Ons laatste Nieuws


Bekijk alle nieuwsberichten op farmaactueel.nl 


29 apr

Kwart miljoen magistrale bereidingen in 2015

Door de opname van doorgeleverde bereidingen in de G-Standaard vertonen verstrekkingscijfers van bereidingen nu een getrouwer beeld dan voor 2014. Dat blijkt uit een vergelijking van de SFK over de aantallen bereidingen in 2013 en 2015. Dexamfetamine is het vaakst verwerkte, werkzame bestanddeel in magistrale bereidingen.
Door de opname van doorgeleverde bereidingen in de G-Standaard vertonen verstrekkingscijfers van bereidingen nu een getrouwer beeld dan voor 2014. Dat blijkt uit een vergelijking van de SFK over de aantallen bereidingen in 2013 en 2015. Dexamfetamine is het vaakst verwerkte, werkzame bestanddeel in magistrale bereidingen. Dit bericht de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad
 

Nederlandse apotheken verstrekten in 2015 ruim een kwart miljoen keer een bereiding met een niet-standaard samenstelling. Dat wil zeggen dat van die bereidingen de apothekers zelf de bestanddelen vastlegden in het apotheekinformatiesysteem. De SFK kan niet nagaan of de apotheek deze verstrekkingen zelf heeft bereid óf door een collega-apotheker of een ‘grootbereider’ op maat heeft laten bereiden. Bijna een kwart van deze  verstrekkingen betreft een levering in een weekdoseersysteem. Bij deze weekleveringen gaat het vooral om geneesmiddelen in een sterkte die niet op de markt is gebracht door farmaceutische bedrijven, maar waaraan – vaak voor ouderen – wel behoefte bestaat.

Landelijk protocol

Naast deze kwart miljoen bereidingen verstrekten de apotheken ongeveer een gelijk aantal bereidingen volgens een landelijk protocol, zoals FNA of LNA. Deze bereidingen zijn in de G-Standaard opgenomen en ingedeeld in de productgroep Magistrale Receptuur (MR). Ook voor deze groep bereidingen geldt dat de SFK niet kan nagaan door wie deze producten bereid zijn. Voor de derde groep bereidingen, de doorgeleverde bereidingen – productgroep DB in de G-Standaard – is bekend dat deze door grootbereiders worden geproduceerd volgens een standaardprotocol. Ze zijn door de grootbereiders bij Z-Index aangemeld voor opname in de G-Standaard. In 2015 verstrekten  apotheken 7,5 miljoen keer zo’n doorgeleverde bereiding. Ongeveer 30% daarvan betrof een weeklevering. Bij de cijfers over verstrekte bereidingen is hun vergoedingsstatus buiten beschouwing gelaten. Daarom wordt hier ook niet ingegaan op de consequenties van de beperking van aanspraak van bereidingen in maart 2015 en de daarop volgende discussie.

Sterk afwijkende cijfers

Bovenvermelde cijfers wijken sterk af van die van twee jaar daarvoor. De reden daarvan is dat in 2013 veel minder doorgeleverde bereidingen in de G-Standaard stonden vermeld. Dat waren toen vooral doorgeleverde bereidingen zonder sterk werkzame stoffen, zoals neutrale zalven en crèmes. Doorgeleverde bereidingen werden in de jaren vóór 2014 wel verstrekt door apotheken, maar ze werden als magistrale receptuur (productgroep MR) of als magistrale bereidingen op basis van bestanddelen in het apotheeksysteem vastgelegd. In 2013 telde de SFK 2,7 miljoen verstrekkingen van doorgeleverde bereidingen, 2,1 miljoen keer een verstrekking uit de productgroep MR en 1,8 miljoen keer een bereiding op basis van bestanddelen. Alleen van deze laatste groep werden in 2013 bereidingen als weekleveringen verstrekt, ongeveer een derde van het genoemde aantal van 1,8 miljoen.

Bestanddelen

De kwart miljoen in 2015 door apotheken verstrekte magistrale bereidingen bestaan gemiddeld uit 2,6 bestanddelen. Dat zijn niet alleen werkzame bestanddelen, maar ook hulpstoffen, zoals vulmiddelen, water en basiszalven en -crèmes. Ook lege capsules en hulpmiddelen zoals infusiesystemen maken onderdeel uit van bereidingen. Van de werkzame bestanddelen werd dexamfetamine in 2015 het vaakst toegepast in een magistrale bereiding. In 7,7% van die bereidingen kwam dat middel voor. De doorgeleverde bereidingen met deze stof kwamen recent in het nieuws, omdat een geregistreerd spécialité – met een veel hogere prijs – beschikbaar is gekomen. Apothekers mogen daarom de doorgeleverde bereiding niet meer verstrekken. Het overgrote deel van de magistrale bereidingen van dexamfetamine betreft afwijkende sterktes ten opzichte van de doorgeleverde bereiding.

Tabel: Meest verwerkte werkzame stoffen (met aandeel) in magistrale bereidingen (2015)

 stoftoepassingaandeel
1 dexamfetamine bij ADHD en narcolepsie 7,7%
2 morfine bij zware pijn 5,2%
3 melatonine bij slapeloosheid 4,9%
4 salicylzuur als werkzame stof bij wratten
als 'hulpstof' ter bevordering penetratie in huid
3,9%
5 dexmethylfenidaat bij ADHD en narcolepsie 3,9%
6 triamcinolon dermatologische corticosteroïde 3,7%
7 methylfenidaat bij ADHD en narcolepsie 3,6%
8 midazolam palliatieve sedatie 2,1%
9 valproïnezuur bij epilepsie 1,5%
10 methadon bij pijn of bij opioïde verslaving 1,5%
11 dexamethason corticosteroïde voor systemische toepassing 1,3%
12 clobetasol dermatologische corticosteroïde 1,3%
13 flucloxacilline penicilline antibioticum 1,2%
14 ureum als werkzame stof bij verdikking hoornlaag huid
als 'hulpstof' ter bevordering penetratie in huid
1,2%
15 amitriptyline antidepressivum 1,2%
16 carbamazepine bij epilepsie 1,2%
17 oxybutynine bij urine-incontinentie 1,1%
18 hydrocortison dermatologische corticosteroïde 1,1%
19 furosemide plasmiddel 1,1%
20 apomorfine bij ziekte van Parkinson 1,0%

Dexamfetamine is verwerkt in 7,7% van magistrale bereidingen

 

Harry 01-05-2016 23:26
Zou de Goorse Apotheek wellicht net zo'n philantropische instelling zijn als de tax exempt Bill & Melinda Gates Foundation?
ANH JANSEN 29-04-2016 22:42
In het PW staat de Goorse Apotheek beschreven; ipv de klip methode doet zij de seal methode; gestopte of gewijzigde medicatie in Baxter dichtsealen en sticker erop. Kosten volgens de Goorse apotheek 8 cent per mutatie.

Dat zijn de kosten seal, sticker en apparaat.

Goorse Apotheek vergeet de kosten van het personeel dat de mutatie doorvoert, controleert, Baxter ophaalt, Baxter terugbezorgd en de eindcontrole door de apotheker.

8 cent?

Ceban, Fagron e.a. DB leveranciers weten wel wat kosten zijn. En die rekenen zij met winstopslag door aan de apothekers!
henricop 29-04-2016 17:59
henricop 29-04-2016 17:57
Het gekke is dat die aanpassing op de website Nza niet te vinden is trouwens, maar deze tekst lijkt mij hard genoeg om bij Zilveren Kruis etc. te declareren. Ook iets voor de NFZ trouwens nu de apotheker van Zilveren Kruis getransfereerd is naar NFZ
henricop 29-04-2016 17:53
De NZa wil in de regels vanaf 2016 mogelijk maken dat een apotheker altijd de bereidingstoeslag in rekening mag brengen voor middelen die zelf zijn bereid, tenzij in het contract met de zorgverzekeraar anders is overeengekomen. Deze tweede stap kan niet eerder dan 2016 doorgevoerd worden, omdat dit aanpassingen vergt in de polissen van zorgverzekeraars. Uiterlijk in juli 2015 zal de NZa de regels voor 2016 bekend maken.
henricop 29-04-2016 17:52
anpassing regels voor magistrale bereiding in de apotheek

19-12-2014
Per januari 2015 mogen apothekers die dit in een contract met de zorgverzekeraar hebben afgesproken de toeslag in rekening brengen voor de zogenoemde 'magistrale bereiding'; ook als de bereiding een geneesmiddel betreft dat al als doorgeleverde bereiding verkrijgbaar is.

Tot nu toe mocht de toeslag niet. Hierdoor ervaren de apothekers een nadeel, doordat zij niet zelf de bereidingstoeslag in rekening mogen brengen voor het bereiden van geneesmiddelen die al in de handel verkrijgbaar zijn.

henricop 29-04-2016 17:52
Iedereen moet bereidingen vergoeden vanaf 1-1-2016. Niemand zelfs de KNMP niet leest de regels. De Nza site is verplichte kost voor een ieder.

ANH JANSEN 29-04-2016 15:43
Menzis en VGZ vergoeden de eigen bereidingen, voor eigen populatie, conform NZa systematiek. Onderhandelbaar.

Achmea, Z en Z, CZ, DSW, ONVZ e.a. wachten besluit van de Minister af.

Kunnen KNMP en PACT e.a. collectieven hierin niet een handje bijsteken? Wijzen op EU wet en regelgeving?

Ad hoc bereidingen mag en moet zelfs. Zegt de EU.

Of moet alles naar Pharmalot?
ANH JANSEN 29-04-2016 15:40
Jammer dat KNMP en Collectieven als Pact niet veel sterker insteken op de positie van de bereidende apotheek, voor eigen populatie! Die mag van de Geneesmiddelenwet, en nu ook van de Minister, nog steeds bereiden; ook de dexa 5 en 10mg capsules. Verzekeraars moeten die ook vergoeden! Zegt de EU. Zo is de Wet. Wat is er op tegen om handhaving te eisen? Hebben Mosadex/NFZ, Mediq/Benu e.a. zoveel invloed?
henricop 29-04-2016 14:07
Natuurlijk, zelf maken mag en alle verzekeraars moeten het vergoeden van de Nza. Ze kunnen hoogstens eisen stellen dat je HKZ certificering ook voor bereiden geldt. Helaas hebben veel collegae de mortier aan de wilgen gehangen.
SFK helpt de verzekeraars weer op weg met gratis getalletjes. Slim bezig in DH
apor 29-04-2016 08:47
"Apothekers mogen daarom de doorgeleverde bereiding niet meer verstrekken"

Ik vraag me af of dit klopt. In principe mogen wij alles maken, of de verzekeraar het vergoed is de vraag natuurlijk.

correct me if i'm wrong

Blijf op de hoogte

Wilt u altijd op de hoogte blijven van de laatste veranderingen en nieuws over Farma-actueel? Vraag de nieuwsbrief aan door uw e-mailadres hieronder in te vullen.