Ons laatste Nieuws


Bekijk alle nieuwsberichten op farmaactueel.nl 


18 dec

Dienstapotheek in Roermond moet mogelijk deur sluiten

Het voortbestaan van de Dienstapotheek in Roermond is onzeker geworden. De dienstapotheek levert medicijnen in de avond-, nacht- en weekenduren, en op feestdagen. De vergoeding die de apotheek van de zorgverzekeraar krijgt is te laag en daardoor komt de apotheek in de financiële problemen. Als het binnen twee weken niet lukt om overeenstemming te bereiken met de zorgverzekeraar over een hogere vergoeding zal de patiënt vanaf 1 januari 2013 in de dienstapotheek te Roermond zijn medicijnen moeten betalen.

De apotheek is gevestigd naast de Huisartsenpost aan de Notenboomlaan. De dienstapotheek werkt nauw samen met de huisartsenpost en de spoedeisende hulp van het Laurentius Ziekenhuis.

"Vroeger moesten patiënten ’s avonds, ’s nachts en in het weekend telkens naar een andere apotheek, de apotheek die dienst had. Zo’n 10 jaar geleden is dit veranderd doordat er één centrale dienstapotheek werd opgezet waar patiënten hun geneesmiddelen konden halen buiten de openingstijden van de dagapotheek. De dienstapotheek kent een relatief laag aantal patiënten in de avond en nachturen, maar hoge kosten, bijvoorbeeld voor personeelskosten in de nachturen. Door de ingrijpende veranderingen van de zorgverzekeraars de laatste jaren, waaronder het preferentiebeleid en lagere vergoedingen voor de zorg die geleverd wordt, is de omzet van de Dienstapotheek steeds lager geworden, terwijl de kosten stegen. De vergoeding die de dienstapotheek van de zorgverzekeraar krijgt om medicijnen te leveren dekt de totale kosten niet. Al enkele jaren is er sprake van een verlies, maar met het door de zorgverzekeraar aangeboden tarief voor 2013 is dit verlies aanzienlijk geworden" aldus Jill Lemmens, directeur van de Dienstapotheek Regio Roermond.

In september heeft de directie van de Dienstapotheek al richting de zorgverzekeraar gesignaleerd dat de levering van medicijnen in 2013 in het gedrang zou komen als gevolg van stijgende kosten en dalende inkomsten. De zorgverzekeraar liet echter na meermalig aandringen weten dat zij geen aanleiding zagen om in gesprek te treden met de Dienstapotheek en hielden vast aan hun tariefvoorstel. "Een heel starre houding waarmee de zorgverzekeraar de levering van medicijnen na de openingstijd van de eigen apotheek in gevaar brengt. De Dienstapotheek zou vrijwel geheel bekostigd moeten worden uit een vergoeding door

de zorgverzekeraar. Deze vergoeding is een vrij tarief waarover de zorgverzekeraar en de apotheek overeenstemming moeten bereiken. De deur bij de zorgverzekeraar blijft echter gesloten. Voor de dienstapotheek is de maat vol. Weer een jaar fors verlies draaien is uitgesloten, de zorgverzekeraar dient zijn verantwoordelijkheid te nemen voor het inkopen van acute farmaceutische zorg."

Voorlopig kiest de dienstapotheek ervoor de medicijnen te blijven leveren. De patiënt wordt gevraagd zijn medicijnen in de apotheek te betalen en zijn declaratie bij de eigen zorgverzekeraar in te dienen. Dit is de enige manier om de Dienstapotheek voort te zetten aangezien er geen overeenkomst, en dus betalingsverplichting, meer is met de zorgverzekeraar. "Wij tekenen natuurlijk geen overeenkomst die het voortbestaan van de dienstapotheek in gevaar brengt. Voor de patiënten in de regio is het belangrijk dat zij wel in de avond-, nacht en weekenduren naar een apotheek kunnen. Het mag toch niet zo zijn dat patiënten straks geen medicijnen meer krijgen in Roermond."

Blijf op de hoogte

Wilt u altijd op de hoogte blijven van de laatste veranderingen en nieuws over Farma-actueel? Vraag de nieuwsbrief aan door uw e-mailadres hieronder in te vullen.