Ons laatste Nieuws


Bekijk alle nieuwsberichten op farmaactueel.nl 


13 jun

Apotheken behalen Doelmatig Direct Declareren certificaat

Het DDD-certificaat (Doelmatig Direct Declareren) is een keurmerk voor apotheken die positief hebben aangetoond dat zij rechtmatig en doelmatig declareren. De apotheken die het certificaat hebben behaald zijn aangesloten bij de ketens BENU (221 apotheken) en Mediq (268 apotheken). (Persbericht)

 

Bijna 200 apotheken van BENU en Mediq hebben een DDD-certificaat behaald.

Het DDD-certificaat (Doelmatig Direct Declareren) is een keurmerk voor apotheken die positief hebben aangetoond dat zij rechtmatig en doelmatig declareren.

 

De apotheken die het certificaat hebben behaald zijn aangesloten bij de ketens BENU (221 apotheken) en Mediq (268 apotheken).

 

Zorgverzekeraar Achmea is zeer verheugd met de certificaten die zijn behaald. "Wij hebben ervoor gekozen om apotheken die positief aantonen dat zij rechtmatig en doelmatig werken te belonen. Op die manier kunnen we goed gedrag stimuleren" aldus Roland Eising, manager zorginkoop farmacie bij Achmea.

 

Om het DDD-certificaat te behalen, moeten apotheken hun declaratieproces op orde hebben en doelmatige zorg leveren. Of dit het geval is wordt vastgesteld door een derde partij (TTP), i2i – Intelligence to Integrity. i2i – Intelligence to Integrity heeft het Doelmatig Direct Declareren Partnership (DDD-partnership) ontwikkeld als model om zorgverleners die rechtmatig en doelmatig declareren zichtbaar te maken en te belonen. Voor deelnemers betekent dit betere contractvoorwaarden met zorgverzekeraars en minder administratieve lasten. Voor zorgverzekeraars betekent dit de dat de declaratie van een zorgverlener continu getoetst wordt op rechtmatigheid en doelmatigheid.

 

Door tijdig transparantie te verschaffen en in overleg te treden over onduidelijkheden, ontstaat er meer vertrouwen en begrip. Op basis daarvan kunnen apothekers en zorgverzekeraars zich richten op afspraken om de zorgverlening te verbeteren.

 

Anco van Marle onderschrijft dit "De relatie zorgverzekeraar – apotheker heeft behoorlijk onder druk gestaan. Gelukkig zijn we in staat geweest om op basis van wederzijds respect en vertrouwen met Achmea die relatie sterk te verbeteren. Daardoor ontstaat de basis om samen tot nieuwe en betere oplossingen te komen.’’

 

De deelnemende apotheek krijgt met behulp van een rapportage inzicht in ondoelmatigheden in zijn declaratiegedrag ten opzichte van vergelijkbare apotheken. Op basis van dat inzicht kunnen verbeteringen worden doorgevoerd. i2i – Intelligence to Integrity stelt gezamenlijk met de apotheker een verbeterplan op, waardoor de declaraties doelmatiger worden. Wanneer het verbeterplan succesvol is uitgevoerd, ontvangt de apotheek het DDD-certificaat.

 

Tamara ter Laak manager zorgverzekeraars Benu "Wij hopen dat andere verzekeraars deze inspanning eveneens zullen gaan waarderen". De apotheken vertrouwen erop dat naast Achmea ook andere verzekeraars hun inspanningen om doelmatige zorg te leveren zullen waarderen.

 

Na het verkrijgen van het certificaat wordt de apotheek op de achtergrond continue gemonitord. Indien nodig worden nieuwe verbeterplannen opgesteld en doorgevoerd.

 

Verwacht wordt dat eind 2013 500 apotheken in Nederland het certificaat hebben behaald

schuiringa 17-06-2013 12:43
We moeten uit het systeem stappen.

Geen contracten maar kontant
ANH JANSEN 16-06-2013 13:28
http://www.kpmg.com/NL/nl/IssuesAndInsights/ArticlesPublications/Documents/PDF/Healthcare/Populatiebekostiging-waarom-wat-en-hoe.pdf

Weten de ketens al dat wij daar naar toe gaan en wat de implicaties zijn?

Zie ook interview van Marc van Gelder in Management Team en het interview van BenU voorman in Farmamagazine om te leren dat topmannen kennis van zaken ontbeert; we zijn naief geweest om in te stemmen met marktwerking, we zijn naief geweest om het gebouw af te breken voordat wij zeker wisten wat ervoor in de plaats zou komen, hadden we geweten dat politici zo zouden reageren, dan hadden wij nimmer ingestemd met dit systeemmodel zorgstelsel.

En deze mannen gaan gewoon door op de DDD weg.

Op naar de populatie bekostiging, aanbestedingen per regio iedere 4 jaar. Zo het openbaar vervoer, zo de eerste lijn.

Wat is erop tegen? Wat is erop voor? Waarom doet geen enkel ander land dit?

Nederlanders mogen bij doorgaan van deze waanzin nog 1x per jaar verhuizen. Zorgaanbieders moeten iedere 4 jaar verhuizen van werkplek/leefplek of genoegen nemen met lagere prijzen.

Zodra een derde partij,Plexus/VWS, een beroep doet op de 'intrinsieke goedheid van zorgverleners' om een eigen plan tot een succes te maken, moeten diezelfde zorgverleners zich eens achter de oren krabben: wat is er mis met dat plan?

Het is een raadsel waarom de KNMP populatie bekostiging omarmt. Dat iemand zich laat inhuren als zelfbenoemd expert is 1 ding, dat de KNMP met geld smijt van de leden en niet-leden is een ander.

Waar blijft de zwaargewicht die moet opkomen voor de belangen van apotheekhoudenden en patiƫnten?

Zo moeilijk is dat niet: wat goed is voor de patiƫnt is goed voor de apotheekhoudende en voor iedere zorgaanbieder.
ANH JANSEN 13-06-2013 20:32
Wat de "beste" apotheek meer krijgt haalt Achmea af van de andere apotheken; dat is de essentie van i2i en het zero sum game dat het zorgstelsel 2006 en het budget farmacie met 'vrije' prijzen in feite zijn.

Hoeveel dat is is onbekend. Gezien de ontslag rondes bij Mediq en BenU zijn het dubbeltjes.

De goede apotheek krijgt de slechtste contracten. Er is immers meer dan.......... en kritiek op zorgstelsel en verzekeraars wordt niet gewaardeerd. Positieve grondhouding wordt verlangd: meewerken aan de eigen ondergang.

i2i is geen duurzaam toekomstig bestendig model; tevens is het weer klassiek afwentelen door de verzekeraar op de zorgverlener. Aan de voordeur geeft de verzekeraar de verzekerde alle middelen ter vergoeding, eventueel met MN verklaring, maar aan de achterdeur worden er steeds hogere en zwaardere malussen gelegd bij de voorschrijvende en afleverende zorgaanbieders; de strijd in de spreekkamer en aan de balie bij de apotheek wordt steeds feller.

Kortetermijn politiek zonder enige visie en kennis van de materie bij Mediq en Benu. En die willen ze ook opleggen aan de andere apotheken? Laat NapCo/Mosadex die beker maar aan zich voorbij gaan. Laagste prijs per doosje per cluster is vragen om heel grote problemen en leidt niet tot doelmatiger zorg.

FTO 4, FTTO 4, NHG richtlijnen en standaarden voorzien in doelmatige zorg voor de farmacie.

Laat Achmea zich eens richten op de werkelijke lekken in de zorg: ziekenhuizen en GGZ; 45 miljard euro! 10x zo veel als de farmacie. En aan de doelmatigheid kan zeer worden getwijfeld. Zie IGZ rapport over VMS bij ziekenhuizen. 4 op 21 is op orde. In de rest ga je voorspelbaar dood!

En de verzekeraars vinden dat allemaal opperbest.
schuiringa 13-06-2013 17:31
Hoeveel krijgt de beste apotheek van Nederland meer ?

Als je steeds meer moet doen voor minder geld ga je vanzelf kapot.

Kontant afrekenen. Stap uit het systeem.
ANH JANSEN 13-06-2013 16:54
http://www.intelligence2integrity.nl/actueel/apotheken-behalen-doelmatig-direct-declareren-certificaat/

Zou Lombroso dan toch gelijk hebben? Wie hebben ondertekend namens Mediq? Hebben zij het wel goed begrepen?

Wat moeten apotheken doen om voor oog om oog,tand om tand, in aanmerking te komen? En heeft het met zorg te maken?

Sigaar uit eigen doos principe. Geen wonder dat de Achmea ondertekenaar zo blij kijkt.

De vrolijkste van het stel zijn de ontwikkelaars van i2i; dat zijn de beste verkopers van allemaal.

http://www.intelligence2integrity.nl/apotheken/

Het gaat om substitutie binnen eenzelfde cluster met eenzelfde therapeutische indicatie en dan het gemiddelde ervan berekenen en daarop worden afgerekend.

Volgend jaar zal het gemiddelde worden verlaagd en het cluster worden verbreed en meer clusters worden toegepast om in aanmerking te komen voor dit i2i; spekkoper is Achmea.

Wat heeft dit met zorg te maken? FTO 4 en vasthouden van richtlijnen en standaarden zijn voldoende. Subtitutie graad 98% over de hele breedte, laagste aantal regels per verzekerde en laagste bedrag per regel.

Wat wil een verzekeraar nog meer? En dat zonder i2i.

Een goede zorgapotheek kan iedere verzekeraar recht in de ogen kijken. Maar ja, daar is geen certificaat voor.

Reactie van een verzekeraar: "er is meer dan .........".

Leve het zorgstelsel, leve de zorgverzekeraar: hoera, hoera en hoera.

Bedenk dat i2i niet voor niets werkt. Hun kosten gaan af van het budget voor de farmacie. Zo komt het dat van iedere 1 euro premie slechts 60 cent de burger bereikt.

In de visie van de ketens moet die 60 cent nog minder worden.

Blijf op de hoogte

Wilt u altijd op de hoogte blijven van de laatste veranderingen en nieuws over Farma-actueel? Vraag de nieuwsbrief aan door uw e-mailadres hieronder in te vullen.