Ons laatste Nieuws


Bekijk alle nieuwsberichten op farmaactueel.nl 


23 jun

Apothekers: gezondheidsrisico’s tijdens ramadan

Tijdens de ramadan, die dit jaar duurt van 28 juni tot 28 juli, moeten vastende moslims letten op hun medicijngebruik. Apothekers reiken moslims die aan de ramadan meedoen en die medicijnen gebruiken oplossingen aan om deze periode goed door te komen. Moslims onthouden zich tijdens deze vastenperiode van zonsopgang tot zonsondergang van eten, drinken en andere genoegens.



Gezondheidsproblemen steken de kop op tijdens de ramadan als patiënten hun dagelijkse medicijnen verkeerd of helemaal niet innemen. Sommigen gebruiken minder dan ze voorgeschreven hebben gekregen. Anderen nemen hun medicijnen wel in, maar dan alles tegelijk, na zonsondergang. Het gebruik van medicijnen op deze manier kan leiden tot een onvoldoende werking van het medicijn of tot bijwerkingen. Bij het gelijktijdig innemen van verschillende medicijnen kunnen er ook ongewenste wisselwerkingen optreden waardoor de medicijnen minder goed werken. Maar er kunnen ook klachten ontstaan als iemand zijn medicijnen wel in de juiste dosis en op het juiste tijdstip inneemt. Door het vasten kan het lichaam namelijk anders reageren op het geneesmiddel. Met een goed advies zijn zulke problemen echter niet nodig. De KNMP ondersteunt haar leden hierin met materialen.

Apotheker biedt oplossing
De apotheker kan – in overleg met de voorschrijvend arts - helpen om problemen te voorkomen. Bepaalde medicijnen zijn mogelijk te vervangen door middelen die minder frequent ingenomen hoeven worden. Enkele medicijnen zijn verkrijgbaar in de vorm van een pleister die de werkzame stof door de huid heen afgeeft. Deze vorm van medicatie tijdens het vasten is door Islamitische geleerden als geoorloofd gekenmerkt. Soms moet de dosis aangepast worden als men het middel op andere tijdstippen wil innemen. Dan kunnen de medicijnen zonder problemen ’s morgens en ’s avonds ingenomen worden.

Geschikte oplossing
Zorg op maat levert de apotheker in overleg met iedere afzonderlijke patiënt. Immers, de meest geschikte oplossing kan van persoon tot persoon verschillen. Niet iedereen reageert exact hetzelfde op medicijngebruik. De reactie kan afhangen van de aard van de aandoening, het medicijn of de gezondheidstoestand van de patiënt. Zelf het medicijngebruik aanpassen, wordt ernstig afgeraden.

Bekijk het thema 'ramadan en medicijngebruik' op Apotheek.nl »

ANH JANSEN 23-06-2014 15:36
Zorg in de buurt? De Minister heeft in haar antwoord op kamervragen tijdens het plenaire 'debat' van vorige week aangegeven dat de wettelijke regeling spreekt van redelijke termijn en redelijke afstand.

Hoe groot is dan de buurt? Hoe dicht is dan de zorg bij de buurt? Wat is redelijk?

Samen met schrappen van art 13, conform Hoofdlijnenakkoord en Regeerakkoord en op dringend verzoek van de verzekeraars zelf, is er geen enkele reden tot de vreugde die KNMP e.a. koepels lieten blijken. In tegendeel. Het pak waarin we worden ingenaaid wordt alleen maar kleiner en kleiner en kleiner.
ANH JANSEN 23-06-2014 15:32
https://www.achmea.nl/gemeenten/Documents/Presentatie%20VenV%20Wlz%20en%20Wvp%2010-06-2014.pdf

Zorg in de buurt? S1 wordt gekoppeld aan S2: budgetplafond met doorleverplicht. Powerpoint van Achmea zorginkoop. Heeft ook impact op extramurale farmacie. pg 31. PV Farmaceutische Zorg, telezorg.

Budgetplafond bij een verzekering? Is het geld op dan moet de zorgaanbieder verplicht gratis zorg leveren. Wanneer is het geld op bij een private verzekeraar die een private polis afsluit met een verzekerde? Hoe gaat dat bij verzekeraars die brand verzekeren? Autoschade? Inbraak? Levensverzekering?
Bij de zorg is bij Wet diefstal geoorloofd en kunnen de verzekeraars aan hun 'zorgplicht' voldoen.

Blijf op de hoogte

Wilt u altijd op de hoogte blijven van de laatste veranderingen en nieuws over Farma-actueel? Vraag de nieuwsbrief aan door uw e-mailadres hieronder in te vullen.