Ons laatste Nieuws


Bekijk alle nieuwsberichten op farmaactueel.nl 


24 jun

Huisartsen omarmen apotheker in hun team

Zes van de negen apothekers die tijdens het onderzoek van Anne Leendertse werkten in een huisartsenpraktijk blijven daar werken. Volgens de onderzoekster toont dit aan dat huisartsen behoefte hebben aan een apotheker die zich alleen richt op farmacotherapeutische zorg.

Zes van de negen apothekers die tijdens het onderzoek van Anne Leendertse werkten in een huisartsenpraktijk blijven daar werken. Volgens de onderzoekster toont dit aan dat huisartsen behoefte hebben aan een apotheker die zich alleen richt op farmacotherapeutische zorg.

schuiringa 27-06-2015 20:48
Ik blijf het een goed idee vinden.

Alleen: wanneer de zorgverzekeraars de macht hebben zal het mislukken.

Zorgverzekeraars zijn niet geinteresseerd in kwaliteit.
ANH JANSEN 25-06-2015 14:44
We zien het proefschrift in vertrouwen tegemoet. Waarde van dit onderzoek zal dan blijken; statistische onderbouwing? Financiële onderbouwing? Toegevoegde waarde? Financiering? Budgettair neutrale doorvoering? Financiert de sector dit uit het budget? Wie gaat dan wat doen? Continuïteit van levering afhankelijk van adviezen farmacotherapeuten? Niet afleveren/bezorgen/verstrekken tot na toestemming therapeut? Gaat niet werken en is onbetaalbaar.
De KNMP zal snel met een onderbouwd plan moeten komen, Deens model kan perfect als voorbeeld dienen; doelmatiger zorgverlening kan niet!Denen houden alles in 1 hand. Inclusief verstrekking medicijnen voor intensieve veeteelt e.d. Dus KNMP? Dus ZonMW
ANH JANSEN 25-06-2015 11:31
Bij ons is overname van het advies van de apotheker geen enkel probleem. De N=1 mededeling door Anne Leendertse dat het bij haar niet lukte is van geen waarde voor een evidence based onderzoek. Dit onderzoek lijkt nog meer te rammelen dan het HARM onderzoek.

De Denen doen het al jaren op hun manier voortreffelijk; zeer goede farmacotherapie, zeer doelmatige verstrekking van zorg en dat zonder dat de apothekers op de schoot zitten bij de voorschrijvende medici. Nergens voor nodig. Tenzij je graag koffie wil drinken met medici. Daar gaat blijkbaar 70% van de tijd aan op.

Hoe zit het met de continuÏteit van zorg bij een pittende farmacotherapeuten?
Meijer Apeldoorn 24-06-2015 22:33
Per 4 huisartsen 100.000 euro aan extra kosten.
Mag hopen dat er voor het "onderzoek" een nul meting is gedaan met betrekking tot doorverwijzingen, ziekenhuisopnames etc. Als de kosteneffectiviteit dan wordt aangetoond is er geen probleem. Zo niet zal dit uit het bestaande budget moeten komen, met alle gevolgen van dien.
Toch ergens wel raar dat huisartsen blijkbaar wel tot overleg en aanpassingen bereid zijn als er iemand deel uitmaakt van het "team" terwijl dat met de apotheker "next door" blijkbaar niet kan. Wellicht kan daar ook onderzoek naar worden gedaan
ANH JANSEN 24-06-2015 21:53
De Deense farmacotherapeutische apothekers besteden 100% van hun tijd aan farmacotherapie. Hun tijd wordt veel doelmatiger in gezet. In de NL situatie bij de arts op schoot is dat 30%. Wat doen die apothekers de rest van de tijd?

6 van de 9 mogen blijven. 1 jaar looptijd van het experiment. Wat valt er dan te concluderen?

Ga toch maar eens naar de Denen kijken hoe die dat sinds jaar en dag aanpakken en met zeer doelmatige resultaten.

Een studie reis naar Denemarken? 500 punten te verdienen?

Een beetje verzekeraar zou het wel weten. Nu de KNMP nog.
ANH JANSEN 24-06-2015 21:50
Prima. Het wiel dat in Denemarken al jaren draait blijkt ook in Nederland te draaien. Alleen hoe zit het met de continuïteit van de farmacotherapeutische zorg in de NL situatie? 1 pitters in een artsenpraktijk? Hoe gaat dat bij ziekte? Verlof? Vakantie? 200 uren nascholing? Sorry, gaat u voor de farmacotherapie maar naar de openbare apotheek of wacht tot onze therapeut terug is van weggeweest?

In Denemarken hebben de openbare apotheken, gemiddeld 18.000 patiënten groot, 4.000 tot 40.000, een aantal farmacotherapeuten in dienst, naast de recepteer, de all round en de logistieke apothekers. Geen probleem met continuïteit en goedkoper voor de verzekeraars.

Op naar Denemarken!

Blijf op de hoogte

Wilt u altijd op de hoogte blijven van de laatste veranderingen en nieuws over Farma-actueel? Vraag de nieuwsbrief aan door uw e-mailadres hieronder in te vullen.