Ons laatste Nieuws


Bekijk alle nieuwsberichten op farmaactueel.nl 


08 nov

Ceban biedt apotheken de mogelijkheid tot declareren van doorgeleverde bereidingen bij zorgverzekeraars!

Vanaf 1 januari 2014 is het mogelijk door Ceban, (Centrale Bereidings Apotheek Nederland), doorgeleverde bereidingen te declareren bij de zorg­verzekeraars.

Ceban (Centrale Bereidings Apotheek Nederland) gevestigd te Breda biedt apotheken de mogelijkheid tot declareren van doorgeleverde bereidingen bij zorgverzekeraars!

 

Breda, 7 november 2013Ceban is een GMP grootbereidende apotheek waarbij apotheken hun magistrale receptuur kunnen onderbrengen. Apotheken kunnen bij Ceban hun Ad Hoc receptuur uitbesteden en tegelijkertijd levert Ceban een groot aantal producten uit voorraad. Vanaf 1 januari 2014 is het mogelijk door Ceban doorgeleverde bereidingen te declareren bij de zorg­verzekeraars. Zorgverzekeraars o.a. Achmea en Menzis hebben al toegezegd deze producten volledig te vergoeden.

 

De prijs van doorgeleverde bereidingen die besteld kunnen worden bij de verschillende grootbereiders ligt vaak een stuk hoger dan het bedrag dat kan worden gedeclareerd bij de zorgverzekeraars. Ook bij de Ceban producten is dit soms het geval. Daarnaast is het aanschrijven van deze artikelen tijdrovend, is er geen medicatiebewaking mogelijk en keuren zorgverzekeraars de declaratie vaak om verschillende redenen af.

 

Voorraadassortiment aangemeld bij Z-Index

Ceban heeft recent al haar producten uit het voorraadassortiment aangemeld bij de Z-index. Wij zijn van mening dat het aanmelden van doorgeleverde bereidingen (DB-artikelen) met een AIP prijs de situatie voor apotheken aangesloten bij Ceban transparant en werkbaar maakt.

Het aanmelden van onze artikelen in de Z-index betekent tevens voor de Ceban-klanten dat zij alle producten bij iedere zorgverzekeraar kunnen declareren en dat deze producten voor vergoeding in aanmerking komen. Daarnaast zal er door de aanmelding bij de Z-index ook medicatiebewaking mogelijk zijn via het Apotheek Informatie Systeem.

 

Profiel Ceban B.V.
Ceban (Centrale Bereidings Apotheek Nederland) is een moderne landelijk leverende grootbereider opgericht in 2004 met een ruim assortiment bereidingen op voorraad en met vele jaren ervaring op het gebied van bereidingen op maat (ad hoc). Ceban voldoet aan de GMP Norm en levert kwalitatief hoogwaardige producten aan o.a. verschillende apotheek-ketens, zelfstandige apotheken, ziekenhuisapotheken en apotheekhoudende huisartsen.

ANH JANSEN 08-11-2013 23:07
Sinds 2012 zijn er vrije tarieven. Of de NZa tariefregels dan nog gelden is de vraag. Tevens de vraag of een Grootbereider op voorhand mag stellen dat de factuurprijs voor de apothekers hoger zal uitvallen dan de in de Z-index genoteerde prijs die de apotheker mag declareren bij de verzekeraar en die de verzekeraar zegt te gaan vergoeden.

Het verschil tussen factuurprijs en Z-index prijs is winst voor de bereider. Is vorm van proletarisch winkelen bij de apotheek. Knettergek. Echt van de zotte.

Denk dat dit niet kan. CEBAN stelt dat factuurprijs hoger is omdat declaratie voor de apotheek eenvoudiger is. DMB stelt dat de apotheek geen recepteerruimte meer hoeft aan te houden en dat die besparing in de factuurprijs zit verwerkt. Waarom die niet in de Taxe prijs? Waarom uberhaupt die kosten berekenen aan de apotheek en niet aan de verzekeraar? Accord rekent de vervoerskosten van India naar Nederland gewoon in de prijs door en niet in de factuurprijs.

Bijzonder kromme redenering van Ceban et al en in de Rechtszaal niet houdbaar. Verplichte winkelnering en gedwongen verkoop onder de inkoopprijs is strijdig met elementair recht. Universeel elementair recht.

Prijzen van Pharmaline zijn geheim. Bij de overigen is het afwachten, maar bij allen is de factuurprijs hoger dan de in de Z-index vermelde prijs.

Kan alleen in Nederland. Met de KNMP als uitgever van die prijslijst. Een prijslijst in een zogenaamd concurrerende markt. ACM en NZa zeggen dan ook dat dat 'eigenlijk' niet kan. Maar zolang de KNMP de prijslijst blijft publiceren knijpen zij een oogje toe. Knettergek.
Hasselman 08-11-2013 19:58
Als IGZ ook de NZa-definitie van een 'handelsproduct' overneemt, rest uit bereidingskwaliteitoverwegingen volgens de IGZ en de eigen KNMP-richtlijn de 'kleinbereider' slechts nog de ad hoc bereidingen. Exit de 'kleinbereider' is dan het enige realistische scenario.
Als bovendien de taxelijsten van CEBAN, DCB, DMB en Pharmaline weinig overlap vertonen, is er voor de 'markt' niet zoveel te kiezen en dus weinig 'vrees' voor aangewezen preferente bereidingen. Hiermee is er echter ook geen rem op prijsontwikkeling en kan het niet anders dan dat de lokale apotheek gezien de kostenrisico's zich van alle magistrale bereidingen gaat distantiëren en de te regelen zorginkoop hiervan terug legt bij de zorgverzekeraars.
Laat magistrale bereidingen dus uit de zorgcontracten en ga voor kostendekkende zorgprestaties medicatieoverdracht. Dat wordt van evident belang bij declarerende bereidingsapotheken en de zorgplicht van zorgverzekeraars. Gelukkig heeft de NZa deze gemiste zorginkoop al gesignaleerd maar bemoeit zich evenmin als de KNMP met de tarivering. Het woord én daad is hiermee weer aan de apotheker!
henricop 08-11-2013 16:58
Elke apotheek mag zelf blijven bereiden als er identieke producten in de taxe staan. Het is dan alleen verboden de bereidingstoeslag te declareren.

http://www.nza.nl/binaries/9156/15181/88628/CV-09-30C.pdf

Indien de zorgaanbieder een preparaat ter hand stelt dat hij/zij zelf heeft bereid, dan mag de zorgaanbieder ten hoogste de in de G-Standaard opgenomen kosten voor grondstoffen en/of halffabrikaten in rekening
brengen als vergoeding voor de inkoopkosten.
Voor de duidelijkheid herhalen wij hier dat alleen in het laatste geval, en alleen als bovendien ook nog geen equivalent geregistreerd of ongeregistreerd preparaat in de handel verkrijgbaar is, de toeslag voor
reguliere of magistrale bereiding in rekening mag worden gebracht bovenop de vergoeding voor inkoopkosten en de vergoeding voor terhandstelling.

Ofwel: Je kunt stoppen met maken na invoering. IGZ gedoogt, wet wordt niet aangepast. Apollonetwerk, Bananenrepubliek!
ANH JANSEN 08-11-2013 13:50
Vraag is dus of openbare apotheken nog zelf mogen bereiden en voor de aldus verkregen prijs mogen declareren en ook vergoed krijgen. Dit volgens de systematiek van de Taxe, NZa beleidsregels en LNA/FNA/KNMP regels lege artis.

Of worden ze verplicht in te kopen bij de bereider van de verzekeraar, te declareren volgens de KNMP Z-index prijslijst, al dan niet bevroren!, maar tegen een hogere prijs moeten inkopen? Prijsverschil is de winst voor de bereider.

De verzekeraar heeft natuurlijk baat bij de laatste systematiek: zijn databank gaat jaren terug en middels prijsmiddeling en bevriezen van de taxe prijs doorgeleverde bereiding kan de verzekeraar zo zijn schadelast beperken of zelfs aftoppen.
De bereider, DMB,DCB, CEBAN of Pharmaline, kan ook zeer goed uit de voeten met het laatste scenario: hij kan de factuurprijs naar de apotheek laten stijgen met zijn kosten en winst. Staat los van de Z-index Taxe Prijs KNMP!

En de KNMP? Juist hier kan de KNMP ingrijpen. Heeft niets te maken met prijsbeleid, maar alles met naleving van elementair recht!

Indien het tweede scenario opgaat maakt SBA Amsterdam wel een zeer goede kans te slagen; met een zaak tegen verzekeraars en ook tegen de eigen KNMP!

Laat de KNMP, ZN en ZN-leden, en VWS, IGZ, NZa en ACM maar een gezamenlijke brief uitbrengen, met een cctje naar de EU commissie.

Dit is bruin spul dat stinkt en geen olie is, maar wel tot een uitslaande brand kan leiden. Handhaving van de EU wet en Regelgeving (Geneesmiddelenwet) of niet?
ANH JANSEN 08-11-2013 13:09
doorgeleverde bereidingen te declareren bij de zorg­verzekeraars. Zorgverzekeraars o.a. Achmea en Menzis hebben al toegezegd deze producten volledig te vergoeden.

Volledig?

"De prijs van doorgeleverde bereidingen die besteld kunnen worden bij de verschillende grootbereiders ligt vaak een stuk hoger dan het bedrag dat kan worden gedeclareerd bij de zorgverzekeraars. Ook bij de Ceban producten is dit soms het geval. Daarnaast is het aanschrijven van deze artikelen tijdrovend, is er geen medicatiebewaking mogelijk en keuren zorgverzekeraars de declaratie vaak om verschillende redenen af."

De Doorgeleverde bereidingen van Ceban, Fagron, DMB en DCB worden dus niet geheel vergoed! De inkoopprijs in de Z-index, de voormalige AIP, van deze middelen is lager dan de factuurprijs van de bereiders aan de apothekers. De verzekeraars vergoeden de Z-index AIP prijs.

Waarom niet de echte kostprijs van de doorgeleverde bereidingen in de Z-index vermelden? Dat is de AIP zoals de AIP is bedoeld.

Laat hier de KNMP maar eens werk van maken. Zij gaat over de Z-index. Zij gaat over de juridische betekenis van de AIP en zij gaat over verplicht inkopen tegen een lagere prijs dan de werkelijke kostprijs en de verplichting om met verlies te moeten verkopen aan een verzekeraar!

Rik van der Meer blijft Ja-Knikken in de gedachte dat het bruine spul dat hij oppompt olie is.

Nu is het werkelijk de tijd om Neen te Knikken en actie te ondernemen. Juridisch klopt dit niet. Je mag een private ondernemer zoals een apotheek is niet verplichten om tegen verlies te moeten verkopen! De KNMP maakt dit mogelijk door de Z-index te blijven publiceren en de AIP als zodanig te blijven vermelden. De prijs in de Z-index is niet de inkoopprijs. De inkoop prijs is de factuurprijs van de fabrikant/doorleverancier en de factuurprijs is de declaratie prijs!

Hier past een GVD. Maak Louis van Gaal maar Voorzitter van de KNMP. "Ben ik nu zo slim of zijn jullie zo dom?

Blijf op de hoogte

Wilt u altijd op de hoogte blijven van de laatste veranderingen en nieuws over Farma-actueel? Vraag de nieuwsbrief aan door uw e-mailadres hieronder in te vullen.