Ons laatste Nieuws
14 sep
Geneesmiddeltekorten kosten apotheekzorg tientallen miljoenen per jaar
De explosieve stijging van geneesmiddeltekorten in Nederland betekent voor de apotheekzorg een kostenpost van 60 tot 70 miljoen euro per jaar. Apothekers zijn veel tijd kwijt aan het zoeken naar een vervangend middel en het informeren van de huisarts en patiënt, wat ten koste gaat van hun andere werkzaamheden zoals medicatiebewaking en beoordeling van de farmacotherapie.
Dit blijkt uit onderzoek van organisatieadviesbureau Berenschot in opdracht van het ministerie van VWS en schattingen van de Stichting Farmaceutische Kengetallen (SFK), waarover het Pharmaceutisch Weekblad bericht.
Het aantal medicijnen dat fabrikanten jaarlijks niet kunnen leveren is in tien jaar tijd gestegen van 91 middelen in 2004 naar 527 in 2014. Volgens de SFK moeten apothekers bij zo’n 200.000 verstrekkingen per week op zoek naar een vervangend middel, wat neerkomt op één op de twintig verstrekkingen. De afhandeling daarvan duurt gemiddeld vijftien minuten extra, afhankelijk van het type tekort.
Apothekers lossen geneesmiddeltekorten op door per patiënt maatwerk te leveren. Ze zoeken naar substitutie (zelfde werkzame stof, ander merk), een alternatief middel (andere werkzame stof) of door import. “Een standaardoplossing per geneesmiddeltekort is er niet, elk tekort werd op verschillende manieren opgelost”, aldus de onderzoekers.
Het onderzoek is uitgevoerd van september 2012 tot september 2013.
Zie ook: Geneesmiddeltekorten zijn flinke kostenpost in farmazorg (PW 37, 11 september 2015)
-En krijg je dan dankuwel van de verzekeraars? Neen. Die stellen dat er blijkbaar ruimte is voor dit soort activiteiten en verlagen de tarieven nog maar een keer.
Minste dat verzekeraars kunnen en moeten doen, zij hebben als enigen de zorgplicht, is betalen van de inkoopprijs via IP Pharmacy, de door IGZ aangewezen monopolist.
En de KNMP moet haar Z-index BV direct opdracht geven om niet verkrijgbare middelen uit de Z-index prijslijst te halen!
Wat is het probleem? Google en stel vast dat dezelfde producten in bv Duitsland 2 tot 3 x duurder zijn.
De fabrikant van Natriumcitraat kan gewoon meer verdienen in het buitenland.
Import uit Duitslang? BE? ENg? Ja wel, maar gaan de verzekeraars dat betalen? NEEN! Alleen de Z-index KNMP aangemelde middelen! En dan de AIP Z-index KNMP!
Dus KNMP? NapCo?
De professionele autonomie van de apotheker is gereduceerd tot administrateur voor de zorgverzekeraar.
De apotheker dient de rekening gespecificeerd in en mag hem gespecificeerd uitleggen aan de verzekerde. U heeft melk en suiker in de koffie. De melk in de cappuccino of caccuppino, is allebei rond de zes euro en de vers gemalen koffiebonen eenvijftig. Gekke henkie legt het allemaal uit, begrijpt u.
Blijf op de hoogte
Wilt u altijd op de hoogte blijven van de laatste veranderingen en nieuws over Farma-actueel? Vraag de nieuwsbrief aan door uw e-mailadres hieronder in te vullen.