Ons laatste Nieuws


Bekijk alle nieuwsberichten op farmaactueel.nl 


17 jan

Eerste keus kinderantibiotica in Nederland niet verkrijgbaar

Amoxicillinedrank, één van de meest gebruikte antibiotica bij kinderen, is niet in Nederland beschikbaar. Dat blijkt uit informatie van de KNMP website Farmanco. Apothekers zullen nu - na overleg met voorschrijvers - andere antibiotica afleveren. (KNMP)

KNMP voorzitter Rik van der Meer: "Het is armoe troef!"

Amoxicillinedrank, één van de meest gebruikte antibiotica bij kinderen, is niet in Nederland beschikbaar. Dat blijkt uit informatie van de KNMP website Farmanco. Apothekers zullen nu - na overleg met voorschrijvers - andere antibiotica afleveren. De KNMP maakt zich ernstig zorgen over deze kwestie en over de problemen rondom de beschikbaarheid van generieke medicijnen in het algemeen. In 2012 werd amoxicillinedrank (25 mg/ml, 50 mg/ml en 100 mg/ml) in totaal 350.000 keer voorgeschreven.

In Nederland heeft momenteel alleen nog fabrikant Sandoz amoxicillinedrank in het assortiment, maar door productieproblemen is het middel nu niet leverbaar.

Vervangend middel

Artsen schrijven amoxicilline drank met name voor aan kinderen ter bestrijding van bacteriële infecties. Kinderen kunnen de drank gemakkelijker innemen dan de amoxicilline in tabletvorm. Er zijn in Nederland geen kant en klare medicijnen verkrijgbaar met dezelfde samenstelling in vloeibare vorm.

Beschikbaarheidproblemen generieke medicijnen

Het komt steeds vaker voor dat generieke medicijnen (tijdelijk) niet beschikbaar zijn. KNMP voorzitter Rik van der Meer:

Het is armoe troef! Als de huidige tendens doorzet krijgen we steeds meer te maken met medicijntekorten. Het systeem van aanwijzing door zorgverzekeraars van specifieke generieke medicijnen leidt er in een aantal gevallen toe dat generieke fabrikanten de Nederlandse markt verlaten. De kwestie met de amoxicilline toont aan dat het beleid van overheid en zorgverzekeraars op dit gebied is doorgeschoten. Wij zullen als apothekers aandacht blijven vragen voor dit onderwerp. Het waarborgen van de continuïteit van farmaceutische zorg moet hoog op de agenda komen te staan.

Meijer Apeldoorn 20-01-2013 20:36
In Engeland verdween alle prednisolon van de markt.
Toen daarover commotie ontstond kwam er 1 leverancier terug met het 10 - voudige van de vroegere prijs.
Dat is nou marktwerking.
henricop 18-01-2013 13:27
Riks interview in het PW gaat alleen leiden tot grote teleurstellingen.
Veel beloftes, veel blauwe ogen.

Verkenners zijn er alleen om Minister uit de wind te houden.
Zegt de naam Alders ons nog iets? Minister Klink gebruikte hem, betaalde de declaratie en kaar was hij weer.
ANH JANSEN 18-01-2013 13:14
Gallipoli?

Rik van der Meer wil het preferentie beleid juridisch aanvechten. Verloren zaak. Gallipoli in de herhaling.

Rik van der Meer wil een andere honoreringsstructuur. De facto vervalt de financiele druk op de apotheken en wat heeft Hugo Hurts hierover gezegd: 'zolang ik hier zit zullen zorgaanbieders niet meer rustig achterover kunnen leunen".

Claw Back, te lage THS, nul tarieven en noem maar is allemaal bedoeld om de zorgaanbieders creatief te doen zijn en hen te laten zorgen voor nog lagere prijzen voor de doosjes.

Rik van der Meer is ook voorstander van handhaving van de 'marktwerking NL Style" in de extramurale farmacie.

Rik van der Meer is ingepalmd door de bureaucraten en ASKA.

Gallipoli is nog niets in vergelijking met wat Rik van der Meer gaat aanrichten tijdens zijn bewind als pseudo Churchill.
henricop 18-01-2013 09:15
Ik vrees dat de AAP op onze eigen schoot ligt! We hebben contract getekend om de gehele farmaceutische zorg te leveren.
Dus heb ik de amoxi flesjes maar besteld en stuur ik aan het einde kwitantie voor de meerkosten (+bestelkosten) naar de grote 5.
Kan ik zien wie klantvriendelijkst is.
ANH JANSEN 18-01-2013 00:37
Rik van der Meer is blijkens zijn PW bijdrage bij de KNMP in een warm bad terecht gekomen. Een te warm bad blijkbaar. Heeft de mores van de KNMP Bureau al helemaal onder de knie.

Zorginkoop ligt bij de verzekeraars. Die hebben de regierol gekregen en hebben als enigen de zorgplicht. Als zij die laten liggen of niet opnemen is het niet aan de zorgaanbieders om dat probleem op te lossen.

De AAP hoort bij de verzekeraars.

Laat zij dus hun toegevoegde waarde maar bewijzen.

En als die uitblijft zal de KNMP de wetgever moeten adviseren een ander systeemmodel in te voeren; de OESO haalt dat zo van de plank. Toekomstbestendig, robuust, doelmatig, solidair in alle opzichten, maar helaas haaks staand op het model dat de VVD aanhangt. En laat de VVD nu de partij zijn die de KNMP aanhangt.

De KNMP moet dus niet aankomen met dit soort berichten als zij de partij steunt die dit allemaal mogelijk maakt en in stand houdt.

Rik van der Meer is voorstander van marktwerking in de zorg in Nederland. Dan moet je niet zeuren als er middelen uit de markt verdwijnen. In het buitenland is dit middel gewoon verkrijgbaar. Productie problemen? Dacht het niet.
Meijer Apeldoorn 17-01-2013 20:57
Wie belt de krant: kinderen mogelijk in gevaar tgv uitholling assortiment door het preferentiebeleid en dat voor een geneesmiddel wat 3 x niks kost.

Blijf op de hoogte

Wilt u altijd op de hoogte blijven van de laatste veranderingen en nieuws over Farma-actueel? Vraag de nieuwsbrief aan door uw e-mailadres hieronder in te vullen.