Ons laatste Nieuws


Bekijk alle nieuwsberichten op farmaactueel.nl 


01 jan

Einde Nachtapotheek Lelystad onvermijdelijk

In Lelystad sluit de nachtapotheek. Achmea heeft daar vrede mee. spoedgevallen worden per tai beleverd vanuit het ziekenhuis te Almere. Een webcast begint na 51 seconden.

In Lelystad sluit de nachtapotheek. Achmea heeft daar vrede mee. spoedgevallen worden per tai beleverd vanuit het ziekenhuis te Almere. Een webcast begint na 51 seconden.

Meijer Apeldoorn 04-01-2014 21:29
ANZ verrichting wordt helemaal niet meer gecontracteerd bij de gewone openbare apotheek.
Nog erger, als je standaard langer openblijft en daardoor uiteraard ook spoedrecepten verwerkt, mag je die zelfs niet in rekening brengen.
Waar gaan we ons dan druk over maken?
Het zelf gemaakte probleem moet vooral blijven daar waar het is ontstaan: bij de zorgverzekeraar.
Meijer Apeldoorn 03-01-2014 00:01
Geprognotiseerde winst over 2013: ruim 2 miljard.
Tel uit die winst.
henricop 02-01-2014 21:40
en op bladzijde 32 lezen we dat de bedrijfskosten per verzekerde als percentage van de premie 3,2% zijn en stijgend.
henricop 02-01-2014 21:37
maar het goede nieuws is dat ze dat geld niet houden:
bladzijde 28
In hoofdstuk 6 blijkt dat de zorgverzekeraars in 2013 een aanzienlijk lagere opslag in hun nominale premie hebben opgenomen dan in 2012, waardoor een groot deel van het positieve resultaat over 2012 in 2013 naar verwachting weer terugvloeit naar de verzekerden.
henricop 02-01-2014 21:34
Het NZa rapport gaat ook verder:
Het gemiddelde exploitatieresultaat op de basis- en aanvullende zorgverzekering per verkochte basisverzekering is toegenomen van € 28 in 2011 naar € 82 in 2012. In 2012 is het gemiddelde exploitatieresultaat 3% van de gemiddelde schadelast. Vooral de schadelast voor farmaceutische zorg viel in 2012 lager uit dan verwacht.
Daarnaast zijn de opbrengsten van beleggingen meegevallen. Deze gunstige ontwikkelingen zijn in de rekenpremie voor 2013 nog niet meegenomen door VWS. Zorgverzekeraars verwachtten wel dat mede door scherpe inkoop de ontwikkelingen zich ook in 2013 voortzetten.

Dus we betalen de winst al.
Meijer Apeldoorn 02-01-2014 20:54
Als je voldoende apothekers samenpakt op de bodem van een put, ontstaat er een uiterst stabiele situatie.
Zou dat de bedoeling zijn?
Wie zei ook nog maar weer dat de aanval de beste verdediging is?
Wie kan mij uitleggen hoe een pvda senator, los van het partijgedachtengoed, kan optreden als voorvechter van de KNMP?
Had ik toch liever Agnes ingehuurd.
Die weet tenminste waar ze het over heeft.
capsule 02-01-2014 20:25
Als belangrijkste doel van haar eerste zittingsperiode van drie jaar ziet Marleen Barth: “Brengen van meer stabiliteit bij apothekers.”

Ja, goed gelezen: Stabiliteit. Is dat ook wat zij bedoelt met de onrust in Lelystad?
Eerst een kort geding verliezen, onduidelijkheid over de BTW , en nou dit weer; allemaal binnen een week of twee; Stabiliteit? Dus niets daarvan. Het wordt nog veel erger.
Gaat Barth de zelfde weg volgen als Cerfontaine, namelijk af door de achterdeur van de KNMP? Nooit meer iets van Cerfontaine gehoord...kost wat maar dan heb je ook niets.
ANH JANSEN 02-01-2014 19:28
Uit dezelfde marktscan van de NZa, dus betrouwbaar:

Gemiddeld resultaat, na aftrek kosten, per verzekerde is 83 euro per polis, AV en BV.

Beleggingen brachten gemiddeld 63 euro per verzekerde op.

Kosten per verzekerden bedroegen gemiddeld 120 - 150 euro.

Nominale premie is enige waar zij zich druk over moeten maken. De rest volgt automatisch via CvZ op basis van BSN en schadelast historie. Gaat allemaal via computers, dus gratis.

Gemiddelde nominale premie bedroeg 1.200 euro.

Private verzekeraars eisen 15% van de zorgkosten op, terwijl een NHS/Scandinavisch model het voor 0,5% doet.

Onvermijdelijke sluiting? Dacht het niet.
ANH JANSEN 02-01-2014 19:11
http://www.nza.nl/104107/105773/742312/Marktscan_en_beleidsbrief_Zorgverzekeringsmarkt_2013.pdf

Zorgverzekeraars hanteren het uitgangspunt dat de premie
kostendekkend moet zijn. Zorgverzekeraars hebben bij de premiecalculatie
voor 2012 rekening gehouden met stijgende zorgkosten,
tekorten op hun vereveningsbijdrage, het vervallen van de macro
nacalculatie en toenemende solvabiliteitseisen.

--Wat verzekeraars hebben uitonderhandeld met de ambtenaren en politici geldt niet voor zorgaanbieders. Onvermijdelijk is sluiting van zorgaanbieders in geen geval. Het wordt als onvermijdelijk verkocht/geframed en dat is wat anders.
cynicus 02-01-2014 13:20
We worden in de land niet geregeerd maar bestuurd. En besturen doen ambtenaren.Het woord ambtenaar is in deze context niet positief.De ambtenaar is een meester in het verschuilen,is zeer rancuneus, en is in eerste plaats een overlever. Dit betekent dat hij/zij altijd het makkelijkste(electoraal en publicitair gezien) slachtoffer kiest, geen enkele verantwoording neemt voor zijn/haar daden en slechts oog heeft voor zijn/haar volgende stap omhoog.
Ze hebben geen visie, weten per definitie niet waar ze het over hebben maar trekken wel aan alle touwtjes. Kortom alleen naar belangrijke personen in de directe omgeving wordt geluisterd. Succes KNMP met het verwerven van een plaats in hun aura.
Meijer Apeldoorn 02-01-2014 10:33
Zorgverzekeraars en overheid geven geen moer om de veiligheid van de burger/ patient.
Hoeven ze ook niet. Immers als het fout gaat is het de apotheker die voor het hekje staat.
En dat is dan vervolgens weer aanleiding tot nieuwe maatregelen die er op neer komen dat er weer meer werk gedaan moet worden voor weer minder geld.
Wellicht is het een goed idee om bij het begin van de studie farmacie een toelatingsexamen af te nemen, waarbij wordt onderzocht of de kandidaat in staat is tot geestelijke auto- mutilatie.
Bij gebleken ongeschiktheid ligt een carriere bij IGZ of Zorgverzekeraar voor de hand.

capsule 02-01-2014 00:23
.....Uitbesteden aan taxi bedrijven voor laagste prijs is domste dat de KNMP kan laten gebeuren. Wat blijft er over van de Ter Hand Stelling? Gaat de Taxi chauffeur het toelichten?......

Ja, zoals al eerder gezegd, dat is het einde van de apotheek in NL. Geen informatie bij ter handtelling: dat kan iedereen. En inderdaad, alles wordt gedoogd in dit land. De Geneesmiddelenwet geldt nog steeds maar wordt niet gevolgd: centale bereidingen, afstandscriteria, taxi's als afleveraars ipv apothekers(assistenten)met een diploma.
Hou er maar mee op; de KNMP geeft alles weg.
ANH JANSEN 02-01-2014 00:08
Baxterpatienten worden steeds complexer en thuissituatie steeds labieler. Verpleeghuizen en verzorgingshuizen verdwijnen. Daar moet de farmacie op anticiperen. En de verzekeraars dus ook! Die hebben zorgplicht.

Fijnmazig netwerk spoedzorg kost een 65 miljoen euro. Reklame/Acquisitie van verzekeraars kosten 500 miljoen euro.

Laat de verzekeraars maar zelf zeggen dat zij weigeren optimale extramurale farmaceutische spoedzorg in te kopen conform de eigen richtlijnen en standaarden.

Thuiswonende Baxterpatienten zijn voorzienbaar en voorspelbaar verlieslatende verzekerden van verzekeraars.
ANH JANSEN 02-01-2014 00:07
Extramurale farmaceutische spoedzorg bestaat wel degelijk. Zorg is niet planbaar. Extramurale farmacie is ook zorg.

Uitbesteden aan taxi bedrijven voor laagste prijs is domste dat de KNMP kan laten gebeuren. Wat blijft er over van de Ter Hand Stelling? Gaat de Taxi chauffeur het toelichten?

Wat zegt de Geneesmiddelenwet hierover en wordt deze gehandhaafd? Of gaan we weer wat gedogen?

henricop 01-01-2014 22:05
Ik denk dat er geen farmaceutische spoedzorg bestaat! Net zoals er geen 24 uurs fysiotherapie of logopedie bestaat. De recepten die we krijgen zijn of uitstelbaar of vergeten op de voorafgaande dag op te halen.
Spoedmedicijnen liggen/zitten in de ambulance of in de medicijnkoffer van de huisarts. We kunnen stoppen als de IGZ dat nou eens in zou zien. Laat de KNMP of wat daar anno 2014 nog van over is dat nou eens uitdragen.
Dat is de enig juiste oplossing. Geeft minder druk en meer vrije tijd in 2014.
schuiringa 01-01-2014 21:18
1 dienst apotheek in Utrecht voor heel Nederland lijkt me voldoende.
ANH JANSEN 01-01-2014 18:59
Bollenstreek, Leiden en Alphen en Hoofddorp kunnen nu gaan extrapoleren: sluiting van alle dienstapotheken aldaar en stuur de verzekerden naar de dienstapotheken die volgens verzekeraars zelf de ANZ diensten kunnen voldoen; wetgever stelt een reistijd van 45 minuten als voldoende.

Menzis stuurt verzekerden dan ook naar de eigen ANZ-poli-apotheek van het HAGA ziekenhuis.
Achmea vindt 24 uurs poli-apotheek te Haarlem zeer geschikt.

Wie zijn wij dan om het beter te weten? De zorgplicht ligt bij de verzekeraars. Dat is hun AAP!

En de Wetgever vindt 500 miljoen investeren om 35 miljoen premie verlaging te bereiken zeer doelmatige zorginkoop.

ANH JANSEN 01-01-2014 18:54
Laat de verzekeraars dus maar zeggen dat 35 - 65 miljoen euro te duur is. Doe er zelf als belangenorganisatie en stichting Dienstapotheken het zwijgen toe.

Acquisitie circus kost de premie betaler ruim 500 miljoen euro per jaar. Dat geven verzekeraars zelf vrijlijk uit aan advertentie kosten, reklame en sponsoring. Resultaat: minimaal aantal echte overstappers. Volgens NZa scheelt het de premie betaler in 35 miljoen lagere premies!

Wie is hier nu de gekke henkie: 500 miljoen investeren om 35 miljoen te besparen aan premies?

Mag allemaal in dit land.
ANH JANSEN 01-01-2014 18:52
Huizinga en KNMP zitten op een lijn: het is onvermijdelijk dat Lelystad ANZ voorziening moet sluiten. Zitten geheel in het 'frame' van onhoudbare kostenstijgingen in de zorg.

Hoor Achmea's woordvoerster C Rompa; we kunnen de tarieven met 1000% laten stijgen voor de ANZ van de apotheken, maar dan worden de kosten helemaal onhoudbaar! Procenten en absolute bedragen; de reporter vraagt niet door en de KNMP snapt het niet.

ANZ extramurale farmacie kost voor fijnmazig netwerk een 35 tot 65 miljoen per jaar. Dan kunnen Baxter's en ziekenhuisontslagen volgens de eigen richtlijnen worden verwerkt en is extramurale farmacie optimaal bereikbaar zoals het volgens de NAN normen hoort!

ANH JANSEN 01-01-2014 18:43
http://www.omroepflevoland.nl/Nieuws/108640/lelystad-sluiting-nachtapotheek-past-binnen-afspraken

--Wie heeft er in dit land als enige de Zorgplicht en wie moet dan het slechte nieuws brengen? Juist, de verzekeraars en niet de KNMP of haar plaatsvervangers.

Laat de KNMP komen met een plan voor de ANZ, inclusief de bekostiging en laat de verzekeraars dan zelf maar zeggen of zij dat te duur vinden. Dat is niet aan de KNMP!

Hier neemt de KNMP/Huizinga weer eens de AAP van de andere partij over: Heeft u een probleem? Bel de KNMP voor een oplossing. De KNMP verrekent het wel met de leden en niet-leden.

ANH JANSEN 01-01-2014 18:39
De sluiting van de nachtapotheek in Lelystad past binnen de afspraken die met minister Schippers van Volksgezondheid, de zorgverzekeraars en de apothekers zijn gemaakt. Dat zegt Carolijn Huizinga, voorzitter van de stichting Dienstapotheken Nederland.

Huizinga benadrukt dat het openhouden van nachtapotheken voor een paar patiënten te veel kost. Dat geld kan volgens haar doeltreffender in de zorg worden besteed.

Huizinga wil Lelystedelingen ook geruststellen. Het werken met een koerier of taxi die in de nacht medicijnen naar een patiënt brengt, werkt in andere delen van het land uitstekend en heeft nog niet tot klachten geleid.

Blijf op de hoogte

Wilt u altijd op de hoogte blijven van de laatste veranderingen en nieuws over Farma-actueel? Vraag de nieuwsbrief aan door uw e-mailadres hieronder in te vullen.