Ons laatste Nieuws


Bekijk alle nieuwsberichten op farmaactueel.nl 


21 mrt

Hartmedicijn Digoxine niet beschikbaar

Vanaf deze week is het hartmedicatiemiddel digoxine (0,125 en 0,0625 mg) niet langer beschikbaar in de Nederlandse apotheek. De verwachting is dat de fabrikant pas na Pasen weer zal kunnen leveren.

Levensgevaarlijke situatie dreigt voor patiënt

Vanaf deze week is het hartmedicatiemiddel digoxine (0,125 en 0,0625 mg) niet langer beschikbaar in de Nederlandse apotheek. De verwachting is dat de fabrikant pas na Pasen weer zal kunnen leveren.

De KNMP waarschuwt dat tot die tijd veel hartpatiënten zonder hun geneesmiddel kunnen komen te zitten. Uit cijfers van de Stichting Farmaceutische Kengetallen blijkt dat ongeveer 100.000 patiënten in Nederland deze tabletten gebruiken. De komende weken zullen Nederlandse apotheken 25.000 keer misgrijpen door afwezigheid van dit middel in de apotheek.

Patiënten kunnen niet zomaar stoppen zonder eerst een arts te raadplegen. Digoxine verbetert de pompkracht van het hart en zorgt voor een regelmatige, rustige hartslag. Zonder dit geneesmiddel kunnen oorspronkelijke klachten terugkeren en loopt de patiënt het risico op hartritmestoornissen. Kwetsbare patiëntengroepen dreigen vooral de dupe te worden, nu apothekers juist de dosering van 0,125 mg en 0,0625 mg aan ouderen en kinderen afleveren.
De dosering van dit middel komt bijzonder nauw. Bij afwijking van de dosering kunnen zich makkelijk verschijnselen van overdosering voordoen, zoals een zwak en onwel gevoel, wazig zien, verwardheid en hartkloppingen.

Bij afwezigheid van digoxine moet de apotheek op zoek naar een alternatief.
De KNMP wijst er op dat er in plaats van de niet-beschikbare doseringen tabletten drie alternatieven zijn. In de eerste plaats is er een drank in de handel die als alternatief kan dienen. Ook is een injectievloeistof verkrijgbaar, die, behalve bij heel jonge kinderen, ‘opgedronken’ kan worden. Voor beide alternatieven dreigt een tekort te ontstaan, nu de vraag naar deze middelen toeneemt.

Tenslotte bestaat de mogelijkheid om tabletten van 0,250 mg te halveren. Dit is alleen acceptabel in noodsituaties omdat het kleine tabletjes betreft en de breukstreep niet ontwikkeld is voor het nauwkeurig doseren maar om het innemen te vergemakkelijken. Voor een tijdelijke periode biedt het breken van tabletten een uitkomst, maar er vindt hierdoor wel variatie in de dosering plaats. Dit is echter te verkiezen boven het niet gebruiken van het middel.

De KNMP betreurt het dat de fabrikant apothekers niet eerder heeft geïnformeerd over de problemen. Hierdoor is een situatie ontstaan, waar apothekers met 'kunst en vliegwerk' naar alternatieven moeten zoeken en patiënten moeten behoeden voor problemen.

Meijer Apeldoorn 22-03-2013 22:16
Lanoxin 0,25 kan gebroken worden?
O ja en door wie dan wel?
Zal de apotheek wel weer worden, want de doelgroep, onze 70 plussers zullen daar voor het grootste deel niet toe in staat zijn.
Neem er maar eens een mee naar je 76 jarige oma en je zult zien wat het probleem is.
Meijer Apeldoorn 22-03-2013 22:11
Commercieel niet meer aantrekkelijk? Gewoon uit de markt trekken.
Als bij de zorgverzekeraar geld belangrijker is dan de mens, waarom zou de industre zich dan ethischer opstellen?
henricop 22-03-2013 17:22
het is wel lachwekkend eenvoudig volgens Farmanco.
Riks omvang maakt kunst- en vliegwerk wel erg eenvoudig...

Opmerking
21-03-2013: tabletten van 0,250 mg kunnen gebroken worden

Ai ai, dat gaat moeite kosten!
schuiringa 22-03-2013 12:49
Haal de toekomst naar voren.

Laat de patient voelen wat het betekent: alle macht naar de zorgverzekeraars.
henricop 21-03-2013 20:47
http://d1w116sruyx1mf.cloudfront.net/ee-assets/gsd/funnies/Cyprus_ATM.jpg

Misschien is dit plaatje te fotoshoppen tot een plaatjes
Met mw Schippers en de lanoxin!!
ANH JANSEN 21-03-2013 20:39
Het betreft lanoxin. Is op de markt voor generieke prijzen. Prijs is nu wel 7 euro cent per tablet.

Zorgplicht ligt bij de verzekeraars. Die kopen voor hun verplicht verzekerden zorg in. 1 dag wachttijd vindt de Overheid acceptabel. IP Pharmacy kan leveren. Verzekeraars kopen preferent, onder couvert of bevroren in, dus wat let hen om bij IP Pharmacy voor 100.000 verzekerden in te kopen? De KNMP heeft de taxe met de juiste marktconforme prijzen. Ja toch? Of niet?

Of anders de Overheid zelf. Wat zij kan met de NOAC's kan zij toch ook met de lanoxin?


Apothekers hoeven geen dank je wel te verwachten voor hun inspanningen met kunst en vliegwerk het werk van de verzekeraars en overheid op te knappen: overheveling ieder middel duurder dan 100 euro per regel gaat gewoon door en de bezuiniging Lage ziektelast komt er gewoon. Idem afschaffing art 13 Zvw en het verbod tot overschrijding van het budget met daaraan gekoppeld het gratis leveren van zorg als dat budget daadwerkelijk op is.

Prediker: Lucht en Leegte.
henricop 21-03-2013 20:32
Zeker de schuld van het preferentiebeleid!
Gelukkig is digoxine op enkele gevallen na obsoleet en lopen veel bejaarden ten onrechte rond met deze pil. opschonen kan nu met geldige reden

Blijf op de hoogte

Wilt u altijd op de hoogte blijven van de laatste veranderingen en nieuws over Farma-actueel? Vraag de nieuwsbrief aan door uw e-mailadres hieronder in te vullen.