Ons laatste Nieuws


Bekijk alle nieuwsberichten op farmaactueel.nl 

07 apr

Aantal eerste uitgiftes lager dan pre-corona

 Het aantal verstrekkingen van nieuwe medicatie lag de eerste twaalf weken van 2022 onder het niveau van dezelfde – pre-corona – periode in 2019 en 2020. In het licht van de inflatie en de cao-verhoging voor apotheekmedewerkers blijven de inkomsten van de apotheek achter. (SFK)

Premier Mark Rutte kondigde in 2020 aan het begin van week dertien de intelligente lockdown aan. De periode direct daarna kenmerkte zich, voor wat betreft het verstrekken van geneesmiddelen, vooral door een daling van het aantal verstrekkingen van voor de patiënt nieuwe medicatie, de eerste uitgiftes.
In 2020 verstrekte een openbare apotheek voorafgaand aan de intelligente lockdown gemiddeld ongeveer 305 keer per week medicatie aan patiënten die dat geneesmiddel voor het eerst gingen gebruiken. Dat aantal lag al iets lager dan begin 2019, en begin 2021 schommelde het aantal wekelijkse eerste uitgiftes rond de 265 (-13%).
Begin dit jaar lag het aantal eerste uitgiftes voor de gemiddelde apotheek op 280. Vanaf medio maart is op basis van voorlopige cijfers een stijging tot net boven de 300 per week zichtbaar.

Financiële impact

Omdat apothekers meer zorg leveren bij een eerste verstrekking, staat daar veelal een hoger apotheektarief tegenover. Een daling van het aantal eerste uitgiftes heeft daarom extra financiële gevolgen voor de apotheek. Apotheken die bovengemiddeld vaak medicatie voor het eerst verstrekken – poliklinische apotheken en dienstapotheken bijvoorbeeld – ervoeren dan ook de meeste impact van de daling. Zorgverzekeraars en de overheid kwamen vanaf mei 2020 met maatregelen om apothekers financieel te ondersteunen.
Gedurende de coronapandemie bleven de farmaceutische zorg voor chronische patiënten, de verstrekkingen van herhaalmedicatie en bijbehorende inkomsten ongeveer op peil. Over de eerste twaalf weken van 2022 wijzen voorlopige cijfers op een plus in de inkomsten van de gemiddelde apotheek van ruim 1% ten opzichte van dezelfde weken in 2020, waar 2021 nog een min van ongeveer 2,5% liet zien.
Het achterblijven van de ontwikkeling van het aantal eerste uitgiftes leidt dit jaar daarmee vooralsnog niet direct tot lagere totale tariefinkomsten. In het licht van een inflatie van 2,7% in 2021 en de cao-verhoging van 2,25% voor apotheekmedewerkers per mei 2021 is de recente ontwikkeling toch per saldo negatief.

Tot nu toe geen herstel naar pre-corona aantallen eerste uitgiftes

 Gemiddeld aantal eerste uitgiftes per apotheek per hele week in 2019, 2020, 2021 en 2022.

Gemiddeld aantal eerste uitgiftes per apotheek per hele week in 2019, 2020, 2021 en 2022.

 

 

 
 

Bron: Stichting Farmaceutische Kengetallen

Blijf op de hoogte

Wilt u altijd op de hoogte blijven van de laatste veranderingen en nieuws over Farma-actueel? Vraag de nieuwsbrief aan door uw e-mailadres hieronder in te vullen.