Ons laatste Nieuws


Bekijk alle nieuwsberichten op farmaactueel.nl 


17 okt

Bijna 400 onnodige maagbloedingen extra na beperken vergoeding

Naar schatting 2600 gebruikers van ontstekingsremmende pijnstillers (NSAID's zoals ibuprofen en diclofenac) kregen in 2012 een maagbloeding omdat ze geen maagbescherming gebruikten. Dat zijn er 360 meer dan in 2011. Deze stijging komt mogelijk door de beperking van de vergoeding van maagbeschermers die per 1 januari 2012 is ingevoerd. (IVM)

Naar schatting 2600 gebruikers van ontstekingsremmende pijnstillers (NSAID's zoals ibuprofen en diclofenac) kregen in 2012 een maagbloeding omdat ze geen maagbescherming gebruikten. Dat zijn er 360 meer dan in 2011. Deze stijging komt mogelijk door de beperking van de vergoeding van maagbeschermers die per 1 januari 2012 is ingevoerd. Dat zegt Stichting Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM), dat de gevolgen onderzocht van deze overheidsmaatregel. Het IVM vraagt het ministerie van Volksgezondheid nader onderzoek te doen naar de gevolgen van vergoedingsmaatregel en roept zorgverleners en patiënten op alert te zijn op een goed gebruik van deze middelen. Lees het onderzoeksrapport.

Maagbeschermers zijn nodig als kwetsbare patiënten NSAID's slikken omdat deze pijnstillers de maag kunnen beschadigen. 'Het lijkt het erop dat patiënten wel de pijnstillers hebben geslikt, maar de maagbeschermers niet, omdat ze deze zelf moeten betalen', licht IVM-directeur Ruud Coolen van Brakel toe. Uit gegevens van de bijna 2000 apotheken in Nederland concludeert het IVM dat het aantal mensen dat geen adequate maagbeschermer gebruikt terwijl ze hiervoor wel in aanmerking kwamen, is gestegen met 22.000 in 2012. Coolen van Brakel: 'Kijk je vervolgens naar het aantal mensen dat onnodig een maagbloeding krijgt omdat ze geen maagbescherming gebruiken, dan kun je concluderen dat dit aantal ten opzichte van 2011 met 360 personen is gestegen. Dat is een stijging van 16%.'

Onderzoek
Het IVM pleit voor extra onderzoek om na te gaan hoe de baten van de vergoedingsmaatregel zich verhouden tot de extra kosten als gevolg van de toename van het aantal maagbloedingen. 'Het ministerie van Volksgezondheid schatte in 2011 dat het 75 miljoen euro zou schelen als maagbeschermers bij kortdurend gebruik niet meer worden vergoed', zegt Coolen van Brakel. 'Maar de vraag is of dit ten koste mag gaan van bijna 400 mensen die een maagbloeding krijgen. Los van de gevolgen voor hun gezondheid, kost dit natuurlijk ook geld'. Het IVM heeft niet onderzocht om welke bedragen het precies gaat, maar roept nu dus het ministerie op dit uit te zoeken.

Voorlichting
Het IVM vermoedt dat een deel van de patiënten de maagbeschermer niet ophaalt bij de apotheek en het middel dus niet gebruikt. 'Voorschrijvers en apothekers doen er dus goed aan hun patiënt op het hart te drukken de maagbeschermers te gebruiken voor hun eigen gezondheid', zegt de IVM-directeur. Hij wijst erop dat patiënten ook een eigen verantwoordelijkheid hebben en hun gezondheid belangrijker is dan de inhoud van de portemonnee. 'Het gaat om ongeveer 13 euro als je het middel voor het eerst gaat ophalen bij de apotheek, daarna betaal je 7 euro per maand. En chronische gebruikers krijgen het middel wel vergoed. Op grote schaal gaat het dus om veel geld, maar voor een individu is dit in vergelijking met andere middelen erg goedkoop.'

Financiering

Het IVM heeft het onderzoek uitgevoerd met financiële ondersteuning van biofarmaceutisch bedrijf AstraZeneca, dat ook maagbeschermers op de markt brengt. 'AstraZeneca heeft ons gevraagd dit onderzoek te doen omdat het bedrijf hecht aan onafhankelijk onderzoek, wat in dit geval van bijzonder belang is omdat het een maatschappelijk issue betreft', zegt Coolen van Brakel. AstraZeneca streeft naar een duurzaam behandelresultaat voor patiënten en goed medicijngebruik en werkt daarom nauw samen met andere partijen in het zorgveld.

schuiringa 18-10-2013 13:20
Merten is weten.

Wanneer een patient in de apotheek sterft aan een maagbloeding door NSAID zonder bescherming, dan een rouwpagina plaatsen in lokale huis aan huis blad.

Laat het volk weten wat er gebeurt.
ANH JANSEN 17-10-2013 23:46
http://www.volkskrant.nl/vk/nl/14194/Universiteit-van-Nederland/article/detail/3527499/2013/10/17/Waarom-is-het-zo-goedkoop-om-iemand-dood-te-maken.dhtml

Want is iemand 5.000 euro waard, of 50.000, of 500.000? Dat is moeilijk te bepalen, en dus wordt nu 0 gehanteerd. Is dat redelijk? Professor Du Perron heeft er zo zijn gedachtes over.

Universiteit NL Het Nederlandse recht koppelt geen waarde aan het leven.

En dat hebben VWS en ZN/ZN-leden heel goed begrepen. Wel eerst de premie voldoen.

10% van de in Ziekenhuizen overleden patiënten sterven door de verkregen zorg! 65.000 lopen per jaar vermijdbaar en geheel onnodig blijvend letsel op, door de verkregen zorg. En geen kamerlid stelde er vragen over en geen van de 25.000 VWS ambtenaren kwam in actie.

"Eigenlijk" moet de IGZ de Wet handhaven, zegt J Hansen. "eigenlijk" is het te gek voor woorden dat wij, de IGZ, overtredingen van de Wet gedogen. De Minister beslist uiteindelijk.

Gedogen is een hellend vlak en zie waar je uitkomt.

En daarom durft A Rouvoet de disclaimer van het EHCI rapport te verzwijgen en te roepen dat Nederland volgens het EHCI de beste zorg ter wereld biedt!

Gedogen is een uniek Nederlands begrip. Als enig land ter wereld hebben wij dan ook inmiddels een gedoog oppositie.

We doen alsof. Dat krijg je als je gedoogt.
Kees zwaan 17-10-2013 22:11
'Min EL&I en Min Fin gaan boven Min VWS.' en 'Besparing 71 miljoen!':

Macro is de besparing nog hoger, omdat hiermee ook op pensioenkosten/AOW bespaard kan worden door de Staat.
Een combinatie NOAC/NSAID zonder PPI is economisch nog kosten effectiever voor de Staat.
Vandaar waarschijnlijk de vergoeding door VWS (voor een geheime prijs) van de NOAC's.

Een actuaris zou de besparing kunnen uitrekenen.

Er komt een onderzoek volgens VWS: nog minstens 400 maagbloedingen te gaan.
De Staat is nimmer aansprakelijk.
Het wachten is dus op Kamervragen en de mogelijke gevolgen voor de Wet.



ANH JANSEN 17-10-2013 17:26
In het kostenplaatje en batenplaatje ontbreken een aantal patiënten: de onnodig, vermijdbaar, overledenen.

En de wegens maagbloedingen overleden patiënten?

De tijdens het afgedwongen verblijf in het ziekenhuis door de aldaar geleverde zorg overleden patiënten?

10% van de in ziekenhuizen overleden patiënten sterft door toedoen van de geleverde zorg! Zegt Cie Danner. Zegt Nivel. Zegt NVZ. Zeggen ZN/ZN-leden en verzwijgt de Minister!

Wat is de prijs van een mensenleven? 40.000 euro? Of is de vraag alleen te beantwoorden als je de toegevoegde waarde van de betreffende burger weet?

Q-koorts overledenen waren voor de beide Ministers zonder waarde. Evenzo de 10.000 den chronisch zieken door de Q-koorts. En ook dat was geheel vermijdbaar.

Min EL&I en Min Fin gaan boven Min VWS.

Dat heb je met vrouwen.

Hans Hoogervorst moet maar terugkomen als Minister van VWS. Kan hij direct zijn eigen terugval optie te gelde maken.

JaapDik 17-10-2013 15:31
Ik weet de uitkomst al:
besparing 75 miljoen.
Kosten 400 patienten à 10.000 (gemiddelde prijs) voor een maagoperatie = 4 miljoen.
Besparing 71 miljoen!

op deze wijze zou de NZa het in ieder geval berekenen.
ANH JANSEN 17-10-2013 15:31
Met 'vermoedelijk' kom je er bij de juristen van VWS niet.

Q-koorts doofpot is grote voorbeeld.

Geen schutting is te hoog voor VWS ambtenaren om de verantwoordelijkheid erover te kieperen.

Afwentelen, afschuiven, doorschuiven. Trefwoorden op VWS.

En als ultimum: "eigenlijk". "Eigenlijk" moeten wij de Geneesmiddelenwet handhaven. "Eigenlijk" is het te gek voor woorden dat wij, IGZ, overtredingen van de Geneesmiddelenwet gedogen.

"eigenlijk" is niet tegen dovemansoren gezegd bij de juristen en economen van ZN/ZN-leden: apotheken worden nu contractueel verplicht niet-geregistreerde middelen tegen onbekende prijs van preferente bereiders van onbekende herkomst.

Gebeurt allemaal in Nederland met volgens A Rouvoet het beste Zorgstelsel ter wereld. En hij haalt daarbij het EHCI rapport aan en verzwijgt de disclaimer van de opstellers van dat rapport: 'Wij zeggen "eigenlijk" helemaal niets over de kwaliteit van de zorg en al helemaal niets over een zorgstelsel."

Griekenland en Rusland zijn dichterbij dan je denkt.
F de Ligt 17-10-2013 12:16
Prima dit bericht, dat wisten we natuurlijk zelf al lang.
30 stuks omeprazol kost welgeteld 0,30, dus erg zinnig deze bezuiniging !
Een geprotocolleerd eerste uitgifte gesprek a € 5 met de terhandstelling is het blijkbaar niet waard voor VWS en de verzekeraars.
Schande.
Men wil toch zorg vergoeden? Nou dan, Graag per direct (jan 2014) deze maatregel terugdraaien !

Blijf op de hoogte

Wilt u altijd op de hoogte blijven van de laatste veranderingen en nieuws over Farma-actueel? Vraag de nieuwsbrief aan door uw e-mailadres hieronder in te vullen.