Ons laatste Nieuws
10 sep
Begeleidingsgesprek niet meer apart op de nota
De apotheeknota verandert per 2016. Het begeleidingsgesprek voor nieuwe medicijnen staat dan niet meer apart op de nota. Vanaf volgend jaar staat op de nota of er een 'terhandstelling met begeleidingsgesprek' of een 'standaard terhandstelling' in rekening wordt gebracht. Zodat de patiënt nog steeds kan controleren of de nota klopt en of het gesprek daadwerkelijk heeft plaatsgevonden.(NZa)
De apotheeknota verandert per 2016. Het begeleidingsgesprek voor nieuwe medicijnen staat dan niet meer apart op de nota. Vanaf volgend jaar staat op de nota of er een 'terhandstelling met begeleidingsgesprek' of een 'standaard terhandstelling' in rekening wordt gebracht. Zodat de patiënt nog steeds kan controleren of de nota klopt en of het gesprek daadwerkelijk heeft plaatsgevonden.(NZa)
En de financiering van de apotheek?
“De toekomst is aan eenvoudige financieringsmodellen. Denk aan een aflever- of het hierboven genoemde abonnementsmodel. Of een getrapt systeem waar rekening wordt gehouden met de zorgzwaarte van de patiëntenpopulatie. Maar houd het zo eenvoudig mogelijk. Ik ben in ieder geval tegen het uitbreiden van het aantal prestaties. De apotheker moet gewoon zijn of haar werk doen, een functionerend registratiesysteem hebben en zo veel mogelijk omzetten in generiek. Kostenefficiënt werken dus.
Vooruitwerken is dan niet meer bij. En alles toch gereed maken en hopen dat de assistente de prestatie achteraf gecertificeerd in het EPD invoert is vragen om problemen.
De controle door de verzekeraar zal dubbel zo effectief worden; verzekerde klaagt bij verzekeraar en verzekeraar crediteert direct voor de volle regel!
Denk toch dat er niet over is nagedacht en dat wij wellicht bezwaar moeten aantekenen.
Ofwel er verandert niets
De Knip is wel degelijk nog immer aanwezig en zelfs zijn er nu meerdere knippen in de bekostiging.
De onderhandelaars namens de openbare apotheken hebben zich flink in de luren laten leggen.
Wees als een verzekeraar en ga altijd op zoek naar het lek.
Het gesprek wordt nog wel vermeld zodat de patiënt kan controleren of de nota klopt en of het gesprek daadwerkelijk heeft plaatsgevonden. Ook wil de NZa zo duidelijk maken aan patiënten dat het gesprek niet vrijblijvend is, zegt woordvoerder Annelies van Dijk. "Mensen denken dat het optioneel is en zeggen soms: "Ik hoef het niet", maar dat kan niet."
--Ze zeggen het altijd. De NZa is weer eens verkeerd geïnformeerd. Kan niet, bestaat niet bij de gewone burgers in dit land.
Maar hoe zit het nu met gesprekken en vragen na de 1ste uitgifte? De telefoontjes?
Met parallel import kan een apotheek deze middelen nog wel verkrijgen. Prijs is echter niet de Z-index taxe prijs. Verzekeraars vergoeden alleen de Z-index KNMP Taxe prijs.
Wie gaat het verschil betalen? Welke kosten komen er dan op de faktuur van de verzekeraar aan de verzekerde te staan?
Laat de KNMP/NapCo/ASKA hun onderhandelaars eens op les sturen naar het NEVI.
Het gaat werkelijk van kwaad tot erger.
Is het raar dat mensen in verwarring raken als het ene geneesmiddel met naam wordt genoemd en het andere de vermelding : " verrichting" krijgt? In het tweede geval gaat het om onder couvert aanbesteedde geneesmiddelen waarvan de Zorgverzekeraar de werkelijke inkoopprijs niet wenst te vermelden. Er was toch transparantie beloofd! Er is dus nog steeds sprake van een schimmig geld circuit. Bij normale burgers leidt dit acuut tot een inval van de FIOD. Maar ja, in de zorg gelden nu eenmaal andere regels.
Per 2016 zal het begeleidingsgesprek voor nieuwe geneesmiddelen niet meer apart op de nota vermeld worden. Vanaf volgend jaar staat op de rekening of het een ‘terhandstelling met begeleidingsgesprek’ of een ‘standaard terhandstelling’ betreft. Dat heeft de NZa bekendgemaakt. De KNMP is verheugd over het besluit van de zorgautoriteit.
De KNMP drong bij relevante partijen aan om de splitsing van het tarief op te heffen.
--KNMP 1.0 en KNMP 2.0. Laaggeletterdheid heerst alom.
Koffie zonder of koffie met? 6 euro verschil en duidelijk zichtbaar op de factuur! Hoe dom kan men zijn en blijven?
Op 4 september 2015 berichtten wij u dat de NZA naar aanleiding van alle praktijkproblemen de beleidsregel over het begeleidingsgesprek zou willen herzien. In plaats van uitstel van de discussie zoals enkele zorgverzekeraars en de KNMP bepleitten, bleef Napco samen met andere partijen aandringen op snelle actie.
--Die NapCo toch. Ze hebben het niet begrepen en de KNMP deze keer wel.
1 koffie tarief, 9.10, versterkt toezicht op Baxter misbruik, DBC systematiek; laat maar zien welke kosten er worden gemaakt en welke prestaties/service de consument mag verwachten. En altijd een gesprek mogelijk! niet alleen de 1ste keer. 9.10 en altijd prima koffie. 24/7!
De NZa verwacht niet dat deze aanpassing een einde maakt aan alle discussie aan de apotheekbalie. Het is en blijft de verantwoordelijkheid van de apotheker om te beoordelen wanneer een gesprek noodzakelijk is, en dus ook om dat te kunnen uitleggen aan de consument. Daar heeft een consument recht op, en het is in ieders belang dat dat op een constructieve manier gebeurt.
--Blijkbaar snapt de NZa onderhandelaar het wel. Dit is niet de oplossing waarop de Natie heeft zitten wachten.
Gegund vertrouwen of verdiend wantrouwen?
Dan heb je transparantie voor de verzekerden en kan deze zien en proeven of het hem waard is al die verschillende tarieven voor de verschillende, voornamelijk apotheekketens.
NapCo en KNMP zijn er gewoon weer ingestonken. Geen wonder dat de NZa zo snel is met publiceren van deze 'oplossing".
Wat is verschil tussen koffie zwart en koffie verkeerd? 6 euro. Wat gaan verzekerden eisen die daar achteraf achter komen omdat zij op de nota zien; koffie zwart, maar koffie verkeerd gedeclareerd, met koekje, suiker, room en kaneel?
Dat wordt een discussie over een koffie te hebben gekregen of een koffie verkeerd.
En CZ roomt nu al de koffie verkeerd tarieven af; verschil tussen de 12 en de 6 is nog altijd de 6 van het BNG.
Vast tarief van 9.10 en alles is opgelost; gegund vertrouwen in plaats van verdiend wantrouwen.
KISS: iedereen aan de koffie zwart. Henry Ford als rolmodel. Alle koffie is goed, mits deze maar zwart is.
Blijf op de hoogte
Wilt u altijd op de hoogte blijven van de laatste veranderingen en nieuws over Farma-actueel? Vraag de nieuwsbrief aan door uw e-mailadres hieronder in te vullen.