Ons laatste Nieuws


Bekijk alle nieuwsberichten op farmaactueel.nl 


05 sep

Klachten en agressie aan de balie door geneesmiddelentekorten

Driekwart van de apothekersassistenten heeft dagelijks te maken met klachten van patiënten door geneesmiddelentekorten en door het preferentiebeleid van zorgverzekeraars. Een kwart krijgt zelfs te maken met agressie aan de balie, bijvoorbeeld wanneer geneesmiddelen als Thyrax of dexamfetamine niet beschikbaar zijn.

Driekwart van de apothekersassistenten heeft dagelijks te maken met klachten van patiënten door geneesmiddelentekorten en door het preferentiebeleid van zorgverzekeraars. Een kwart krijgt zelfs te maken met agressie aan de balie, bijvoorbeeld wanneer geneesmiddelen als Thyrax of dexamfetamine niet beschikbaar zijn. Dat blijkt uit een online peiling onder apothekersassistenten uitgevoerd door onderzoeksinstituut SIR Institute for Pharmacy Practice and Policy in opdracht van de KNMP.

De onvrede aan de balie uit zich in woord en gebaar, zo melden de apotheekmedewerkers in de peiling. ‘Een patiënt schreeuwt door de apotheek en slaat met de vuist op tafel: “Omdat de apotheker te zeikerig is om Thyrax te bestellen en alleen aan zijn eigen centen denkt, kan ik nu terug naar de internist....Ik gun jullie ook een ziekte”’, noteert één van de 325 respondenten uit het onderzoek. ‘Het feit dat je het als apothekersassistente altijd hebt gedaan. Ook al ben je met het leveren van de medicijnen afhankelijk van zoveel factoren als groothandel, fabrikant en verzekering. Mensen begrijpen het niet wanneer iets niet leverbaar is’, signaleert een ander.

 

Fysiek geweld

 

Er is ook sprake van fysiek geweld in de apotheek. ‘Dreigen, schreeuwen, schelden en spugen. Meerdere malen bijna handgemeen gehad. Gooien met spullen. Kapot maken van eigendom apotheek.’ En: ‘De levothyroxine die je letterlijk weer naar je hoofd gegooid krijgt, want men moet Thyrax.’

 

Tekorten

 

Cijfers van KNMP Farmanco leren dat de geneesmiddelentekorten naar verwachting in 2016 wederom zullen toenemen. In 2015 waren het er 625, maar in de eerste helft van dit jaar zijn er al 369 definitieve en tijdelijke tekorten genoteerd. Indien deze trend zich voortzet, komt de teller over dit jaar ruim boven de 700 uit.

  • Lees hier het rapport.
  • Zie hier de aantallen geneesmiddelentekorten.
schuiringa 07-09-2016 20:59
Wanneer gaan we staken.
Geef een signaal KNMP. Hier zijn wij niet voor op deze aarde.

Een apotheker is er voor :
Distributie geneesmiddelen etc
Controle van de arts.
Voorlichting patient, arts en anderen
ANH JANSEN 06-09-2016 13:48
http://www.eur.nl/esaa/masterclasses/professionals_in_de_zorg/professionals_in_de_zorg/

De Masterclass Professionals in de Zorg is ontwikkeld voor beslissers in de zorg, geschikt voor alle niveaus, zowel in curatieve zorg, langdurige zorg, eerste lijn als GGZ. Vooral geschikt voor mensen die zichzelf en/of hun omgeving willen veranderen maar daarvoor nu obstakels ondervinden.

Perfect voor al die apothekers dus. Kan de KNMP wat regelen voor de nascholingspunten? En 50 euro per uur is wat krap.
Marcel Canoy is zzp'er en rekent rustig 3850 euro voor 5 halve dagdelen. Wel met pauze en maaltijd!

Blijf op de hoogte

Wilt u altijd op de hoogte blijven van de laatste veranderingen en nieuws over Farma-actueel? Vraag de nieuwsbrief aan door uw e-mailadres hieronder in te vullen.