Ons laatste Nieuws


Bekijk alle nieuwsberichten op farmaactueel.nl 


08 jun

Apotheek buiten schot in Artikel 3 geweld.

Donderdagavond 5 juni viel dan eindelijk het verlossende woord. De apotheker krijgt een uitzonderingspositie als het gaat om selectieve contractering van de zorgverzekeraar.

Donderdagavond 5 juni viel dan eindelijk het verlossende woord. De apotheker krijgt een uitzonderingspositie als het gaat om selectieve contractering van de zorgverzekeraar. De eerstelijn wordt uitgezonderd van de wijziging van artikel 13 Zorgverzekeringswet (Zvw). Dit is met recht een succes voor de intensieve lobbyactiviteiten van de KNMP van het laatste jaar. Kortom: De keuzevrijheid van de patiënt om de eigen apotheker te kiezen, is mede door onze inzet overeind gebleven. Voor mij is dit een geweldig resultaat. Enerzijds dankzij onze interne synergie met LOA en WSO en anderzijds dankzij onze constante investering in samenwerkingsverbanden zoals met onze eerstelijns zorgpartners.

Brandbrief
Begin dit jaar stuurde de KNMP al samen met de andere Verenigde Eerste Lijn Organisaties (VELO) een brandbrief naar de Tweede Kamer. Hierin ondermeer de kernpunten in de verhouding tussen zorgverzekeraar en zorgverlener in relatie tot de voorgenomen wijziging van art. 13 Zvw. Op basis van deze brief zijn alle partijen gesprekken aangegaan met leden van de Vaste Kamercommissie van VWS. Zo werd het beeld in den brede over de bühne gebracht dat wijziging van art. 13 Zvw geen noodzakelijke vereiste is om selectief in te kopen. Dus: het zou een onnodige wijziging van de wet zijn.

KNMP-lobby
In de aanloop naar de beslissing om keuzevrijheid van de patiënt te behouden heb ik zelf gesproken met meerdere Kamerleden. Tijdens deze gesprekken was art. 13 Zvw telkens een van de kernpunten van gesprek waarin ik benadrukte dat de verschillende disciplines in de driehoek huisarts-apotheker-wijkverpleegkundige een gelijkwaardige positie zouden moeten bekleden in de eerstelijn. De apotheker kan niet achterblijven, als de huisarts en de wijkverpleegkundige een uitzonderingspositie genieten. Ook in gesprekken met de top van VWS is dit uitgebreid aan de orde geweest.

Resultaat positief voor apotheker
Het resultaat is sinds gisteren bekend: Minister Schippers van VWS bereikte na onderhandelingen met coalitiepartijen VVD en PvdA en met gedoogpartijen D'66, ChristenUnie en SGP overeenstemming over de uitzonderingspositie voor de eerstelijnszorg. Patiënten mogen ook in de toekomst hun eigen apotheek blijven kiezen. Gelukkig maar, want, zeker nu er zoveel op de zorg afkomt, moet de driehoek huisarts-apotheker-wijkverpleegkundige worden versterkt. Met dit nieuwe beleid kunnen patiënten de duurzame en vertrouwelijke relatie met hun eigen apotheker continueren. Juist om die reden is de keuzevrijheid van de patiënt zo belangrijk. Met de nu overeengekomen afspraken is de onzekerheid voor patiënt en apotheker weggenomen en de duurzame relatie tussen beiden gegarandeerd.

Tij gekeerd
Sinds het regeerakkoord trekt de KNMP met partners uit de eerstelijn op om te lobbyen tegen een wijziging van art. 13 Zvw. Lange tijd zag het er niet goed uit. Veel partijen waren voor een wijziging van art. 13 Zvw en de minister wilde eigenlijk de restitutiepolis voor de basisverzekering schrappen. Eerdere lobbyactiviteiten van partijen in de eerstelijn - waaronder de KNMP - resulteerden al in het behoud van de restitutiepolis. Maar daarmee was de selectieve contractering  nog niet van de baan. Met het sluiten van het zorgakkoord tussen kabinetspartijen en D'66, ChristenUnie en SGP leek art. 13 Zvw zelfs een gelopen race, ware het niet dat vooral de klein-christelijke partijen tegen wijziging van art. 13 waren. Hierop heeft de KNMP zijn inzet met andere partijen uit de eerstelijn geïntensiveerd om juist deze partijen te overreden om binnen het zorgakkoord te streven naar een uitzondering van de eerstelijn. Ik ben er als uw voorzitter van overtuigd dat dit gemeenschappelijke optreden de partijen in het zorgakkoord en de minister ervan hebben doordrongen dat gezien de huidige ontwikkelingen in de zorg er een uitzondering moest komen voor de eerstelijn. Nogmaals: dankzij de samenwerking van een KNMP met een sterke LOA en WSO én met de andere zorgkoepels in de eerstelijn, hebben we dit voor elkaar gekregen. De investering in  samenwerking betaalt zich nu dubbel en dwars uit.

Met collegiale groet,

Rik van der Meer, apotheker
Voorzitter KNMP

ANH JANSEN 10-06-2014 19:54
Deze Regeerakkoordmaatregel heeft tot doel om een scherpere afbakening te bereiken tussen het domein van de gezondheidszorg en andere domeinen. Zorg hoort slechts in het basispakket thuis indien het noodzakelijk is om deze zorg collectief te financieren en indien de Zvw daarvoor het juiste instrument is. Dit is een onderdeel van het pakketcriterium ‘noodzakelijkheid’.

--Schrappen van art 13 moet ten allen tijde worden voorkomen. Grensoverschrijdende zorg wordt zo onmogelijk tot heel moeilijk gemaakt. Ziektelast als criterium is van gelijk draconisch peil.

How low can you go? Koffie is koffie zei de Minister bij KvdB. Dit worden wel heel veel bakkies Koffie verkeerd.
ANH JANSEN 10-06-2014 19:49
http://www.rijksoverheid.nl/ministeries/vws/documenten-en-publicaties/kamerstukken/2014/06/10/kamerbrief-over-wijzigingen-zvw-pakket-per-2015.html

2 juli AO. Met daarin:

In het Regeerakkoord staat het voornemen om van het pakketcriterium ‘noodzakelijkheid’ een apart voorliggend en daardoor doorslaggevend criterium te maken.

Het pakketcriterium noodzakelijkheid heeft ook een ander onderdeel, te weten de vraag of sprake is van zorg bij een aandoening met een redelijke mate van ernst.

De Ziektelast als criterium voor vergoeding.
ANH JANSEN 10-06-2014 18:51
http://www.frieschdagblad.nl/index.asp?artID=67641

Dit is het enige juiste commentaar op de lopende discussie over schrappen art 13 Zvw. Dat hadden de Koepels ook moeten zeggen tegen de Minister. Er zijn grenzen die in een beschaafd schatrijk land niet mogen worden overschreden.

Het Burgemeester in Oorlogstijd syndroom is endemisch in dit land. De Koepels menen aan het van God Gegeven Gezag steeds gehoor te moeten horen, om erger te voorkomen.

Laat de Friezen maar komen.

schuiringa 09-06-2014 22:43
Succes heeft vele vaders. Verlies is een weeskind.
henricop 08-06-2014 14:44
Ik vrees dat RvdM het echt niet begrepen heeft. Wie verlost die man uit zijn lijden?
Vrijstelling art. 13 is een Pyrrus-overwinning. 80% gemiddeld gecontracteerd tarief zorgverzekeraar is de beloning.
De teloorgang van de KNMP gaat vrolijk door.
ANH JANSEN 08-06-2014 14:06
Onzin van de KNMP. Het akkoord spreekt over afschaffing van art 13 in de Zvw en het vervolgens tijdelijk gedogen dat die afschaffing niet gaat gelden voor delen van de Eerste Lijn. Voor de farmacie spreken VWS en ZN/ZN-leden van farmaceutische zorg. Wat is farmaceutische zorg? De KNMP en NapCo zijn de facto akkoord gegaan met scheiding van zorg en distributie.

En hoe snel kan een gedoogregeling worden ingetrokken?

Wie levert farmaceutische zorg? Via welke methoden? Ehealth? Skype? Telefonisch? Via internet?
Wie levert de geneesmiddelen?

Convenant 2007 - 2009 zou toch de eerste steen moeten zijn waaraan KNMP en NapCo zich hebben gestoten. Maar nee, hier is de tweede steen.
souffle gilette 08-06-2014 12:56
dat is op zich goed nieuws , maar er is een sluipend gevaar dat hierdoor niet wordt geneutraliseerd. de vrije apotheekkeuze is gered , maar de hamvraag in het huidige financiele klimaat is : of de apotheek van keuze er straks nog wel is. immers de financiele krimp in combinatie met verzwaren takenpakket en het weglekken van de omzet naar alle kanten , zal er onafwendbaar toe leiden , dat het aantal apotheken (drastisch) zal afnemen. er zit ook een bizarre frictie in de wens enerzijds te komen tot reductie van de kosten en dus een druk in de richting van opschalen van de praktijkomvang en de behoefte aan kleinschalige buurtgerichte zorg. een pyrrus overwinning voor de knmp?

Blijf op de hoogte

Wilt u altijd op de hoogte blijven van de laatste veranderingen en nieuws over Farma-actueel? Vraag de nieuwsbrief aan door uw e-mailadres hieronder in te vullen.