Ons laatste Nieuws


Bekijk alle nieuwsberichten op farmaactueel.nl 


11 mrt

Apotheek De Brug wint KNMP Zorginnovatieprijs

‘Medicatiebewaking bij leverfalen.’ Voor dit nieuwe, multidisciplinaire initiatief heeft apotheker Sandra van Putten van Poliklinische apotheek De Brug in Almere de KNMP Zorginnovatieprijs voorjaar 2014 gewonnen.(KNMP)


Den Haag, 11 maart 2014

‘Medicatiebewaking bij leverfalen.’ Voor dit nieuwe, multidisciplinaire initiatief heeft apotheker Sandra van Putten van Poliklinische apotheek De Brug in Almere de KNMP Zorginnovatieprijs voorjaar 2014 gewonnen. Door samenwerking met huisartsen herkennen de apotheken van Zorggroep Almere welke patiënten een ernstige leverfunctiestoornis hebben. Daardoor kunnen de apothekers bij die patiënten de geneesmiddeldosering op de persoon afstemmen. Dat is een nieuwe stap op weg naar medicatiebewaking op maat.

   
     

 

Lever belangrijk voor verwerking geneesmiddelen

De lever speelt een belangrijke rol bij de verwerking van geneesmiddelen. De lever heeft veel overcapaciteit, maar bij flinke beschadiging is dosis aanpassing vaak nodig. Een verkeerde dosering kan ernstige gevolgen hebben.

De specialistische zorg voor patiënten met een leverfunctiestoornis ligt voor een groot deel bij de Maag-Darm-Leverarts of internist-infectioloog. De behandeling van de overige gezondheidsklachten van deze patiënten en de recepten die daar uit voortkomen blijven echter gewoon bij de huisarts en de apotheek. 

   
     

 

Apotheek De Burg: focus op leverfalen

Apothekers ontvangen via hun informatiesystemen signalen bij alle patiënten bij wie (mogelijk) iets aan de hand is met de lever. Deze informatie is echter te onduidelijk om te beoordelen of aanpassing van de dosering wenselijk is.

Samen met huisartsen en collega-apothekers van Zorggroep Almere heeft apotheker Sandra van Putten de afspraak gemaakt dat huisartsen voortaan aan de apotheek doorgeven bij welke patiënten sprake is van ernstig leverfalen. Bij deze groep kunnen apothekers wel adviezen uitbrengen. Onduidelijke signalen omtrent de leverfunctie, die eerder wel werden doorgegeven, worden voortaan buiten het apotheekinformatiesysteem gehouden.

Apotheker Van Putten: “Door te bewaken op leverfalen kan de apotheker een groot verschil maken. We verwachten dat we het veilig medicijngebruik van deze kwetsbare patiënten belangrijk kunnen verbeteren.“

   
     

 

Medicatiebewaking op maat

Apothekers controleren bij elk recept of de patiënt de verschillende geneesmiddelen die hij slikt goed naast elkaar verdraagt. De controle wordt effectiever, naar mate apothekers meer patiëntgegevens bij de medicatiebewaking kunnen betrekken. Zo is sinds medio 2013 wettelijk geregeld dat apothekers labwaarden van hun patiënten kunnen opvragen, welke nodig zijn voor medicatiebewaking. Goede samenwerking met artsen is daarbij cruciaal. Voorwaarde is ook dat patiënten toestemming geven aan arts en apotheker om in het kader van zijn behandeling gegevens uit zijn patiëntendossier te delen.

KNMP voorzitter Rik van der Meer: “Apothekers kunnen de farmaceutische zorg steeds beter toespitsen op het individu. Internationaal gezien loopt Nederland daarin voorop. Medicatiebewaking op nierfunctiestoornis begint nu in steeds meer apotheken gemeengoed te worden. Apotheek De Brug zet de volgende stap naar medicatiebewaking op maat door de controle op leverfunctiestoornis toe te passen.”

   
     

 

Meer weten?

>> Zie video over KNMP zorginnovatieprijs voorjaar 2014

>> Lees achtergrondinformatie over : de KNMP Zorginnovatieprijs

   
Meijer Apeldoorn 11-03-2014 21:23
Het zou prettig zijn als aan dergelijke ontwikkelingen een prijskaartje kwam te hangen.
Mag de verzekeraar daarna zelf bepalen of hij het voor zijn verzekerden wil inkopen.
Dan zullen we wel eens zien wie er werkelijk geld over heeft voor kwaliteit.
Zoals het nu gaat: steeds meer voor steeds minder.
Poli klinische apotheken draaien voor een groot deel met verlies, hetgeen weggewerkt wordt door een bijdrage van het ziekenhuis.
Daardoor ontstaat wel een vals beeld.
ANH JANSEN 11-03-2014 17:31
Zorg op maat of zorg op de cent of is dat in Nederland hetzelfde?

En als de KNMP inderdaad de gang naar de populatie bekostiging inzet komt er voordat e.a. wordt gecontroleerd op lever en nier allereerst een check op de kredietwaardigheid van de patiënt; wat is het budget voor deze patient, wat is er al afgeleverd aan materialen en 'zorg' en wat is er dan nog mogelijk?

Voor de zorg aan de patient, verplicht verzekerde, wordt de portemonnee van die patiënt steeds belangrijker; zorg op de cent. Zorg op maat is toch wat anders.

Blijf op de hoogte

Wilt u altijd op de hoogte blijven van de laatste veranderingen en nieuws over Farma-actueel? Vraag de nieuwsbrief aan door uw e-mailadres hieronder in te vullen.