maak einde aan afleveren met verlies

De KNMP roept zorgverzekeraars en zorgmakelaars op situaties te beëindigen waarin apotheken medicijnen met verlies aan hun patiënten moeten afleveren.

 
Klik hier met de rechtermuisknop om afbeeldingen te downloaden. Om uw privacy te beschermen, is het automatisch downloaden van deze afbeelding van internet verhinderd.
Kleine lettertjes
De laatste weken regent het bij de KNMP klachten van apothekers die melden dat zij moeten toeleggen op de prijs van medicijnen. Het gaat in totaal om honderden artikelen. Een aantal zorgverzekeraars hanteert op grond van de ‘kleine lettertjes’ in contracten met apotheken een maximum vergoedingsprijs die is gebaseerd op het prijspeil van oktober of november 2011, terwijl de werkelijke prijs van deze medicijnen inmiddels is gestegen.
Klik hier met de rechtermuisknop om afbeeldingen te downloaden. Om uw privacy te beschermen, is het automatisch downloaden van deze afbeelding van internet verhinderd.
Onhoudbare situatie voor apothekers
Apotheken hebben hier geen invloed op en moeten daardoor per verstrekking soms honderden euro’s uit eigen zak betalen. Deze kostenpost kan per apotheek op jaarbasis oplopen tot duizenden euro’s of zelfs meer dan tienduizenden euro’s. Er zijn gevallen waarin een apotheek maandelijks vijfhonderd euro moet toeleggen op een verstrekt medicijn aan één patiënt.
Voorzitter Jan Smits van de KNMP heeft deze problematiek inmiddels ook aangekaart bij het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. ‘Het is voor veel apothekers een onhoudbare zaak. Je kunt niet eindeloos medicijnen onder kostprijs afleveren. Dat gaat ten koste van je beroepsuitoefening. Uiteindelijk zijn de patiënten daarvan de dupe. Apothekers kunnen dan immers niet meer de zorg leveren die patiënten nodig hebben’, aldus Smits.
Klik hier met de rechtermuisknop om afbeeldingen te downloaden. Om uw privacy te beschermen, is het automatisch downloaden van deze afbeelding van internet verhinderd.
Meldactie KNMP
De KNMP vraagt apothekers hun praktijksituaties te melden. "We willen in kaart brengen hoe zwaar de problematiek is", aldus Smits. "En we willen voorkómen dat er volgend jaar weer dergelijke onredelijkheid ontstaat. Als KNMP gaan wij niet over de onderhandelingen tussen apothekers en zorgverzekeraars. Maar we hebben wel de taak misstanden aan de kaak te stellen. In het belang van de apothekers en van de patiënten".
medicijnman 09-09-2012 23:09
Fijn dat de KNMP eindelijk iets probeert te doen aan deze toestanden. Echter vroeger toen de spillagevergoeding was geschrapt moest je ook vaak met verlies afleveren, b.v. 1 pil werd voorgeschreven van een zeer duur medicijn dat vrijwel nooit gaat, de kleinste verpakking besteld en in rekening gebracht. Patient dient een klacht in bij de KNMP want hij wil slechts 1 tablet betalen, KNMP geeft de patient gelijk en de apotheker kan de rest van het afgeleverde medicijn (notabene tijdens nachtdienst!!!) dankzij de KNMP zelf betalen. Wat een oliedomme beroepsvereniging!
Harry 08-09-2012 20:56
Aanvulling: Denkt u alstublieft niet, dat het regeringsprogram door de VVD of de bankiers zelf betaald wordt. Oh nee.
Dat gebeurt via de staatsbegroting, die praktisch geheel gefinancierd wordt door de belastingbetaler, waarbij de staatsschulden worden voorgefinancierd door het failliete (centrale) bankwezen ("too big to fail"), die hun kapitalen uiteindelijk via de belastingen met woekerwinsten terughalen.

Om over na te denken:
-Bent u voor de Euro? Oh ja?
-Dan bent u dus ook voor EU-belastingen? Ja?
-Waar, denkt u, dat uw belastinggelden heengaan? Naar de failliete PIIGS-landen? Helaas, die glijden rechtstreeks in de zakken van de centrale banken, het IMF en de Wereldbank.
Harry 08-09-2012 20:26
Collectivistische partijen die over vrije markt praten hebben het niet over een vrije markt, maar over centrale planning Sovjet stijl.

De Sovjet Unie is reeds verleden tijd, maar men is in het Westen hard bezig aan een reveil van het communisme.

Collectivistische partijen zijn in elk geval VVD, SP, CDA, PvdA, PVV, Groen-links en D666.

Merk op: de VVD werd destijds opgericht door de ex-socialist en corporatist PJ Oud. Oud was internationalist en vrijmetselaar (een geheim genootschap).

Deze partij financiert het eigen collectivistische program tegelijk met dat van elke andere collectivistische coalitie-partij. Zij is een voorpost van het grootkapitaal en de bankierswereld.

De VVD is dan ook een wolf in schaapskleren.

De overheid is het probleem, niet de oplossing.

De enige echte liberale partij is de Libertarische Partij Lijst 14, de enige partij voor individuele autonomie en verantwoordelijkheid.
Stem daarom op mij, no. 40 van Lijst 14.
Meijer Apeldoorn 08-09-2012 10:09
Zorgverzekeraars verzekeren met winst, de schade die ontstaat doordat wij zorg nodig hebben.
Schadeverzekeraars met winstoogmerk.
ANH JANSEN 07-09-2012 12:39
De Poll op deze site laat zien dat er geen hoop meer is.

Meer dan 60% stemt voor de eigen ondergang. D66, CDA en VVD vinden het prima zoals de gang van zaken nu gaan bij de apotheken nederland. Dus stemmen apothekers op die partijen. Of gaat het allemaal zo goed bij die apothekers?

Signaal dat door deze Poll wordt gegeven is hoe dan ook fataal.

Enige verandering die mogelijk is kan worden teweeggebracht door PvdA en SP. Die partijen willen de macht van de verzekeraars terugbrengen of helemaal opheffen.

Of geloven de apothekers zelf in het frame van de verzekeraars? Zonder verzekeraars is zorg niet mogelijk?
ANH JANSEN 07-09-2012 12:30
De KNMP moet stoppen met zeuren en langs de kantlijn te lopen jammeren. Intrekken van de eigen Z-index prijslijst zal wonderen doen voor de extramurale farmacie. Verzekeraars moeten dan komen met een eigen prijslijst en die prijzen moeten door hen worden waargemaakt. Dat is wet en regelgeving. Zonder prijslijsten bieden de extramurale apotheken de middelen aan naar eigen prijzen aan de hand van de adviesprijzen van leveranciers. Dat is de vrije markt.

Geen claw back meer. Geen IDEA. Geen dagprijzen. Gewoon normale prijzen die recht doen aan logistieke kosten voor de distributie binnen de hele farmakolom en vergoedingen voor de dienstverlening die recht doen aan de werkzaamheden van de zorgverleners. Hoe moeilijk moet het zijn om de Z-index te doen intrekken. Het gejammer van de KNMP lost niets op. Zie de voorspellingen van Jan Smits eind 2011 voor 2012: overgangsjaar, geen veranderingen, alles blijft zoals het is. En zie de harde uitkomsten!

Laat de KNMP het verschil aan de leden en niet-leden van de KNMP uitbetalen. Oorzaak van alle ellende ligt bij de KNMP zelf.
ANH JANSEN 07-09-2012 12:25
http://www.benp.co.nl/2012/08/vereenvoudiging-van-de-contracten-met-zorgverzekeraars-voor-het-jaar-2013-is-noodzaak/

Resumé
Door de onoverzichtelijke en onvoorspelbare uitkomsten van de financiële resultaten van de Nederlandse openbare apotheek en de wildgroei in administratieve lasten is het dringend gewenst dat er een basiscontract komt waarin minimaal is opgenomen:

- een vaste prijs per preferent geneesmiddel, gebaseerd op de twee na (dus de derde) laagste prijs;
- een gemiddeld WMG-tarief per voorschrift dat toereikend is om de kosten van de apotheek tegen het prijsniveau van het jaar 2013 te dekken;
- maatschappelijk gebruikelijke kwaliteitseisen.

Op korte termijn zullen we vorenstaande uitgangspunten vastleggen in een basiscontract, aangevuld met zaken als de prijsstelling voor 1e, 2e en vervolguitgifte, het dossierhouderschap e.d.. De individuele apotheker kan hieraan de eigen specifieke wensen toevoegen, zoals de beloning voor aanvullende prestaties. Ons advies is om het basiscontract eventueel met eigen aanvullingen in het najaar van 2012 aan de zorgverzekeraars aan te bieden.

--Zal dit slagen? Sinds wanneer onderhandelen zorgverzekeraars in het algemeen en individueel in het bijzonder?

--De KNMP weet van het NZa standpunt dat prijsbevriezing in strijd is met wet en regelgeving en heeft de email in haar bezit: bellen naar VWS GMT en alles is opgelost!

Jean Hermans!
schuiringa 06-09-2012 23:45
Slavernij is: iemand voor je laten werken zonder daar voor te betalen.

Kees zwaan 06-09-2012 21:43
Opname apothekers in BIG register was destijds briljant idee:
Zorgrisico's afgedekt bij de apotheker als zorgverlener. Dagprijzen, weekprijzen, vorig jaar prijzen, meer zorgverlening(receptregels)afgedekt bij de apotheker als ondernemer.
Aangeboden contracten door 'verzekeraars'(?)zijn bij Wet vastgesteld als goed voor de verzekerde(niet de consument=patiënt).
De NPCF wordt zwaar gesponsord door VWS en zal zeker in deze tijd niet snel 'naar de baas happen'.
Wanneer wordt de verzekerde stemmer wakker?
Waarschijnlijk als het te laat is en dus zelf patiënt is.

Andere mogelijkheden?
Meijer Apeldoorn 06-09-2012 10:01
PS:
Het beeindigen van het lidmaatschap en het opzeggen van de taxe levert een aardige compensatie voor de verliesgevende producten.
Idea contract?
U betaalt voor de Zindex per receptregel. Voor Idea is de taxe volstrekt waardeloos, u betaalt desondanks gewoon, ook voor de Idea regel.
Nooit over nagedacht zeker. Aankaarten bij de KNMP, niet betalen voor Idea regels.
Scheelt in deze moeilijke tijden toch weer een beetje. Waarom zou de Z index buiten schot moeten blijven? Omdat dat de kurk is waarop de Alexanderstraat drijft?
Meijer Apeldoorn 06-09-2012 09:55
Beetje laat. Jaren en jaren heeft dezelfde KNMP middels het winap/ lna allerlei magistrale producten ontwikkeld die vanaf het begin niet kostendekkend te maken cq te leveren waren.
Het enige zinnige advies dat de KNMP kan geven is: verliesgevende producten niet afleveren.
Uit zorgoogpunt is dit volstrekt te rechtvaardigen. Immers elk verlies moet ergens worden gecompenseerd en gaat dus direct te koste van andere afleveringen en de bijbehorende zorg.
De ene patient moet dus boeten voor de verliesgevende aflevering aan een ander.
De tijd dat dit nog wel uit de marge kon worden betaald ligt ver achter ons.
Wellicht kunnen alle verliesgevende afleveringen via de Azivo/menzis apotheek, zolang die nog bestaat.
henricop 06-09-2012 06:57
En weer bemoeit de knmp zich met de contractering. Straks zit JzA in de cel tijdens het FIP congres.
Leuke is dat Achmea een 2 jarig contract heeft gesloten. Dus je zit al gauw aan nog een diepvries jaar vast.
Leuke is ook dat de KNMP Achmea steeds met de contracten helpt. Achmea speelt de vriend van de apothekers te zijn en KNMP en SFK helpen met dagprijzen, diepvriestaxe IDEA en andere zaken.

Door districtenstelsel is KNMP oncontroleerbaar geworden. Hoofdbestuur en directie zijn lekker ongecoordineerd aan het rotzooien en dat al zeker 6 jaar lang.
Stop de KNMP en verkoop de Alexanderstraat.

Blijf op de hoogte

Wilt u altijd op de hoogte blijven van de laatste veranderingen en nieuws over Farma-actueel? Vraag de nieuwsbrief aan door uw e-mailadres hieronder in te vullen.