

Ons laatste Nieuws
Bekijk alle nieuwsberichten op farmaactueel.nl
04 jun
Achmea Zorginkoop Specialistische Geneesmiddelen: van 2013 naar 2014; een verslag
Tijdens een bijeenkomst op 31 mei 2013 van het IFR (Interactief Farmaceutisch Relatiemanagement) vertelde Marco D’Agata (Senior Zorginkoper Intramurale en Polklinische Farmacie Achmea) over de wijze waarop met ziekenhuizen onderhandeld wordt over geneesmiddelen.
Tijdens een bijeenkomst op 31 mei 2013 van het IFR (Interactief Farmaceutisch Relatiemanagement) vertelde Marco D’Agata (Senior Zorginkoper Intramurale en Polklinische Farmacie Achmea) over de wijze waarop met ziekenhuizen onderhandeld wordt over geneesmiddelen. D’Agata was voorheen werkzaam bij het IVM bezig op acquisitie en innovatie, nu dan bij Achmea is hij penvoerder van het Integraal Segment Plan en vormgever van het Zorg Inkoop Pakket Farmacie. Achmea wil vooral vanuit de inhoud de gesprekken met ziekenhuizen opbouwen naar contractering.
Vooraf maakt D’Agata duidelijk dat de zojuist gerede Achmea Benchmark Add-on geneesmiddelen en inkoopprestaties (kortingen) nog niet openbaar zijn. Eerst zullen deze rapporten aan de ziekenhuizen ter beschikking worden gesteld. Het team Inkoop bestaat nu 1 jaar. 2012 was het jaar van de transparantie en 2013 het onderhandelingsjaar voor doelmatigheid in 2014. D’Agata laat zien hoe de opbouwstructuur voor de onderhandelingen zal zijn.
- Instapvoorwaarden. Hierin wordt getoetst of de behandelrichtlijnen worden gevolgd. De juiste verantwoordelijkheden bij de juiste partij liggen wat betreft voorschrijven, afleveren en vergoeding en of benchmarking en de controle daarop mogelijk zijn. Immers, transparantie was een eis in 2012 voor de contractering van 2013.
- Kwaliteitscenario’s. In deze fase worden kwaliteitsscenario’s opgesteld en centraal gemonitored van de 65 te contracteren instellingen. Aanvullende afspraken worden opgesteld.
- Budgetbepaling. Vervolgens wordt prognostisch een budget bepaald op grond van de beschikbare data bij Achmea. Daarbij worden de geneesmiddelen in add-on’s geclusterd. Bijvoorbeeld de TNF-remmers of orale cytostatica. Er wordt rekening gehouden met wijzigingen in indicaties en nieuwe geneesmiddelen, maar ook met een besparingspotentieel. Besparingen worden 50/50 verdeeld (shared savings) tussen beide partijen. De 50% van Achmea komt terug in de premieverlaging.
- Benchmark. Er is een benchmark opgesteld tussen ziekenhuizen op de add-on declaraties in 2012 en op de inkoopprestaties. Nettoprijzen worden op clusterniveau, niet op productnivo gevraagd om de markt niet te ontregelen. En de benchmark werkt met clusters uitgedrukt in een prijs per patiënt per jaar. De Benchmark bevat anonieme vergelijkingen landelijk, met peers en regionaal.
- Horizonscanning en feedback. Hierin wordt gescreend op nieuwe producten en indicatiewijzigingen of veranderende patientstromen . Er wordt gekeken naar relevante ontwikkelingen in de “Vuvuzela”van VWS. En er worden beleidsonderwerpen, best practices en innovaties gevraagd die Achmea in zijn volgende inkoopcyclus zou moeten meenemen.
6. Afronding. Ontwikkeling van technische prijslijst van Add-on geneesmiddelen ter hulp voor declaraties. Formaliseren en afronding.
Er is op dit moment nog geen koppeling tussen de benchmark en de behandelrichtlijnen, dat moet nog worden ontwikkeld. Geneesmiddelen zonder add-on status komen niet aan bod in de contractering. Als een geneesmiddel als in de DOT zit, zonder add-on status, is het geneesmiddel hier niet zichtbaar, tenzij het een aanvullende afspraak heeft.
Voor 2013 werd op landelijk niveau 702 Mj geraamd voor Dure Geneesmiddelen, 93 Milj Weesgeneesmiddelen, 461 Milj TNF-remmers , 158 Milj orale cytostatica, 57 Milj aan Groeihormonen en 68 Milj aan nieuwe middelen., in Totaal 1539 Milj. De kostenstijging zit nu met name in de nieuwe introducties en de uitbreiding van indicaties. Voor 2014 wordt budget opnieuw herijkt en weer op maat toegerekend naar de ziekenhuizen. Ook wordt er gestreefd naar een bepaald (20% in 2015) percentage biosimilars in het inkoopbeleid.
Voor 2014 wordt voorrang gegeven aan kwaliteit. De inzet is om op 30% van het volume over prijs x kwaliteit in het kwadraat (PxQ2) afspraken te maken. In deze ziekenhuizen zijn specialist en ziekenhuisapotheker gelijkgericht, ze hebben de hoogste scores in de kwaliteitsscenario’s en werken mee aan uitkomstmetingen. Hier wordt gestreefd naar het ontvlechten van de inkoopkortingen. Deze ziekenhuizen krijgen een iets hogere onderhandelprijs. Bij de overige 70% van de ziekenhuizen gaat het om prijs x kwaliteit (PxQ). Deze ziekenhuizen krijgen de referentieprijs op basis van de benchmark. Er is sprake van shared savings. Bij de “bezemgroep”, dat wil zeggen de groep ziekenhuizen waar het echt niet lukt op tijd een contract te sluiten, krijgen de inkopers van Achmea meer tools in handen: ze mogen de scherpste vergoedingsprijs zetten, selectief inkopen en er is een optie op gezamenlijk inkopen.
BvS 2 juni 2013
FarmaActueel
Ook VWS kan niet inkopen, omdat de minister en de heer Hurts dat niet willen. Schadelijk voor Nefarmaleden. omkoping/ goed lobbyen?
Zie de NOAC's. Inkoop intransparant, meerwaarde onduidelijk. niemand weet of er goed wordt ingekocht. Ook USA is geen voorbeeld, UK wel maar daar zitten politici met ballen.
Te duur dan niet in vergoeding! Dan kun je prijzen naar beneden krijgen.
En de Minister zegt dat overheveling meer korting oplevert door goed onderhandelen van ziekenhuisapothekers, men blijft binnen budget, alleen dat het nadelig is voor de patienten zelf.
Maar ja, de patiënt staat bij VWS centraal; als kostenpost.
Henk van Vliet was ook weer present? Raadsadviseur met een gouden handdruk? VUT zolang het nog kon? Zijn adviezen liggen aan de basis van al deze debacles.
Beste inkopers zijn de nationale overheden zelf; Duitse, USA en Engelse overheid krijgt kortingen van 70% op TNF, groei, oncolytica en IVF. Maakt wat uit of je voor 18 miljoen klanten inkoopt of voor 10.000. Daar moet je geen econoom voor zijn omdat te begrijpen.
Versnipperde inkoop biedt de verkopende partij meer kansen.
WHO/OESO adviseren landen dan ook te kiezen voor een NHS/Scandinavisch model zorgsysteem.
Maar net als met de Fyra weet Nederland het weer beter.
Niels van Haarlem ‏@Nielsss 21u
De patient dan ook eindelijk centraal in de farmacie? Het wordt tijd. Mijn interview met CEO Brocacef. http://www.farma-magazine.nl/het-moet-over-de-patient-gaan/ …
Details
Medio juni lezen weer meer van Niels van Haarlem. Oude bekende. Oude gewoonten. Oude vooroordelen.
--Staat de patiënt dan niet allang centraal in de farmacie? Wel eens een doosje afkomstig van een
Franse apotheek gezien? Belgisch? Etikettering schittert door afwezigheid en dat is nog maar het begin.
Extramurale NL openbare farmacie, type klassieke openbare apotheek, nota bene de Benchmark van de NZa, was en is nu nog uniek in de EU; voorbeeld voor alle overige landen, op Denemarken na, maar ja, dat heeft een NHS/Scandinavisch model, vestigingsbeleid, fatsoenlijke honorering voor de zorgverlening. Daar zit een visie achter. Kom daar in NL eens om.
Afbraak gaat sneller dan eigen beroepsvereniging denkt.
Je moet het maar durven schrijven.
Datum 4 juni 2013
Betreft Verzoek om toezending CVZ-pakketadvies
Kenmerk
121541-104623-Z
Geachte voorzitter,
Met uw brief van 24 mei 2013, uw kenmerk 2013Z10191, verzoekt u mij om het pakketadvies van het College voor zorgverzekeringen (CVZ) en mijn reactie daarop, ruim voor het op 20 juni a.s. te houden algemeen overleg Pakketmaatregelen aan de Kamer te zenden.
In antwoord hierop bericht ik u dat het CVZ, anders dan de afgelopen jaren, dit voorjaar geen pakketadvies heeft uitgebracht. Het CVZ heeft besloten om geen pakketadvies uit te brengen omdat het pakketadvies de afgelopen jaren steeds meer het karakter heeft gekregen van een jaarlijkse bundeling van eerder door het CVZ uitgebrachte rapporten en adviezen. De toegevoegde waarde van het pakketadvies is daarom gaandeweg beperkter geworden.
Voorafgaande aan het algemeen overleg Pakketmaatregelen ontvangt de Kamer dus geen pakketadvies van het CVZ met mijn reactie daarop.
Wel zal ik de Kamer voor dit algemeen overleg een brief zenden over de voorgenomen wijzigingen per 2014 in het verzekerde pakket van de Zorgverzekeringswet (Zvw). Ook zal ik, voorafgaand aan het algemeen overleg, aan de Kamer in het kader van de wettelijk voorgeschreven voorhangprocedure (artikel 124 van de Zvw) de voorgenomen wijziging van het Besluit zorgverzekering voorleggen.
Hoogachtend,
de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,
mw. drs. E.I. Schippers
---CvZ heeft geen pakketadvies uitgebracht omdat de Minister toch 1.6 miljard euro gaat bezuinigen. Wat is dan nog de toegevoegde waarde van een pakket advies als de Minister(=Hugo Hurts et al) toch niet luistert.
Overheveling van dure middelen is een succes vindt de Minister: de ziekenhuisapothekers weten steeds meer korting te bedingen. Verspilling wordt ook tegengegaan. Lees de brief van de Minister nal overleg 6 juni.
Rapport over effecten van overheveling voor de verzekerden is minder positief: die zijn zeer nadelig. Zie rapport van VWS zelf.
Daar heeft Achmea geen boodschap aan. Die koopt zorg in namens Achmea verzekerden binnen de budgettaire ruimte van VWS. Nu met dubbele economische prikkel: 50/50.
TNF alfa blokkers werden al gesubstitueerd tegen adviezen van richtlijnen en standaarden in wegens economische prikkel. Ook off label gebruik is teruggedrongen. En de eigen DREAM onderzoeksresultaten worden in de lade gelegd: gewoon doorgaan met step up methode, ook wanneer de top down, starten met TNF alfa, veel effectiever is voor de patienten, ook Achmea verzekerden.
Maar ja. 50/50. Die kans laten ziekenhuizen, specialisten en Achmea niet lopen.
Zet de rolstoelen maar weer klaar. We gaan weer terug naar af.
Blijf op de hoogte
Wilt u altijd op de hoogte blijven van de laatste veranderingen en nieuws over Farma-actueel? Vraag de nieuwsbrief aan door uw e-mailadres hieronder in te vullen.