Ons laatste Nieuws


Bekijk alle nieuwsberichten op farmaactueel.nl 


28 nov

Doorgeleverde bereidingen maken 80% uit van totaal

Eind 2014 is 80% van de door openbare apotheken verstrekte bereidingen aantoonbaar een doorgeleverde bereiding. In voorgaande jaren lag dit percentage veel lager. Zo was dit in 2013 nog maar 6%. Dat wil niet zeggen dat het aandeel doorgeleverde bereidingen nu daadwerkelijk groter is. (SFK)
 
 

Doorgeleverde bereidingen zijn apotheekbereidingen die niet in de apotheek zelf worden bereid, maar op min of meer grote schaal door grootbereiders worden gemaakt. Sinds de invoering van de gedifferentieerde tariefstructuur medio 2008 maakt een bereidingstoeslag onderdeel uit van de declaratieprijs van een bereiding, die verder bestaat uit de inkoopprijs van de bestanddelen en een standaard terhandstellingstarief. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZA) bepaalde in 2009 dat bij doorgeleverde bereidingen geen bereidingstoeslag mag worden gedeclareerd, maar uitsluitend de inkoopprijs van de doorgeleverde bereiding en een terhandstellingstoeslag. Deze uitspraak bracht apotheken in een lastig parket omdat de doorgeleverde bereidingen voor het overgrote deel niet in de G-Standaard waren opgenomen en daardoor niet over een artikelnummer beschikten. Dat maakte transparante declaratie en gegevensuitwisseling onmogelijk.
Vanwege de noodzakelijke transparantie gingen apothekers door met de gebruikelijke manier van declareren, waarbij veelal een bereidingstoeslag deel bleef uitmaken van de declaratie. Dit ter compensatie van de hogere inkoopprijs van de doorgeleverde bereiding versus de inkoopprijzen van de bestanddelen. Die ‘compensatie’ blijkt de ene keer uit te vallen in het voordeel van de apothekers en de andere keer in het voordeel van de zorgverzekeraars. Hoewel de handelwijze in strijd was met de NZA-uitspraak, blijkt de NZA niet actief op zoek te zijn gegaan naar ‘overtreders’. Ook zorgverzekeraars zagen de noodzaak van transparante declaraties in. Correcties bleven uit en sommige zorgverzekeraars bestendigden deze handelwijze door deze op te nemen in de contracten. Enkele zorgverzekeraars zijn in tweede instantie tot een ander inzicht gekomen en eisen nu achteraf de in hun ogen onterecht gedeclareerde bereidingstoeslagen over enkele jaren terug.

In de G-Standaard

Ondanks de druk die partijen al sinds 2009 op de grootbereiders uitoefenden, besloten zij pas eind 2013 om hun producten aan te melden voor opname in de G-Standaard. Dat resulteerde in een transparantere declaratie van veel meer doorgeleverde bereidingen. Dat resulteerde in een transparantere declaratie van veel meer doorgeleverde bereidingen. Dit komt tot uitdrukking in onderstaande figuur.
De vigerende circulaire Bereidingen van de NZA bepaalt dat een apotheker geen bereidingstoeslag in rekening mag brengen als er een (doorgeleverde) bereiding in de handel beschikbaar is.
De KNMP heeft tegen deze circulaire bezwaar gemaakt, omdat de KNMP van oordeel is dat deze bepaling bereidende apotheken op voorhand in een ongelijke marktpositie plaatst, hoewel zij aan de kwaliteitseisen voldoen.
Naar verwachting zal de NZA nog voor het einde van het jaar een uitspraak doen over dit bezwaar.

figuur 1: Ontwikkeling van bereidingen naar productgroep sinds oktober 2013
Ontwikkeling van bereidingen naar productgroep sinds oktober 2013

Opname doorgeleverde bereidingen in G-Standaard veroorzaakt een zichtbaar effect

 

 

 

 

Bron: Stichting Farmaceutische Kengetallen

henricop 28-11-2014 19:22
Ik ben 2 jaar geleden gestopt met aanleveren. Ik wens niet mee te werken aan deze onzin.
Zouden meer collegae moeten doen!

Meijer Apeldoorn 28-11-2014 17:20
domme cijfers presenteren kan elke gek.
Waar blijft de bijbehorende fianciele analyse??
Nog steeds zwaar verliesgevend.En de werkelijk magistrale bereidingen helemaal.
Interpretatie heren van het SFK, interpretatie.
Daar hebben we wat aan, niet aan domme getallen die altijd weer verkeerd kunnen worden uitgelegd..U werkt met getallen, gratis ter beschikking gesteld door openbare apotheken.
Wellicht zou het geen kwaad kunnen als u ook eens door de bril van deze apotheken zou kijken bij het presenteren van weer een tabelletje.
capsule 28-11-2014 17:07
Bij de behandeling van de Geneesmiddelenwet in de Eerste Kamer werden grootbereiders verboden door de minister van VWS.

Nederland = gedoogland = bananenrepubliek

BTW: Waar is JC Kortekaas???
ANH JANSEN 28-11-2014 16:20
SFK/KNMP zetten nu de leden en niet-leden wel heel erg op het verkeerde been en maken hun 'marktpositie' er in het geheel niet beter op. In plaats van mee te werken aan handhaving van Wet en Regelgeving conform de EU blijft de SFK/KNMP hard meewerken de extramurale apotheken verder het leven zuur te maken.

De KNMP maakte geen bezwaar tegen de wijziging ETG met een bezuiniging van 15.000 per apotheek als gevolg. Idem overheveling die gestaag doorgaat. Is voor 2015 een bezuiniging van 25.000 euro per apotheek. WMG regels!

Wiens belangen behartigt de SFK/KNMP eigenlijk?



ANH JANSEN 28-11-2014 16:11
De KNMP loopt nu wel een heel eind achter de financieel harde feiten aan; er zijn nu verzekeraars die doorgeleverde bereidingen vergoeden op basis van laagste prijs in de lopende Z-index prijslijst van diezelfde KNMP; Preferentie beleid op Doorgeleverde Bereidingen. Factuurprijs Grootbereider is niet altijd de Z-index prijs.

Hoe is de prijsopbouw van de DB? De SFK/KNMP heeft notabene zelf meegewerkt aan de budgettair neutrale berekening van de prestaties per 2008. Maar dan voor afzonderlijke apotheken!

En indien zelf bereiden goedkoper uitvalt dan de DB bereiding, vergoedt de verzekeraar de laagste prijs.

Wat gaan de verzekeraars dus nu doen?
Swarte1 28-11-2014 15:09
De KNMP heeft tegen deze circulaire bezwaar gemaakt, omdat de KNMP van oordeel is dat deze bepaling bereidende apotheken op voorhand in een ongelijke marktpositie plaatst, hoewel zij aan de kwaliteitseisen voldoen.

'Marktpositie.'
Volgens mij is de wet belangrijker. We worden door de NZA financieel gedwongen illegaal te kopen, zelfs als we het zelf ook kunnen.
cynicus 28-11-2014 10:57
100% meegerekend voor het bereidingstarief.
80% geschrapt als zijnde doorgeleverde bereiding

Blijf op de hoogte

Wilt u altijd op de hoogte blijven van de laatste veranderingen en nieuws over Farma-actueel? Vraag de nieuwsbrief aan door uw e-mailadres hieronder in te vullen.