Ons laatste Nieuws
03 sep
Door coronacrisis 19% minder eerste uitgiften
De crisis als gevolg van de COVID-19-uitbraak is ook aan de openbare apotheken niet onopgemerkt voorbijgegaan. Artsen schreven in de maanden maart tot en met juli van dit jaar 19% minder recepten uit voor nieuwe medicatie dan in 2019. Het aantal vervolguitgiften in diezelfde periode blijkt, na een aanvankelijke piek, vrijwel gelijk te zijn aan dat in 2019. (SFK)
Na de afkondiging van de ‘intelligente lockdown’ verstrekten openbare apotheken meer geneesmiddelen die patiënten al langer gebruikten. Het aantal vervolguitgiften in de derde week van maart bleek ongeveer een derde groter dan het gemiddelde over de eerste elf weken van 2020. Dit ‘hamstereffect’ bleek van korte duur en is inmiddels vrijwel volledig gecompenseerd. Uit cijfers van de SFK blijkt dat het aantal vervolguitgiften in de maanden maart tot en met juli van 2020 nagenoeg gelijk is aan dat in dezelfde periode van 2019.
Vervolguitgiften in weekdoseersystemen zijn hierboven buiten beschouwing gelaten, omdat apothekers deze zorg tijdens de COVID-19-crisis onverminderd hebben gecontinueerd.
Tariefinkomsten
Omdat patiënten na afkondiging van de lockdown de huisartspraktijken en de ziekenhuizen meden, bleef het aantal verstrekkingen van voor de patiënt nieuwe medicatie in de derde week van maart al direct 17% achter. Het aantal eerste uitgiften daalde in april tot een dieptepunt, met ongeveer een derde minder dan in april 2019. Specialistenrecepten leidden zelfs tot de helft minder eerste uitgiften, terwijl dat bij huisartsenreceptuur een kwart minder was.
De achterstand ten opzichte van 2019 neemt vanaf mei weer enigszins af maar toch waren er in de periode maart tot en met juli 2020 zo’n 19% minder eerste uitgiften dan in 2019. Dat wordt naar verwachting niet meer ingehaald.
Het achterblijven van de eerste uitgiften leidt tot onevenredige inkomstenderving. Gemiddeld generen eerste uitgiften ruim een kwart van de tariefinkomsten, terwijl ze slechts ongeveer 14% van het aantal verstrekkingen uitmaken. Bij poliklinische apotheken ligt dat extremer.
Eerste uitgiften (vooral die op basis van specialistenrecepten) zijn goed voor twee derde van de tariefinkomsten bij de helft van het aantal verstrekkingen. Om het verlies aan tariefinkomsten van zorgverleners als gevolg van de COVID-19-crisis deels te compenseren, heeft Zorgverzekeraars Nederland de regeling Continuïteitsbijdrage in het leven geroepen. Hiervan konden ook apothekers gebruikmaken.
De openbare KNMP Monitor Coronavirus geeft met cijfers van de SFK een actueel inzicht in relevante verstrekkingscijfers van apotheken tijdens de crisis.
Gemiddeld aantal eerste uitgiften per werkdag van receptplichtige geneesmiddelen door apotheken en percentage 2020 ten opzichte van 2019.
Aantal eerste uitgiften blijft in juni en juli nog altijd ongeveer 15% achter bij 2019
Bron: Stichting Farmaceutische Kengetallen
Blijf op de hoogte
Wilt u altijd op de hoogte blijven van de laatste veranderingen en nieuws over Farma-actueel? Vraag de nieuwsbrief aan door uw e-mailadres hieronder in te vullen.